Η εταιρεία CMR Surgical ανακοίνωσε την κυκλοφορία ενός νέου χειρουργικού ρομποτικού συστήματος «επόμενης γενιάς» Versius, το οποίο έχει ήδη εγκατασταθεί σε δύο νοσοκομεία του βρετανικού ΕΣΥ (NHS).

Το Versius είναι διαθέσιμο στο νοσοκομείο The Western General Hospital στο Εδιμβούργο και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Milton Keynes NHS Trust στο Buckinghamshire.

Το πρωτοποριακό σύστημα διαθέτει κινητούς καρπούς που μοιάζουν με αυτούς του ανθρώπου και μπορεί να εκτελεί 700 διαδικασίες κάθε χρόνο. Μέχρι σήμερα, έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία σε μια σειρά από χειρουργικές επεμβάσεις του παχέος εντέρου, συμβάλλοντας στη θεραπεία ασθενών με γαστρεντερικό καρκίνο.

Η CMR Surgical αναφέρει ότι σε αντίθεση με άλλα ρομποτικά συστήματα, το Versius μπορεί να εκτελέσει ελάχιστα επεμβατικές διαδικασίες όπως χειρουργική της «κλειδαρότρυπας». Πρόκειται για εξέλιξη της λαπαροσκοπικής χειρουργικής, στην οποία οι χειρουργοί πραγματοποιούν την επέμβαση μέσω μίας μικρής οπής που ανοίγουν στον ομφαλό.

Είναι φανερό ότι, λόγω της μικρής τομής, το βασικό ατού της διαδικασίας είναι ότι ελαχιστοποιείται ο πόνος μετά την επέμβαση και ο ασθενής επιστρέφει γρήγορα στις καθημερινές δραστηριότητες. Σημαντικό πλεονέκτημα του Versius είναι ότι είναι οικονομικά αποδοτικό και μπορεί να αγοραστεί μέσω Managed Service Agreement, που προβλέπει την τμηματική εξόφληση του συστήματος.

Το ρομπότ αποτελείται από 3 ανεξάρτητους βραχίονες, οι οποίοι αντιγράφουν τα χέρια ενός ανθρώπου σε μέγεθος και σχήμα, σε συνδυασμό με 3D απεικόνιση και μοναδικά όργανα ελέγχου που επιτρέπουν στον χειρουργό να μιμείται τις δικές του κινήσεις, επιτρέποντας ακριβείς χειρουργικές επεμβάσεις, ενώ ταυτόχρονα καθιστούν τις μακριές διαδικασίες λιγότερο κουραστικές.

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ: