Ένα πατρινόπουλο, φοιτητής στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Η/Υ του Πανεπιστημίου της Πάτρας δημιουργός ενός πρωτοπόρου πρότζεκτ (project) , που στοχεύει μεταξύ άλλων και στον εναλλακτικό τουρισμό, λαμβάνει μέρος σε διεθνή διαγωνισμό καινοτόμων έργων, εκπροσωπώντας την χώρα μας!
Πρόκειται για τον Ιωάννη Εμμανουήλ Κοσμαδάκη, δημιουργό του project ‘Fisea – Book your fishing holidays’, «όραμα μου η δημιουργία μιας πλατφόρμας παροχής ολοκληρωμένων αλιευτικών εκδρομών, με στόχο την αύξηση του βιοτικού επιπέδου των αλιέων, καταπολέμηση της υπεραλίευσης και ανάπτυξη του αλιευτικού τουρισμού στην Ελλάδα», όπως σημειώνει ο ίδιος.
“Το project μου είναι υποψήφιο στο Youth Citizen Entrepreneurship Competition στην κατηγορία Best Project 2019! Έχω την τιμή να είμαι ένας από τους δύο υποψηφίους που εκπροσωπούν την χώρα μας.
Το Youth Citizen Entrepreneurship Competition είναι ένας παγκόσμιος διαδικτυακός διαγωνισμός που δίνει τη δυνατότητα στους νέους από όλο τον κόσμο να υποβάλουν τα καινοτόμα έργα τους με κοινωνικό αντίκτυπο με στόχο την αντιμετώπιση των σημαντικότερων κοινωνικών, οικονομικών & περιβαλλοντικών ζητημάτων του πλανήτη”, υπογραμμίζει.
Οι νικητές θα αναδειχθούν κατόπιν ηλεκτρονικής ψηφοφορίας η οποία διεξάγεται μέχρι τις 31/8.
Πως απόφάσισε να ασχοληθεί με το θέμα
Το εξηγεί ο ίδιος, “στο πλαίσιο της ακαδημαϊκής μου ζωής έχω απασχοληθεί αρκετά με την έρευνα πάνω στο κομμάτι της βιο-ηλεκτρονικής με τη δημοσίευση άρθρων (papers) σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, ενώ ήμουν υποψήφιος σε πανελλήνιο διαγωνισμό ανάδειξης των καλύτερων διπλωματικών εργασιών (στους τομείς της βιοηλεκτρονικής) στον οποίο εντάχθηκα στις τρεις πρώτες θέσεις. Επιπλέον, ενδιαφέρομαι για την τεχνολογία blockchain και το ψηφιακό μάρκετινγκ στο οποίο έχω και certificate από την Google. Στον ελεύθερο χρόνο μου, απολαμβάνω τη διερεύνηση νέων ιδεών και την επεξεργασία νέων έργων με δημιουργικούς ανθρώπους, ενώ είμαι και ενεργός εθελοντής στο Χαμόγελο του Παιδιού & στο Make a Wish Ελλάδος.
Εξέλιξη της ιδέας:
Μεγαλώνοντας σε μια χώρα όπου ο τουρισμός αποτελεί βασικό στοιχείο της οικονομικής δραστηριότητας ανακάλυψα από μικρός τις προοπτικές του εναλλακτικού τουρισμού. Το τελευταίο εξάμηνο και έχοντας ολοκληρώσει σε μεγάλο βαθμό τις υποχρεώσεις μου με την Πολυτεχνική σχολή που φοιτώ αποφάσισα να εξερευνήσω τις προοπτικές του αλιευτικού τουρισμού, ο οποίος εντάσσεται στον ευρύτερο χώρο του εναλλακτικό τουρισμού και που όμως δεν έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα στην Ελλάδα.
Έχοντας την ιδέα για την ανάπτυξη μιας πλατφόρμας με στόχο την προάσπιση του αλιευτικού τουρισμού αποφάσισα να πάρω μέρος στο Blue Hackathon 2019, έναν διαγωνισμό που υλοποιήθηκε από το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών (Patras Science Park), στο πλαίσιο υλοποίησης του συγχρηματοδοτούμενου από την Ευρωπαϊκή Ένωση έργου Blue_Boost (Πρόγραμμα Interreg ADRION) και που είχε στόχο την ανάπτυξη πιλοτικών εφαρμογών στους τομείς της Γαλάζιας Ανάπτυξης.
Καταφέρνοντας να εξασφαλίσω με την ομάδα μου την πρώτη θέση στο διαγωνισμό αποφάσισα να συνεχίσω παρακολουθώντας σεμινάρια επιχειρηματικότητας και καινοτομίας ενώ παράλληλα εντάχθηκα στο κύκλο της προ-θερμοκοιτίδας «RE-STARTUP Patras», ένα πρόγραμμα επιχειρηματικότητας που διοργανώνεται από το POS4work (POS Coworking Space) και το Πανεπιστήμιο Πατρών (University of Patras) και έχει στόχο την ανάδειξη καινοτόμων ιδεών και την δημιουργία μιας σταθερής δομής στήριξης της καινοτόμου επιχειρηματικότητας στην Πάτρα. Επιπλέον, συμμετείχα στο demo day στην Έκθεση Καινοτομίας & Μεταφοράς Τεχνογνωσίας Patras IQ όπου εισέπραξα ιδιαίτερα θετικό feedback και σχόλια για την ωρίμανση της ιδέας μου.
