Μειωμένη κατά 50% είναι πλέον η συμμετοχή που καταβάλουν οι ασθενείς για φάρμακα που πέρασαν από τη διαπραγμάτευση, καθώς εντάχθηκε η πρόβλεψη στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ, περίπου 4 μήνες μετά την ψήφιση της…
Τον περασμένο Μάιο πέρασε από τη Βουλή η τροπολογία που είχε καταθέσει η προηγούμενη Κυβέρνηση, βάσει της οποίας οι ασθενείς θα καταβάλλουν συμμετοχή υποδιπλάσια για φάρμακα που πέρασαν από την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης και για τα οποία επιτεύχθηκε συμφωνία για την τιμή αποζημίωσης τους.
Η τροπολογία ήταν στα σχέδια της προηγούμενης ηγεσίας για αρκετό καιρό και πήρε τη μορφή τροπολογίας πριν 4 μήνες. Βάσει της ρύθμισης, το ισχύον ποσοστό συμμετοχής περιορίζεται στο ήμισυ για τα φάρμακα με τιμές που προέκυψαν μετά από συμφωνία στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης (25% σε 12,5% και 10% σε 5%). Για τα γενόσημα φάρμακα το ποσοστό συμμετοχής του ασθενούς μπορεί να μειώνεται με Υπουργική Απόφαση. Μόνο που η εφαρμογή της τροπολογίας εκκρεμούσε από τότε.
Τελικά, μόλις την περασμένη Τετάρτη η δυνατότητα ενεργοποιήθηκε στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ. Σύμφωνα λοιπόν με ανακοίνωση του φορέα «στο σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης θα ισχύει μειωμένη κατά 50% συμμετοχή ασθενούς στην τιμή αποζημίωσης για φάρμακα για τα οποία έχει επιτευχθεί συμφωνία τιμής αποζημίωσης μετά από διαπραγμάτευση. Ο υπολογισμός της μειωμένης συμμετοχής πραγματοποιείται κατά την εκτέλεση της συνταγής στο φαρμακείο».
Η ενεργοποίηση του υποδιπλασιασμού της συμμετοχής μπορεί να έγινε στην ΗΔΙΚΑ, αλλά οι χαμηλές ταχύτητες στην ολοκλήρωση της διαδικασίας Αξιολόγησης και Διαπραγμάτευσης στις αντίστοιχες Επιτροπές δεν επιτρέπει την πλήρη αξιοποίηση του μέτρου.
Επιμέρους στοιχεία έως το πρώτο εξάμηνο του έτους εμφάνιζαν λίγο περισσότερους από 100 φακέλους σκευασμάτων να έχουν κατατεθεί προς Αξιολόγηση (συμπεριλαμβανομένων των 22 φαρμάκων που εντάχθηκαν στη θετική λίστα και ελάχιστων που απερρίφθησαν). Αν και ο αριθμός που έχει φθάσει στην Επιτροπή HTA φέρεται να είναι μεγαλύτερος (πληροφορίες κάνουν λόγο για έως και περίπου 190 αιτήματα), κάποιες δεκάδες φέρονται να έχουν αποσταλεί στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης και άγνωστο είναι για πόσα τελικά έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.