Την ακύρωση της συμφωνίας μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας ψήφισε η διεθνώς αναγνωρισμένη βουλή της χώρας, η οποία εδρεύει στη Βεγγάζη.
Το κοινοβούλιο της Λιβύης ζήτησε επίσης τη διαβίβαση της υπόθεσης στον γενικό εισαγγελέα του κράτους για την περαιτέρω διερεύνηση των ενεργειών του Σάρατζ, καθώς και όσων εμπλέκονται στην υπογραφή της συμφωνίας.
Την ίδια ώρα, η Κύπρος στέλνει πρόταση στο Ισραήλ (και μάλλον όχι τυχαία) για συνεκμετάλλευση στο κοίτασμα «Αφροδίτη», διευρύνοντας έτσι τα προβλήματα στον Ερντογάν, που βλέπει να σφίγγει ο κλοιός στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
Πιο συγκεκριμένα, το κοινοβούλιο της Λιβύης ψήφισε ομόφωνα το Σάββατο (4/1) κατά της παράνομης συμφωνίας μεταξύ Σάρατζ και Ερντογάν, θέλοντας μάλιστα να περιορίσει τους δεσμούς με την Τουρκία και τις στενές σχέσεις μεταξύ των δύο πρεσβειών σε Άγκυρα και Τρίπολη.
Το διεθνώς αναγνωρισμένο κοινοβούλιο της Λιβύης μάλιστα ανέφερε την κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας (GNA) με επικεφαλής τον Fayez al-Sarraj και τον υπουργό Εξωτερικών του στον εισαγγελέα του κράτους προκειμένου να ελεγχθούν για προδοσία, ενώ αρνήθηκε κατηγορηματικά και ομοφώνως να επικυρώσει τη συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και της GNA.
Ο επικεφαλής της επιτροπής άμυνας στο κοινοβούλιο ανακοίνωσε ότι η διεθνώς αναγνωρισμένη Βουλή θα ζητήσει άμεσα από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να οργανώσει έκτακτη σύνοδο για το θέμα αυτό και τις εξελίξεις.
Η εξωτερική επιτροπή ζήτησε επιπλέον μια διεθνή και αραβική δράση για την αποτροπή της Τουρκικής παρέμβασης στη Λιβύη.
Διπλωματική ήττα για Τουρκία
Να θυμίσουμε ότι την Πέμπτη (2/1), η τουρκική βουλή είχε εγκρίνει το νομοσχέδιο που έδινε τη δυνατότητα στον Ερντογάν να αναπτύξει ακόμη και τουρκικά στρατεύματα για διάστημα ενός έτους, προκειμένου να στηριχθεί η κυβέρνηση της Τρίπολης στη Λιβύη.
Η εντολή έφτασε στην ολομέλεια της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης μια εβδομάδα νωρίτερα από την ημερομηνία που είχε ανακοινώσει αρχικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και παρά τις αντιδράσεις εντός και εκτός συνόρων.
Είχε προηγηθεί αίτημα της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης προς την Τουρκία για στρατιωτική βοήθεια, καθώς ο Ερντογάν με τον Σάρατζ ήθελαν να αποκρούσουν την επίθεση που έχει εξαπολύσει ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης υπό τον Χαφτάρ.
Η εξέλιξη αυτή, όμως, από το διεθνώς αναγνωρισμένο κοινοβούλιο της Λιβύης και το αίτημα που απευθύνει στα Ηνωμένα Έθνη, δείχνουν ότι η συμφωνία μεταξύ Ερντογάν και Σάρατζ δεν περνάει επουδενί, δικαιώνοντας τη διπλωματική μάχη της ελλληνικής κυβέρνησης Μητσοτάκη, που πετυχαίνει ένα καίριο πλήγμα στον Ερντογάν.