Την ανάγκη ανατροπής του κλίματος αποβιομηχάνισης που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας επισήμανε ο Αντιπρόεδρος Δ.Σ της ELPEN και Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (Π.Ε.Φ), κ.Θεόδωρος Τρύφων σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής».

Μια ισχυρή εγκατεστημένη βάση ανάπτυξης και παραγωγής φαρμάκων

Αναφερόμενος στην αναπτυξιακή δυναμική της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας, ο κ.Τρύφων τόνισε, πως ο κλάδος διαθέτει σήμερα 28 ελληνικά εργοστάσια, που ενσωματώνουν τεχνολογίες αιχμής, ακολουθώντας διαδικασίες σύμφωνες με τα πιο αυστηρά ευρωπαϊκά πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας. Επισήμανε επίσης, πως τα Ελληνικά Φάρμακα είναι διεθνώς εμπορεύσιμα ανταγωνιστικά προϊόντα, γεγονός που αποδεικνύεται από την έντονη εξαγωγική δραστηριότητα που αναπτύσσουν σε 85 χώρες.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΦ υπογράμμισε επίσης, πως παρά το αντίξοο περιβάλλον, οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες υλοποιούν σημαντικά επενδυτικά προγράμματα σε παραγωγικές εγκαταστάσεις, καθώς και σε έρευνα και ανάπτυξη. Συνεργάζονται με πανεπιστήμια – ερευνητικά κέντρα για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων, ενώ προσανατολίζονται και στην ανάπτυξη και παραγωγή φυτικών προϊόντων με στόχο την αξιοποίηση της μοναδικής ελληνικής χλωρίδας.

Στο 8% η συμμετοχή της ελληνικής βιομηχανίας στο ΑΕΠ. Στο 14,3% ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος.

Σχολιάζοντας την χαμηλή συμμετοχή της ελληνικής βιομηχανίας στο ΑΕΠ, ο κ.Τρύφων ανέφερε, πως εάν το ποσοστό αυτό επανερχόταν στα επίπεδα του 1995, δηλαδή στο 11,4%, θα προκαλούσε αύξηση του ΑΕΠ κατά 12,8%, αύξηση της απασχόλησης κατά 12,7% και πρόσθετα δημόσια έσοδα της τάξεως των 4,5 δισ. σε ετήσια βάση. Επιπλέον, ανέφερε, πως για να συμβεί αυτό χρειάζεται ένα οριζόντιο θεσμικό πλαίσιο με μέτρα για τη μείωση της φορολογίας, τον εξορθολογισμό των εργοδοτικών εισφορών, την εύκολη πρόσβαση σε πηγές χρηματοδότησης, την πάταξη της γραφειοκρατίας και την επέκταση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Επισήμανε επίσης και την ανάγκη υλοποίησης συγκεκριμένων κάθετων ολοκληρωμένων πολιτικών σε κλάδους που εμφανίζουν πλεονεκτήματα και ευκαιρίες, όπως είναι η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία.

Επιτακτική ανάγκη για ένα σταθερό πλαίσιο φαρμακευτικής πολιτικής

Χαρακτηρίζοντας ως «εξωφρενικό» το ποσό των 1,6 δις.€ που καλούνται να πληρώσουν φέτος οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις για rebate και clawback, ο κ.Τρύφων επισήμανε την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων, με στόχο την εδραίωση ενός σταθερού πλαισίου φαρμακευτικής πολιτικής. Ειδικότερα, ανέφερε, πως αυτό προϋποθέτει ένα σταθερό πλαίσιο φαρμακευτικής πολιτικής για την τιμολόγηση και  την αποζημίωση των φαρμάκων, τις υποχρεωτικές εκπτώσεις και επιστροφές της φαρμακοβιομηχανίας, τις συμμετοχές των ασθενών, καθώς και συγκεκριμένα κίνητρα για την προώθηση της χρήσης γενοσήμων και οικονομικών φαρμάκων.

Επιχειρούμε για τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας

Η πρόσβαση των ασθενών σε οικονομικά και ασφαλή φάρμακα αποτελεί το πρωταρχικό μας μέλημα. Αυτό επισήμανε ο κ.Τρύφων, επισημαίνοντας τη δυνατότητα της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας να καλύψει το 60% των φαρμακευτικών αναγκών. Σε ο, τι αφορά στην προστιθέμενη αξία που δημιουργείται, ανέφερε, πως παραμένει και επανεπενδύεται στη χώρα μας, σχολιάζοντας, πως για τον λόγο αυτό «πρέπει επιτέλους να πάψουμε να εισάγουμε ο, τι ήδη παράγουμε».