Περιγραφή project:
Η fisea οραματίζομαι να εξελιχθεί στην πρώτη πλατφόρμα παροχής ολοκληρωμένων αλιευτικών εκδρομών με στόχο την αύξηση του βιοτικού επιπέδου των αλιέων, καταπολέμηση της υπεραλίευσης και ανάπτυξη του αλιευτικού τουρισμού στην Ελλάδα. Μέσω μιας user-friendly διεπαφής (website & mobile application) o τουρίστας έρχεται σε επαφή με πακέτα αλιευτικών εκδρομών, συγκρίνει και επιλέγει τις υπηρεσίες που τον ενδιαφέρουν (αλιευτική εκδρομή, αεροπορικά εισιτήρια, ξενοδοχείο, εστιατόρια) εύκολα και με πλήρη διαφάνεια αφού έχει την δυνατότητα να εξερευνήσει το ιστορικό και τις αξιολογήσεις του αλιέα (οι οποίες ακολουθούν πολιτική μηδενικής ανοχής στις ψευδείς κριτικές με την χρήση της τεχνολογίας blockchain που επιτρέπει την αποθήκευση διαπιστευτηρίων επικύρωσης αρχείων και αρχείων χρονικής σήμανσης) όσον αφορά προηγούμενες αλιευτικές εκδρομές στην περιοχή που τον ενδιαφέρει. Γαστρονομικές συνταγές, προτάσεις για δραστηριότητες στην εκάστοτε περιοχή οι οποίες θα έχουν επιλεγεί προσεκτικά από την ομάδα της fisea και θα βασίζονται σε τοπικούς τουριστικούς οδηγούς κλπ. καθώς και αναλυτικές προγνώσεις καιρού έρχονται να συμπληρώσουν την συνολική εμπειρία του τουρίστα.
Λίγα λόγια για τον αλιευτικό τουρισμό:
– Market validation: Ο Αλιευτικός τουρισμός σε χώρες όπως Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία & Ιρλανδία ακμάζει. Στην Ελλάδα είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο αν και οι συνθήκες επιτρέπουν περεταίρω εξέλιξη.
– Target market: Tα μεσαία και υψηλά εισοδήματα (50 έως 3000 ευρώ/αλιευτική εκδρομή), τουρίστες με ενδιαφέρον για outdoor activities & εναλλακτικό τουρισμό.
– Αναζήτηση αγοραστών: Το ενδιαφέρον υπάρχει (18.000 επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη, τουλάχιστον 600 έχουν άδεια για αλιευτικό τουρισμό)
Η κατανόηση της ζήτησης για εναλλακτικό τουρισμό στην Ελλάδα προέρχεται από στοιχεία που δημοσιεύονται κατά καιρούς από το Υπουργείο Τουρισμού και την Ευρωπαική Ένωση. Όσον αφορά την ζήτηση για αλιευτικό τουρισμό, αυτή ανακαλύφθηκε μετά από συζητήσεις και επαφές με αλιείς που έχουν άδεια αλιευτικού τουρισμού και εξασκούν αυτή τους την ιδιότητα κυρίως την καλοκαιρινή περίοδο. Παρόλα αυτά, δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία που να καθορίζουν το ακριβές πλήθος των τουριστών που επισκέπτονται την χώρα μας για αναζήτηση αλιευτικών εκδρομών.
Γνωρίζουμε όμως ότι υπάρχει ένα αυξημένο ενδιαφέρον για τον εναλλακτικό τουρισμό και αγροτουρισμό σε πολλές αναξιοποίητες περιοχές της ελληνικής υπαίθρου τα τελευταία χρόνια.
Οι αλιευτικές εκδρομές διεξάγονται εντός της αιγιαλίτιδας ζώνης της χώρας, καθώς και των πλεύσιμων ποταμών, λιμνών και λιμνοθαλασσών, όπου διενεργείται αλιεία, καλλιέργεια και εκτροφή υδρόβιων οργανισμών. Στην Ελλάδα, μπορούν να διενεργηθούν από:
– Επαγγελματίες Αλιείς με άδεια Τουριστικής Αλιείας
– Ενοικιαζόμενα σκάφη αναψυχής, σε Θάλασσα, Γλυκά νερά
– Επαγγελματικά Τουριστικά σκάφη ανεξαρτήτως μεγέθους, σε Θάλασσα, Γλυκά νερά
– Ιδιωτικά σκάφη αναψυχής, άνω των 7 μέτρων σε Θάλασσα & Γλυκά νερά
– Ιδιώτες, ως οδηγούς για ψάρεμα σε Θάλασσα, Γλυκά νερά, καθώς και από τις ακτές
Πως μπορείτε να ψηφίσετε
Η υποψηφιότητά μου μπορεί να υποστηριχτεί: α) ψηφίζοντας ηλεκτρονικά πατώντας στο σύνδεσμο: https://www.entrepreneurship-campus.org/ideas/24/16780/#vote-container γράφοντας το email σας, επιβεβαιώνοντας το πατώντας στο σχετικό σύνδεσμο που θα σας σταλεί σε αυτό ΚΑΙ(!) τέλος πατώντας το κουμπί VOTE NOW! στο κάτω μέρος της σελίδας β) κάνοντας share το post μου από την σελίδα μου στο Facebook: https://www.facebook.com/iekosmadakis και ενημερώνοντας τους φίλους σας!”.