Συντάκτης: Αιμίλιος Νεγκής

Δύο μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες, η Bristol-Myers Squibb και η Pfizer ανακοίνωσαν ότι συνεργάζονται με το Fitbit με στόχο την έγκαιρη διάγνωση της κολπικής μαρμαρυγής και την πρόληψη του εγκεφαλικού.

Το FitBit είναι ένα fitness app που μπορεί να μετρήσει βήματα, σκάλες, χιλιόμετρα, απόσταση, θερμίδες, λεπτά δραστηριότητας, ακόμα και χρόνο ύπνου! Υποστηρίζει smart watch συσκευές και συνδέεται και με δικό του ειδικό smartwatch που συντονίζεται με την εφαρμογή και μετράει όλα τα παραπάνω αυτόματα.

Στόχος της συνεργασίας είναι να αναπτυχθεί ειδικό λογισμικό, με σκοπό την έγκαιρη ανίχνευση των ατόμων, που έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου. Επίσης, θα αναπτυχθεί εκπαιδευτικό περιεχόμενο για την υποστήριξη των ατόμων, που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για κολπική μαρμαρυγή. Το λογισμικό χρειάζεται άδεια από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

«Είμαστε σε μια νέα εποχή της υγειονομικής περίθαλψης, όπου δεν επικεντρώνεται μόνο στην ανάπτυξη θεραπειών, αλλά επίσης εξετάζονται οι δυνατότητες της τεχνολογίας και των δεδομένων για να βοηθήσουμε τους ασθενείς να μάθουν περισσότερα για την υγεία τους», δήλωσε η Angela Hwang, από τη Pfizer Biopharmaceuticals.

Η κολπική μαρμαρυγή είναι η πιο κοινή μορφή καρδιακής αρρυθμίας και αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο. Πολλές φορές δεν υπάρχουν συμπτώματα και συχνά δεν μπορεί να εντοπιστεί εγκαίρως. Μάλιστα, μελέτες δείχνουν ότι το 25% των ανθρώπων που έχουν την κατάσταση, μάθουν γι’ αυτήν μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο!

«Είμαστε ενθουσιασμένοι καθώς με φορητές συσκευές και το Fitbit μπορούμε να βοηθήσουμε τους ασθενείς και τους γιατρούς να ανιχνεύσουν και να κατανοήσουν τις ανωμαλίες του καρδιακού ρυθμού», ανέφερε η Hwang.

ΠΗΓΗ