της Δήμητρας Καδδά

Χωρίς “λευκό καπνό” και με πολύ “λιτές” τοποθετήσεις για την κατάσταση των διαπραγματεύσεων, ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες το δείπνο “κορυφής” που έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες μεταξύ του ελληνικού διαπραγματευτικού επιτελείου και των θεσμών.

Έτσι, με δεδομένο εκ των προτέρων ότι είναι αδύνατη μία τεχνική συμφωνία (SLA) έως την Παρασκευή (που θα διενεργηθεί η άτυπη  υπουργική σύνοδος της Μάλτας) και με στόχο την αναζήτηση συγκλίσεων, επιχειρείται νέος γύρος διαπραγματεύσεων σήμερα. Οι αποστολές, σύμφωνα  με πηγές, επιστρέφουν στις “έδρες” τους με επόμενο στόχο τηλε-διαπραγματεύσεις σήμερα το απόγευμα.

Μεσολαβεί το πρωί η κάθοδος του Donald Tusk στην Αθήνα, ενώ το επόμενο μεγάλο “ορόσημο” είναι η συνάντηση του J. Dijsselbloem με τον W. Schaeuble την Πέμπτη στο Βερολίνο.

” Καλή πρόοδο”

“Κάναμε καλή πρόοδο, οι συζητήσεις θα συνεχισθούν την Τετάρτη” ανέφερε τα ξημερώματα μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, ο Jeroen Dijsselbloem‏  (σ.σ. που είχε και την πρωτοβουλία για την συνάντηση).

“Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται με τηλεδιάσκεψη”, ανέφερε πηγή του ελληνικού ΥΠΟΙΚ. Πρόσθεσε ότι “βάση της συζήτησης αποτελεί η απόφαση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου (σ.σ. για την κοινή βάση επί του πακέτου των μέτρων και των αντίμετρων που θα ισχύσουν μετά το 2018)”.

Αναζητείται διέξοδος

Πλέον, θεωρείται δεδομένο με βάση τις χθεσινές τοποθετήσεις αξιωματούχων των θεσμών ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία επί της αρχής (SLA) έως την σύνοδο των ΥΠΟΙΚ την Παρασκευή στην Μάλτα. Αλλά αναζητείται ένα “μονοπάτι” που να μπορεί να οδηγήσει σε διέξοδο σε ορατό χρόνο.

Το πρώτο βήμα θα πρέπει να είναι η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα και τούτο είναι χρονικά δύσκολο. Φέτος συμπίπτει το Καθολικό με το Ορθόδοξο Πάσχα και έτσι απομένουν (ακόμη και αν βρεθεί λύση) κάποιες ημέρες την άλλη εβδομάδα ή αμέσως μετά το Πάσχα και έως τις 21-23 Απριλίου που κορυφώνεται η σύνοδος ΔΝΤ – Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον στην οποία επιχειρείται η λύση για το χρέος που “απαιτεί” την συμφωνία για την 2η αξιολόγηση. Αν χαθούν και αυτά τα “ορόσημα”, τότε ξεδιπλώνονται τα σενάρια που οδηγούν έως την 22α Μαΐου με ενδιάμεσα αναγκαία βήματα την επιστροφή των θεσμών, την SLA και την νομοθέτηση μέρους των “εφαρμοστικών” πριν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Τα μέτωπα

Στις χθεσινές διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, μετείχε η ελληνική αποστολή του ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτου της υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου και του αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ Γιώργου Χουλιαράκη, αλλά και οι κ.κ. Dijsselbloem (Eurogroup), Moscovici (Κομισιόν), Coeure (ΕΚΤ), Regling (ESM) αλλά και εκπρόσωπος του ΔΝΤ.

Επιχείρησαν να βρουν συγκλίσεις τόσο στις αποστάσεις που χωρίζουν την ελληνική πλευρά με τους θεσμούς, αλλά και σε αυτές μεταξύ του κοινοτικού σκέλους των θεσμών και του ΔΝΤ. Και μένει βέβαια η διαφορετική θέση των κρατών μελών υπό τον Γερμανικό άξονα που θα πρέπει να “αντιμετωπισθεί” την Πέμπτη.

