Σε γενικό επίπεδο: Είναι αλήθεια ότι ο αθλητισμός μπορεί να ανυψώσει και να εμπνεύσει την κοινωνία. Και η επένδυση στον αθλητισμό αποτελεί επένδυση της κοινωνίας στο μέλλον.
Σε πιο ειδικό επίπεδο: Από την αρχή της διεκδίκησης των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων στην Πάτρα, όλοι πιστέψαμε ότι επρόκειτο για μία χρήσιμη πρωτοβουλία, καθώς πέραν των άλλων, θα ενισχυθεί η εξωστρέφεια της πόλης, θα ενισχυθεί η τοπική οικονομία και ανοίγονται δρόμοι για συνεργασίες σε πολλούς τομείς, ώστε η Πάτρα να ξαναβρεί τον αναπτυξιακό βηματισμό της.
Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της (δήθεν) προετοιμασίας των Αγώνων, ζήσαμε και γνωρίσαμε μία διαρκή υποβάθμιση των στόχων και των προσδοκιών που είχαν καλλιεργηθεί, ενώ πλέον έχουμε φτάσει σε σημείο να φοβόμαστε ακόμα και τον κίνδυνο να εκτεθεί η πόλη μας διεθνώς.
Πρώτα – πρώτα, ο μεγάλος στόχος που είχε τεθεί αρχικά, να συνδυαστούν οι Αγώνες με το όραμα ανάπλασης του παλαιού κολυμβητηρίου της Αγυιάς και του πέριξ χώρου, τελικά παραπέμφθηκε στις καλένδες. Η αδιαφορία και η «χειμερία νάρκη» της προηγούμενης ηγεσίας του υφυπουργείου Αθλητισμού και της διορισμένης από αυτή, οργανωτικής επιτροπής, μαζί με το καταφανές έλλειμμα διεκδίκησης και στρατηγικής από την δημοτική Αρχή και τους τοπικούς φορείς, οδήγησαν στην ακύρωση του πιο κομβικού στόχου των Παράκτιων Αγώνων.
Αντί ανάπλασης στην Αγυιά, αποφασίστηκαν… «αγώνες – προκάτ» σε γήπεδα που θα πάψουν να υπάρχουν και με κατασκευές που θα αποσυρθούν από την πόλη αμέσως μετά. Τι θα μείνει μετά τους Αγώνες στην Πάτρα; Ούτε η… άμμος!
Φτάσαμε λοιπόν στο «παρά πέντε» των Αγώνων, μέσα σε μεγάλη προχειρότητα και με τεράστιες καθυστερήσεις. Είτε από αμέλεια, είτε… σκόπιμα. Γιατί η κατάληξη ήταν… όλα να κυλάνε με ρυθμούς απευθείας αναθέσεων και εκατομμύρια ευρώ του ελληνικού λαού να μην διαχειρίζονται με διαγωνιστικές διαδικασίες, αλλά να αποτελούν αντικείμενο αμφιλεγόμενων υποκειμενικών επιλογών, χωρίς κανείς να μπορεί να υπολογίσει ποιο θα είναι το κόστος της διοργάνωσης, που ξεκίνησε από τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ, έχει φθάσει στα 5,5 εκατομμύρια ευρώ κι ουδείς μπορεί να προβλέψει σε ποιοι ύψος τελικά θα «σκαρφαλώσει».
Λέγεται πως έχουν ήδη υπογραφεί περισσότερες από 393 απευθείας αναθέσεις, αρκετές από τις
οποίες προκαλούν εύλογη περιέργεια για την σκοπιμότητά τους. Για παράδειγμα, φημολογείται ότι ένας και μόνο βασικός προμηθευτής έχει υπογράψει περισσότερες από 70 συμβάσεις!
Επίσης, σε άλλη περίπτωση, ο… εθελοντισμός καλοπληρώνεται, ενώ για κάποιες υπηρεσίες ταξιθεσίας, λέγεται πως έχουν υπογραφεί συμβάσεις δεκάδων χιλιάδων ευρώ και δημιουργήθηκαν θέσεις διευθυντών, που για αγώνες μια εβδομάδας θα εισπράξουν 10.000 ευρώ έκαστος! «Κερασάκι στην τούρτα» ίσως είναι η φερόμενη ενοικίαση συσκευής κινητού τηλεφώνου (με απευθείας ανάθεση) έναντι 750 ευρώ!
Τι γίνεται, λοιπόν, με την οικονομική διαχείριση των αγώνων; Αληθεύουν όλα αυτά που λέγονται, ακούγονται και «κυκλοφορούν» στην περιοχή, (η οποία δεν είναι και… τεράστια, με αποτέλεσμα όλα να μαθαίνονται); Μέχρι σήμερα κανένας δεν έχει δώσει επίσημα και αναλυτικά στοιχεία, κανένας δεν ξέρει πόσα χρήματα έχουν διατεθεί και σε ποιες κατευθύνσεις. Ούτε καν η νέα ηγεσία του υφυπουργείου Αθλητισμού, που αυτό θα έπρεπε να ήταν το πρώτο πράγμα που θα έκανε…
Επίσης, κανένας δεν έχει ενημερώσει αναλυτικά και επίσημα σε ποιο στάδιο βρίσκεται
η προετοιμασία των αγώνων. Πότε θα είναι έτοιμοι οι «προκάτ» αγωνιστικοί χώροι; Πότε θα ετοιμαστούν οι ναυταθλητικοί χώροι; Σε ποιους χώρους θα διαμένουν και θα σιτίζονται οι διεθνείς αποστολές: Πώς θα λειτουργήσει η πόλη εκείνη την εβδομάδα του Αυγούστου;
Φτάσαμε στα τέλη Ιουλίου, έναν μήνα πριν την έναρξη των Αγώνων και σχεδόν κανένας δεν γνωρίζει το παραμικρό. Ούτε καν οι απλοί πολίτες της Πάτρας, πολλοί εκ των οποίων… δεν γνωρίζουν καν ότι επίκεινται οι Αγώνες!
Και μόλις προ ημερών, στο δημαρχείο έγινε μία «σύσκεψη φορέων», χωρίς πάλι να υπάρξει κάποια πληροφόρηση για τα πολλά και συγκεκριμένα ζητήματα. Ούτε καν που θα παρκάρουν τα πούλμαν που θα μεταφέρουν τις αποστολές δεν ξέρουμε!
Οι ευθύνες του Γ. Βασιλειάδη και της προηγούμενης κυβέρνησης, είναι δεδομένες. Όμως οι ευθύνες έχουν περάσει πλέον στη νέα ηγεσία, στη νέα κυβέρνηση και στη νέα οργανωτική επιτροπή. Δεδομένες όμως είναι και οι ευθύνες του δήμου, καθώς και όποιων άλλων προσώπων ή φορέων έχουν εμπλακεί. Οι Αγώνες πια δεν είναι μακριά. Ούτε η αποτίμηση…

(*) Ο Νίκος Νικολόπουλος είναι πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΝΕΑ ΠΑΤΡΑ»