Σύμφωνα με μελέτες, αυτό το αιθέριο έλαιο ενδεχομένως να καταπολεμά τα καρκινικά κύτταρα.

Το αιθέριο έλαιο του κοινού θυμαριού, (Thymus vulgaris) είναι γνωστό ως «θυμαρέλαιο» και περιέχει 20-54% θυμόλης.

Η θυμόλη ανήκει σε μια ομάδα συστατικών γνωστών ως «βιοκτόνων». Τα βιοκτόνα συστατικά είναι ουσίες και συστατικά που έχουν την ιδιότητα να καταπολεμούν επιβλαβείς οργανισμούς.
Όταν το θυμάρι χρησιμοποιείται με άλλα βιοκτόνα, όπως η καρβακρόλη, αποκτά ισχυρές αντιμικροβιακές ιδιότητες.

Επιστήμονες διερεύνησαν την αντιμικροβιακή δράση του θυμαριού σε vitro τοξικολογικά πειράματα πάνω σε τρεις μορφές καρκινικών κυττάρων. Αυτό που ανακάλυψαν ήταν ότι το θυμάρι σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα που αναπτύσσονται στον καρκίνο του πνεύμονα, του στόματος και των ωοθηκών. (1)

Το θυμάρι φύεται στη Μεσόγειο και χρησιμοποιείται στη μαγειρική με ελαιόλαδο. Σύμφωνα με μελέτες, το έλαιο του κοινού βοτάνου του θυμαριού σκοτώνει μέχρι 97% των καρκινικών κυττάρων του καρκίνου του πνεύμονα.

Το θυμάρι αναδεικνύει τις καλύτερες ιδιότητες του ελαιόλαδου!

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες εάν αναμίξουμε θυμάρι και ελαιόλαδο ενισχύουμε τη διαθεσιμότητα της υδροξυτυροσόλης, του πιο ισχυρού αντικαρκινικού συστατικού του ελαιόλαδου.

Το αιθέριο έλαιο από θυμάρι χρησιμοποιείται επίσης στην Αγιουβερδική ιατρική και την παραδοσιακή ιατρική λόγω των ισχυρών αντιοξειδωτικών, αντιβακτηριακών και αντιμυκητιακών ιδιοτήτων (καταπολεμά τον μύκητα Candida).

Και όχι μόνο αυτό! Ογκολόγοι ερευνητές του Celal Bayar University στην Τουρκία, εκπόνησαν μελέτες σχετικά με τα αποτελέσματα που μπορεί να έχει το Άγριο Θυμάρι (Thymus serpyllum) στα καρκινικά κύτταρα που αναπτύσσονται στον καρκίνο του μαστού. Μελέτησαν τη δράση του Άγριου Θυμαριού στην καταπολέμηση των κυττάρων και των επιγενετικών γεγονότων στον καρκίνο του μαστού. Η επιγενετική είναι η μελέτη που αφορά τις αλλαγές στην έκφραση των γονιδίων που προκαλείται από μηχανισμούς που δεν συνεπάγονται αλλοιώσεις της αλληλουχίας του DNA.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nutrition and Cancer, το Άγριο Θυμάρι έχει ιδιότητες που καταπολεμούν τα καρκινικά κύτταρα που αναπτύσσονται στο μαστό. Οι συγγραφείς της μελέτης έφτασαν στο συμπέρασμα ότι το Άγριο Θυμάρι «ενδεχομένως να είναι ένα ελπιδοφόρο στοιχείο στην ανάπτυξη καινούργιων φαρμάκων για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού».

Το φρέσκο θυμάρι προσθέτει επίσης εξαιρετική γεύση σε μια υγιή διατροφή η οποία θα πρέπει να επικεντρώνεται σε βιολογικά φρούτα, λαχανικά και τροφές ολικής άλεσης. Εκτός από βότανο που δίνει γεύση στην κουζίνα μας, το θυμάρι μπορεί να καταναλωθεί και ως αφέψημα.

 

Πώς να ετοιμάσουμε αφέψημα από αποξηραμένο ή φρέσκο θυμάρι!

Τι θα χρειαστούμε!

1 φλυτζάνι βραστό νερό.
1 κ.σ. λεπτοκομμένο φρέσκο θυμάρι ή 2 κ.σ. ξερό θυμάρι.
Χυμό λεμόνι (προαιρετικό).
Η ποσότητα αυτή παρασκευάζει 1 φλυτζάνι αφεψήματος.

Ρόφημα με φρέσκο θυμάρι:
Απλώς προσθέτουμε το λεπτοκομμένο θυμάρι στο φλυτζάνι και ρίχνουμε το βραστό νερό. Αφήνουμε για λίγα λεπτά να μείνει το βότανο μέσα στο νερό, σουρώνουμε και απολαμβάνουμε, εάν θέλουμε, με λίγο λεμόνι.

Ρόφημα με ξερό θυμάρι:
Προσθέτουμε το ξερό θυμάρι σε μία τσαγιέρα με το βραστό νερό και αφήνουμε για 5-10 λεπτά το θυμάρι να μείνει μέσα στο βραστό νερό. Κατόπιν σουρώνουμε και εάν θέλουμε προσθέτουμε λίγο χυμό λεμόνι και απολαμβάνουμε!

 

ΠΗΓΗ