Αναφορικά με τα μέτωπα, το μεν εργασιακό ανήγαγε χθες ο κ. Moscovici σε κορυφαίο θέμα κάνοντας όμως σαφές ότι αναζητείται (από την Επιτροπή) λύση με βάση το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο. Επίσης παραδέχθηκε, όπως νωρίτερα έπραξε και ανώτατος αξιωματούχος της ΕΕ ότι παραμένουν ζητήματα (αν και μικρότερα) και στο εργασιακό.

Ο ίδιος αξιωματούχος αποκάλυψε ότι ανοικτά παραμένουν στο δημοσιονομικό πεδίο όχι μόνο τα ζητήματα του συνταξιοδοτικού αλλά και του αφορολόγητου. Το ΔΝΤ ζητά μέτρα αξίας 2% του ΑΕΠ (3,6-3,8 δις ευρώ) για το 2019. Η κυβέρνηση επιμένει ότι πρέπει να εφαρμοσθούν σταδιακά το 2019-2020 ειδικά στο ασφαλιστικό πεδίο (κατάργηση προσωπικής διαφοράς) παράλληλα με τα ανάλογα αντίμετρα.

Ο Επίτροπος P. Moscovici εκτίμησε χθες ότι μπορεί να βρεθεί μία λύση έως το Eurogroup της Μάλτας, αλλά και έκανε σαφές ότι “για να καταλήξουμε σε SLA απαιτείται πραγματική θέληση και βούληση από πλευράς όλων, επιμένω στο όλων”.

Όλα το 2019

Ουσιαστικά, με βάση την αναφορά των πηγών του ΥΠΟΙΚ στην λύση βάση των αποφάσεων του Eurogroup του Φεβρουαρίου, επιχειρείται από ελληνικής πλευράς να “χωρισθούν” τα μέτρα των 3,6 – 3,8 δισ. ευρώ σε 2 έτη στο 2019 και στο 2020. Η μόνη υποχώρηση που “δίνει” – σύμφωνα με κάποιες πηγές – η ελληνική πλευρά από την προηγούμενη εβδομάδα, είναι στο πακέτο μέτρων 1% του 2019 (1,8%-1,9% του ΑΕΠ) να περιληφθεί και σε έναν βαθμό περικοπή συντάξεων (με αναλογία 2/3α -1/3ο) και ζητά την αυτόματη εφαρμογή των αντίμετρων.

Ο Επίτροπος P. Moscovici εκτίμησε χθες ότι μπορεί να βρεθεί μία λύση έως το Eurogroup της Μάλτας, αλλά και έκανε σαφές ότι “για να καταλήξουμε σε SLA απαιτείται πραγματική θέληση και βούληση από πλευράς όλων, επιμένω στο όλων”.

Δραματική αλλαγή δεδομένων – από την αρχή τα μέτρα

Η καθυστέρηση όμως κοστίζει. Και αυτό δεν φαίνεται πλέον μόνο στις τριγμούς που καταγράφονται στην οικονομία (νέο ιστορικό χαμηλό αποταμιεύσεων κατέγραψε ο ΙΟΒΕ τον Μάρτιο, αλλά και νέα αύξηση των οφειλών προς ιδιώτες αποκαλύπτουν τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ). Τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις στην οικονομία έκρουσε και ο Επίτροπος Moscovici.

Και ο Αξιωματούχος της Ε.Ε. που ενημέρωσε χθες για το Eurogroup της Παρασκευής περιέγραψε με “γλαφυρά” χρώματα τις επιπτώσεις μίας καθυστέρησης που θα “φτάσει” έως στις μεγάλες πληρωμές (δηλαδή θα  ξεπεράσει το όριο του Μάιου- Ιουνίου).  Είπε ότι είναι απόλυτα “άκαρπο” να γίνονται υποθέσεις για την καθυστέρηση της αξιολόγησης “είτε λόγω εκλογών εδώ και εκεί, είτε επειδή υπάρχουν αρκετά μετρητά” για να καλύψουν τις δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας τον ερχόμενο Ιούλιο. “H λογιστική αντιμετώπιση των πραγμάτων δεν βοηθάει σε τίποτα. Κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για την οικονομική κατάσταση της χώρας, καθώς θα έπληττε τη φορολογική, καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη” σημείωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι σε αυτήν την περίπτωση θα αλλάξουν τα οικονομικά δεδομένα δραματικά και θα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν όλα από την αρχή.

 

Πηγή: http://www.capital.gr