Η έλλειψη ανθρώπινων πόρων για την προπασκευαστική διαδικασία της μεταμόσχευσης προκάλεσε την ακύρωση προγραμματισμένης για σήμερα μεταμόσχευσης νεφρού με δότη πατέρα και λήπτη τον γιο του στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο. Παρόμοια προβλήματα εμφανίζονται και σε άλλα νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας.

Η αναβολή αποδίδεται σε αδυναμία του Ανοσολογικού Εργαστηρίου και Εθνικού Κέντρου Ιστοσυμβατότητας του Ιπποκράτειου ΓΝΘ, το οποίο αδυνατούσε να πραγματιποιήσει τον αναγκαίο και άμεσο προμεταμοσχευτικό έλεγχο!

Στα προβλήματα με τις μεταμοσχεύσεις στην συμπρωτεύουσα αναφέρθηκε ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, σήμερα σε πρωινή εκπομπή, διαβεβαιώνοντας ότι οι επεμβάσεις θα προχωρήσουν κανονικά.

Η σημερινή ακύρωση

Ο ανεπαρκής αριθμός εργαζομένων του εργαστηρίου προκάλεσε το κώλυμα για την επέμβαση.
Συγκεκριμένα, στο εργαστήριο υπηρετούν δύο γιατροί καλύπτοντας επτά οργανικές θέσεις.

Πλήγμα δέχθηκε το τμήμα εξαιτίας της μετακίνησης δύο επιμελητριών σε άλλα τμήματα του νοσοκομείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες ακόμη και η βιοπαθολόγος του εργαστηρίου, υπηρετεί πλέον σε άλλο τμήμα.

Επομένως, μετά από τις μετακινήσεις το εν λόγω τμήμα έμεινε με δυο εργαζόμενους.

Αναφερόμενος στην έλλειψη του προσωπικού και στην υπερπροσπάθεια των νοσοκομειακών εργαζόμενων, ο υπουργός κατά τη συνέντευξή του στην πρωινή εκπομπή σχολίασε ότι οι «οι γιατροί μας, οι νοσηλευτές μας και το διοικητικό προσωπικό που δουλεύουν στα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. μέσα στην κρίση και όλα αυτά τα χρόνια είναι ήρωες».

«Φρένο» στις μετακινήσεις

Ερωτήματα εγείρονται σχετικά με τις εγκρίσεις των μετακινήσεων.

Για το ζήτημα έχει ενημερώσει με επιστολή τον υφυπουργό Υγείας Βασίλειο Κοντοζαμάνη, ο διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής Μεταμοσχεύσεων του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Φούζας.

Ο τελευταίος έχει αιτηθεί την άμεση μετακίνηση βιοπαθολόγου με μεγάλη εμπειρία στην ιστοσυμβατότητα. Επίσης, ζήτησε την τόνωση του εργαστηρίου με την επιστροφή επιμελήτριας που έχει εκπαιδευτεί στον τομέα των μεταμοσχεύσεων, την άμεση υπογραφή του ΦΕΚ που εκκρεμεί για μία θέση ειδικού γιατρού ο οποίος ύστερα από εκπαίδευση έξι μηνών θα προσφέρει υπηρεσίες και την επιστροφή της βιοπαθολόγου, η οποία επίσης μετακινήθηκε.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Φούζας με την ιδιότητα του προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Μεταμοσχεύσεων, πέτυχε τη διοργάνωση στην Ελλάδα του παγκόσμιου συνεδρίου για ης μεταμοσχεύσεις.

Πηγή: nucleus.gr