Σήμα κινδύνου εκπέμπουν ασθενείς, εργαζόμενοι και συνδικαλιστικά όργανα των υγειονομικών για την τραγική υποστελέχωση του νοσοκομείου Σερρών. Πίεση προσπαθούν να ασκήσουν  δυναμικά και  οι ασθενείς  προς τα κέντρα εξουσίας, με παραστάσεις διαμαρτυρίας αλλά και επιστολές, όπως αναφέρει στο Virus ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Σερρών, Πέτρος Εμμανουιλίδης.

Επανειλημμένες προσπάθειες για την κινητοποίηση της Πολιτείας απέναντι στην ανεπάρκεια του αριθμού του ιατρικού προσωπικού κάνουν και οι πολίτες που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν. Σε σημερινή της ανακοίνωση η ΠΟΕΔΗΝ προειδοποιεί για την επικίνδυνη συρρίκνωση του προσωπικού, ενώ το Σωματείο Εργαζομένων προβλέπει τον κίνδυνο  αναστολής  λειτουργίας του.

Διαβάστε επίσης:  Ελλείψεις προσωπικού στο Ν. Σερρών

Χωρίς ανθρώπινους πόρους

Μεταφέροντας τα βιώματα των ασθενών, ο κ.Εμμανουιλίδης εξηγεί ότι τα προβλήματα του νοσοκομείου προέκυψαν γιατί δεν έχουν γίνει οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Οι θέσεις καλύπτονται πρόσκαιρα από επικουρικούς ιατρούς λόγω των πιέσεων τα τελευταία χρόνια για περικοπές σε κονδύλια και προϋπολογισμούς των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

Εξαιτίας της οικονομικής στενότητας, σε κάποιες περιπτώσεις (για παράδειγα συνταξιοδοτήσεις), οι θέσεις δεν αναπληρώνονται καθώς οι επικουρικοί  ιατροί πληρώνονται από τον προϋπολογισμό του νοσοκομείου.

Το νοσοκομείο Σερρών από την αρχή του 2019 είναι μείον 30 γιατρούς, με επιπτώσεις σε όλες τις κλινικές, σύμφωνα με όσα τονίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Σερρών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι η νεφρολογική κλινική μέχρι τις αρχές του Ιουλίου είχε τρεις νεφρολόγους και έναν γιατρό γενικής ιατρικής.

Ωστόσο, ο ένας νεφρολόγος είχε προσωποπαγή θέση και μετατέθηκε στο ΑΧΕΠΑ. Ως εκ τούτου έμεινε το τμήμα με δυο νεφρολόγους και τον έτερο γιατρό.

Όμως, ο γιατρός γενικής ιατρικής  συνταξιοδοτείται έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Στη δίνη των ελλείψεων

Συνεπώς, το νεφρολογικό τμήμα θα μείνει μόνο με δυο γιατρούς ,τη στιγμή που καλύπτει 80 άτομα καθώς ακόμη 220 ασθενείς  που εξυπηρετούνται από δυο ιδιωτικές μονάδες, οι οποίες είναι υπό την επιστημονική διασύνδεση του Νοσοκομείου Σερρών, δηλαδή το νοσοκομείο παρέχει τη νοσηλεία τους.

Για να γίνει κατανοητός ο φόρτος εργασίας των ιατρών αυτού του τμήματος θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν  τα στοιχεία του 2018: στο νοσοκομείο Σερρών πραγματοποιήθηκαν 12.050 αιμοκαθάρσεις,  δηλαδή μηνιαίως 1000 αιμοκαθάρσεις . Σημειωτέον είναι ότι κατά το 2018 προέκυψαν και  688 έκτακτες.

Οι ίδιοι γιατροί εξυπηρετούν και τα εξωτερικά ιατρεία , μια με δυο φορές το μήνα.  «Ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία σου κλείνουν μετά από έξι μήνες» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ.Εμμανουιλίδης.

Οι ίδιοι γιατροί κάνουν 10 με 11 εφημερίες το μήνα, περιέγραψε ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Σερρών, προσπαθώντας να αποδώσει την οριακή κατάσταση.

Η λύση

Αδήριτη είναι η ανάγκη προσλήψεων μόνιμου προσωπικού προκειμένου να προσέλθουν νέοι ιατροί σε ένα νοσοκομείο με απαιτήσεις και χωρίς την στήριξη. Χρειάζονται κίνητρα,   όπως διευκρινίζει ο κ. Εμμανουιλίδη γιατί «ακόμη και ειδικευόμενοι δεν έρχονται, προτιμούν να φύγουν στο εξωτερικό».

Ο σύλλογος τονίζει ότι μεγάλος όγκος ασθενών εξυπηρετείται τόσο από την συγκεκριμένη μονάδα όσο και από το νοσοκομείο που καλύπτει 160 χιλιάδες κατοίκους,  ζητώντας να επανεξεταστεί η άνιση κατανομή  τόσο των κονδυλίων όσο και του νοσοκομειακού προσωπικού ανάμεσα σε περιοχές της περιφέρειας και να αποκατασταθεί  ανάλογα με τον πληθυσμό που καλύπτουν.

ΠΗΓΗ : https://virus.com.gr