Για πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά μία ιδιωτική εταιρεία παίρνει την πρώτη θέση από ανταγωνίστρια κρατική επιχείρηση.
Για πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά μία ιδιωτική εταιρεία παίρνει την πρώτη θέση από ανταγωνίστρια κρατική επιχείρηση, και είναι ο βιομηχανικός όμιλος Mytilineos που ξεπέρασε τη ΔΕΠΑ σε εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου σύμφωνα με την εξειδικευμένη πλατφόρμα παροχής πληροφόρησης για πετροχημικά ICIS.
Ξεπερνώντας κατά 10% την ΔΕΠΑ, η Mytilineos εισήγαγε περισσότερους από 370.000 τόνους LNG τους πρώτους επτά μήνες του 2019, κατακτώντας το 39% των εισαγωγών, με αντίστοιχους 273.000 τόνους ή 29% της ΔΕΠΑ, η οποία ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχε πέσει κάτω από το ψυχολογικό φράγμα του 50%. Σύμφωνα με την ICIS, αυτό οφείλεται στην απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου, που παρ’ ότι θεσμοθετήθηκε το 2005, κορυφώθηκε μόλις πέρσι, επιτρέποντας στους Έλληνες καταναλωτές να επιλέξουν μεταξύ πολλών προμηθευτών. Με τις τιμές των LNG να βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών ετών με αποτέλεσμα να αυξηθεί η εμπορευσιμότητά τους, και με την αύξηση των αναγκών της αλουμινοβιομηχανίας και της ζήτησης της ηλεκτρικής ενέργειας, η νεοεισερχόμενη Mytilineos έκανε ένα θεαματικό ντεμπούτο στην αγορά, μαζί με την ελληνο-ιταλική κοινοπραξία Elpedison, τη Motor Oil και τον Ήρωνα, που έχει μετόχους τη γαλλική ENGIE και την Qatar Petroleum.
Έχοντας ήδη ανακοινώσει μέσα στον Ιούλιο την έναρξη κατασκευής ενός νέου σταθμού CCGT ισχύος 826MW και υψηλής απόδοσης 63% στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας, που θα αποτελέσει έναν από τους μεγαλύτερους σταθμούς πανευρωπαϊκά, ο Όμιλος στοχεύει στην ανάδειξη της Ελλάδος ως ενεργειακό κόμβο μέσα από την πρόσβαση στις χαμηλές τιμές του φυσικού αερίου. Ήδη τον Μάιο καταγράφηκε η πρώτη αντίστροφη ροή από την Ελλάδα προς τη Βουλγαρία, ενώ το 2020 που θα συνδεθεί ο αγωγός IGB στα μεταξύ μας σύνορα θα ενισχυθούν οι ροές ακόμα περισσότερο, ενώ παράλληλα θα «κυκλοφορήσει» για πρώτη φορά φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη μέσω του τμήματος του νότιου διαδρόμου TAP.
Επενδύσεις άνω του ενός δισ. στον τομέα της ενέργειας
Στόχος του Ομίλου Mytilineos είναι να πάρει την πρώτη θέση και στην παραγωγή και προμήθεια του ηλεκτρικού ρεύματος και να καταστεί ο μεγαλύτερος καταναλωτής υψηλής τάσης, και έχοντας ήδη επενδύσει περισσότερο από 1 δισ. ευρώ στον τομέα της ενέργειας, τα νέα του σχέδια θα διπλασιάσουν τις επενδύσεις. Με την General Electric στην προμήθεια του εξοπλισμού και αεριοστρόβιλο υπερσύγχρονης τεχνολογίας class H που αποδίδει θερμικά άνω του 63%, ο νέος σταθμός στη Βοιωτία θα είναι ο αποδοτικότερος σταθμός συνδυασμένου κύκλου σε όλη την Ευρώπη και θα αποτελέσει μοντέλο του ελληνικού ενεργειακού συστήματος, καθώς με δεδομένη την άνοδο των τιμών του CO2 θα έχει το χαμηλότερο κόστος όλων των σταθμών στη χώρα και έτσι θα βρεθεί πρώτος στη σειρά ένταξης. Με τον νέο αυτό σταθμό έτοιμο για παραγωγή το φθινόπωρο του 2021, η Μυτιληναίος θα διαθέτει ισχύ ηλεκτρικής ενέργειας που θα ξεπερνά τα 2.000MW (πλέον του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ), καθιστώντας τη χώρα ενεργειακά ασφαλή, αλλά και αυξάνοντας τις εξαγωγές της στα πλαίσια του νέου ευρωπαϊκού πλαισίου. Παράλληλα θα συμβάλει αποφασιστικά στην παραγωγή «καθαρής» ενέργειας, εφόσον η παραγωγή ενέργειας από φυσικό αέριο σχεδόν εκμηδενίζει τις εκπομπές ρύπων και τις δυσβάσταχτες πια περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους, ενώ υπολογίζεται ότι ένας σταθμός CCGT εκπέμπει λιγότερο από το 25% των εκπομπών μιας θερμικής λιγνιτικής μονάδας. Ο ευρωπαϊκός σχεδιασμός περιλαμβάνει 50GW νέων σταθμών συνδυασμένου κύκλου, ώστε μέσα στα επόμενα είκοσι χρόνια να αποτελέσει το φυσικό αέριο το μεταβατικό στάδιο προς μια νέα ενεργειακή εποχή με συνδυασμένες τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με την αποθήκευση σε μπαταρίες υψηλού capacity.
Στόχος του Ομίλου Mytilineos είναι να πάρει την πρώτη θέση και στην παραγωγή και προμήθεια του ηλεκτρικού ρεύματος και να καταστεί ο μεγαλύτερος καταναλωτής υψηλής τάσης.
Νέα σελίδα στον Όμιλο
Με την πρόσφατη απόκτηση των μετοχών του αδελφού του Ιωάννη από τον Ευάγγελο Μυτιληναίο, η μετοχική του θέση καταλαμβάνει πια το 26,538% των δικαιωμάτων ψήφου από το 13,10% που κατείχε, επιτρέποντάς του τον απόλυτο έλεγχο του Ομίλου.
Η μεταβίβαση των μετοχών μέσω Χρηματιστηρίου που κόστισε περί τα 200 εκατ. ευρώ αποτέλεσε το βασικό βήμα στον νέο σχεδιασμό του ισχυρού άνδρα, καθώς έπειτα και από τη συγχώνευση της μητρικής εταιρείας Mytilineos με τις βασικές θυγατρικές της, ο Όμιλος απέκτησε μια νέα αναπτυξιακή προοπτική και μια θέση ανάμεσα στις κορυφαίες ευρωπαϊκές βιομηχανίες. Έχοντας επενδύσει προσωπικά, ο Ευ. Μυτιληναίος δεσμεύτηκε και έμπρακτα να ανεβάσει ακόμα περισσότερο τον Όμιλο, που η χρηματιστηριακή του αξία αγγίζει τα 1,55 δισ. ευρώ, ενώ η εταιρεία συμβούλων EDISON αποτυπώνει σε πρόσφατη έκθεσή της την εκτίμηση ότι λόγω της ανάπτυξης της εταιρείας στους τομείς της ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου τα οικονομικά αποτελέσματα θα είναι εντυπωσιακά: για το πρώτο εξάμηνο του 2019 προβλέπει ότι θα εμφανίσουν ετήσια αύξηση 23% στα EBITDA φτάνοντας τα 178 εκατ. ευρώ, ενώ στο τέλος του έτους εκτιμά ότι το 26% των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων της Mytilineos θα προέρχεται από την ενέργεια, με αποτέλεσμα τα συνολικά EBITDA της Mytilineos για το 2019 να ανέλθουν στα 360 εκατ. ευρώ.