Το θέμα της σχέσης Εκκλησίας-Κράτους βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Όπως επισημαίνουν στην κυβέρνηση, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικό κλίμα, ενώ στο πλαίσιο της νέας αρχής στις σχέσεις Πολιτείας – Εκκλησίας που οικοδομείται και στηρίζεται στο σεβασμό των διακριτών ρόλων τους αλλά και σε μια σχέση ειλικρίνειας, ο κ. Ιερώνυμος και ο πρωθυπουργός συμφώνησαν να συνεχίσουν την τακτική επαφή τους.

Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος είναι η δεύτερη μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων. Οι κύριοι Μητσοτάκης και Ιερώνυμος είχαν το πρώτο τους τετ α τετ στις 16 Ιουλίου, όταν και είχε συμφωνηθεί η ανάγκη να υπάρξει μια νέα αρχή στις σχέσεις Πολιτείας – Εκκλησίας, που θα στηρίζεται στον σεβασμό των διακριτών ρόλων τους και σε μια σχέση ειλικρίνειας, η οποία δεν θα γίνεται αντικείμενο μικροκομματικής εκμετάλλευσης. Στην ίδια συνάντηση είχε συμφωνηθεί η ανάγκη άμεσης επαναλειτουργίας της Επιτροπής διαλόγου Πολιτείας- Εκκλησίας, με στόχο τη διευθέτηση όλων των ζητημάτων που αφορούν τους δύο θεσμούς, όπως η διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών και η αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης είχε εγγυηθεί πλήρως τη διασφάλιση των υφιστάμενων μισθολογικών, ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των κληρικών.

 

 

ΠΗΓΗ: