Με αφορμή το περιστατικό στη Χαλκιδική το nextdeal.gr ενημερώνει σχετικά.
Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας εκτός των άλλων καθορίζει και την συμπεριφορά των οδηγών σε περίπτωση πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος με σωματικές βλάβες. Ο/η οδηγός θα πρέπει να παραμείνει στο σημείο του ατυχήματος και να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια προς τους τρίτους παθόντες.
Δείτε εδώ το σχετικό άρθρο του ΚΟΚ:
ΑΡΘΡΟ 43 : Συμπεριφορά σε περίπτωση ατυχήματος
1. Αν συμβεί οδικό τροχαίο ατύχημα, από το οποίο επήλθε βλάβη σε πρόσωπα ή πράγματα, κάθε οδηγός ή άλλος που χρησιμοποιεί την οδό, ο οποίος ενεπλάκη με οποιονδήποτε τρόπο στο ατύχημα υποχρεούται:
α) Να σταθμεύσει αμέσως στον τόπο του ατυχήματος χωρίς να δημιουργήσει πρόσθετους κινδύνους στην κυκλοφορία.
β) Να λάβει μέτρα κυκλοφορικής ασφάλειας στον τόπο του ατυχήματος και αν δεν μπορεί, να ειδοποιήσει για το ατύχημα την πλησιέστερη Αστυνομική Αρχή.
γ) Να δώσει τα στοιχεία της ταυτότητας του ως και κάθε χρήσιμη σχετική με το όχημά του πληροφορία, αν οι εμπλακέντες στο ατύχημα ζητήσουν αυτά. Σε περίπτωση υλικών ζημιών, αν ο ζημιωθείς δεν είναι παρών τα εμπλακέντα στο ατύχημα πρόσωπα υποχρεούνται μέσα σε είκοσι τέσσερις (24) ώρες να του δώσουν τις πιο πάνω πληροφορίες κατά τον καταλληλότερο τρόπο ή δια του πλησιέστερου Αστυνομικού Τμήματος, το οποίο φροντίζει για την ενημέρωση του ζημιωθέντα.
2. Αν από το οδικό τροχαίο επήλθε θάνατος ή σωματική βλάβη κάθε οδηγός ή άλλος που χρησιμοποιεί την οδό, ο οποίος ενεπλάκη με οποιονδήποτε τρόπο στο ατύχημα, υποχρεούται επιπλέον:
α) Να δώσει την αναγκαία βοήθεια και συμπαράσταση στους παθόντες.
β) Να ειδοποιήσει την πλησιέστερη Αστυνομική Αρχή και να παραμείνει στον τόπο του ατυχήματος μέχρι την άφιξή της, εκτός αν είναι αναγκαία η απομάκρυνσή του για την ειδοποίηση της Αστυνομίας ή για την περίθαλψή των τραυματιών ή του ίδιου. Και στην περίπτωση αυτήν ο οδηγός υποχρεούται να αναγγείλει το ατύχημα στην Αστυνομική Αρχή το ταχύτερο δυνατόν.
γ) Να αποτρέψει οποιαδήποτε μεταβολή στον τόπο του ατυχήματος η οποία θα μπορούσε να δυσκολέψει το έργο της Αστυνομίας με εξαίρεση τις ενέργειές του εκείνες οι οποίες αποβλέπουν στην αποκατάσταση της τυχόν διακοπείσας κυκλοφορίας.
Το άρθρο 43 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας προβλέπει επιπλέον των παραπάνω αφαίρεση άδειας οδήγησης του υπαίτιου οδηγού για χρονικό διάστημα ανάλογα την βαρύτητα της παράβασης. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης του οδηγού με τις υποχρεώσεις της παραγράφου 2 σχετικά με τις σωματικές βλάβες/θάνατο τρίτων ή εάν ο/η οδηγός κρίνεται ύποπτος φυγής ή εξαιρετικά επικίνδυνος από την αστυνομική αρχή που επιλαμβάνει του συμβάντος, εφαρμόζονται οι διατάξεις για «κράτηση» του άρθρου 419 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.
Επιπλέον οι διατάξεις για «κράτηση» εφαρμόζονται και σε περίπτωση που ο υπαίτιος οδηγός δεν καταθέσει στην αστυνομική αρχή αποδεικτικό ασφάλισης/βεβαίωση αναγνωρισμένης στην Ελλάδα ασφαλιστικής εταιρείας του οχήματος ή αποδεικτικό Δελτίου Διεθνούς Ασφάλισης, τα οποία αποτελούν δήλωση αναδοχής χρέους για τα ισχύοντα στην Ελλάδα ελάχιστα ποσά ασφαλιστικής κάλυψης, τα οποία προβλέπονται από τα νομίμως εγκεκριμένα τιμολόγια ασφαλίστρων. Για αυτοκίνητα και τρίτροχα οχήματα δημόσιας χρήσης, ο οδηγός θα πρέπει καταθέσει δήλωση αναδοχής χρέους αλληλασφαλιστικού συνεταιρισμού ή αλληλασφαλιστικού ταμείου συνεταιρισμού που λειτουργεί νόμιμα, στον οποίο το όχημα είναι ασφαλισμένο.
Σημειώνεται ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και η χρήση τοξικών ουσιών αποτελούν εξαίρεση αποζημίωσης κατόπιν πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος από την νομοθεσία σχετικά με την υποχρεωτική ασφάλιση των εξ ατυχημάτων αυτοκινήτων αστικής ευθύνης.
Συμπληρωματικά εφαρμόζονται διοικητικά μέτρα και οι ποινικές κυρώσεις που προβλέπονται από τον Νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας ΦΕΚ 59-30/3/2018 και ορίζουν έως και την ισόβια κάθειρξη του οδηγού (δείτε εδώ).
Φίλοι οδηγοί πριν οδηγήσετε επικίνδυνα σκεφτείτε τις συνέπειες των νόμων.
©Μέντωρ Διαμεσολαβητής
Πηγή: https://www.glavopoulos.com/el/kok-027/