Τι θα γίνει με 120 δόσεις και αφορολόγητο
Με πλούσια ατζέντα ξεκινά σήμερα ο νέος κύκλος συναντήσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών, στο πλαίσιο τη τέταρτης αξιολόγησης για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Στο επίκεντρο τίθεται ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης για το 2020, ενώ στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων βρίσκονται οι 120 δόσεις και το φορολογικό.
Την αυλαία των θεμάτων θα ανοίξει το μεσημέρι της Δευτέρας ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, βάζοντας στο τραπέζι τις μειώσεις φόρων στα χαμηλά εισοδήματα, τα κέρδη των επιχειρήσεων και τα μερίσματα, μαζί με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.
Η λίστα που θα παρουσιαστεί στους Θεσμούς περιλαμβάνει τη νέα φορολογική κλίμακα με τον εισαγωγικό συντελεστή να μειώνεται στο 9% από το 22% που είναι σήμερα και το αφορολόγητο να παραμένει αμετάβλητο . Πρόθεση της κυβέρνησης είναι η νέα κλίμακα να ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου, προκειμένου οι ελαφρύνσεις να φανούν απευθείας στους μισθωτούς και από το 2021 και στους ελεύθερους επαγγελματίες.
Η παρεμβάσεις στη φορολογική κλίμακα θα έρθουν να προστεθούν στις αλλαγές που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για τον φορολογικό συντελεστή στα κέρδη των επιχειρήσεων από το 28% στο 24% το 2020, τη μείωση της φορολογίας των μερισμάτων στο 5% από 10% και «πάγωμα» ΦΠΑ και φόρου υπεραξίας για μια τριετία στην οικοδομή και την έκπτωση 40%-50% στις δαπάνες αναβάθμισης των κατοικιών.
Καθοριστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς θα έχει και η πορεία των 120 δόσεων. Μέχρι στιγμής επιμένουν σε πολύ περιορισμένη εφαρμογή ενός σχήματος περισσότερων δόσεων και τούτο μόνον με αυστηρά περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια. Αιτία αυτής της επιμονής είναι η αποτίμηση της νέας ρύθμισης των 120 δόσεων και η εκτίμηση των θεσμών ότι θα οδηγήσει σε απώλεια εσόδων τουλάχιστον 200 εκατομμυρίων ευρώ το 2020.
Οι θεσμοί βέβαια από την πλευρά τους θα ζητήσουν επιβεβαιώσεις για το αν υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος για τις σχετικές παρεμβάσεις ενώ θα θέσουν και τη μακρά λίστα των προαπαιτούμενων, που έμειναν εκτός της τρίτης αξιολόγησης λόγω εκλογών, και είχαν πάρει παράταση για το Σεπτέμβριο.
Αναλυτικότερα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης μπαίνουν τα εξής θέματα:
- Σχέδιο μείωσης κόκκινων δανείων
- Ηλεκτρονικοί Πλειστηριασμοί
- Αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων
- Ιδιωτικοποιήσεις
- Ενεργειακά
Η ελληνική κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εκφράζει την αισιοδοξία της για την επίτευξη του στόχου ρυθμού ανάπτυξης στο 3% παρά το γεγονός ότι σε διεθνές επίπεδο υπάρχουν γεωπολιτικές και πολιτικές αναταράξεις. Η αισιοδοξία πηγάζει και από το γεγονός ότι υπάρχει στόχος με συγκεκριμένο σχεδιασμό για αύξηση των εσόδων, παρά τις φοροαπαλλαγές που έχουν ήδη προαναγγελθεί από τον πρωθυπουργό.