Άνοιξε με κέρδη, έκλεισε με «βουτιά» 4,10% ο Γενικός Δείκτης μετά τις επικίνδυνες κινήσεις της Τουρκίας σε Αιγαίο και Έβρο

Στο ειδικό πολιτικό ρίσκο της Ελλάδας, ενόψει της κλιμακούμενης τουρκικής επιθετικότητας και προκλητικότητας σε Αιγαίο και Έβρο, εστίασαν σήμερα την προσοχή τους οι επενδυτές στην Λεωφόρο Αθηνών, καθώς οι αλλεπάλληλες αναφορές σοβαρών περιστατικών επανέφεραν στο προσκήνιο τις ανησυχίες για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η αγορά άρχισε τη συνεδρίαση με έντονη δυναμική ανόδου, με τον δείκτη να κινείται προς τις 640 μονάδες, αλλά γρήγορα το κλίμα βάρυνε πολύ, όταν έγινε γνωστό το επεισόδιο με τη σύγκρουση τουρκικής ακταιωρού με σκάφος του Λιμενικού στο Αιγαίο, εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων και από αυτό το χρονικό σημείο εκδηλώθηκαν έντονες πιέσεις, που έφεραν στο κλείσιμο το Γενικό Δείκτη 4,10% χαμηλότερα, στις 602,48 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης, που κατ’ εξοχήν αποτελεί το βαρόμετρο του πολιτικού και μακροοικονομικού κινδύνου, έκλεισε με βαρύτερες απώλειες από το Γενικό, υποχωρώντας κατά  6,14%. Σε μια συνεδρίαση με μειωμένες συναλλαγές από τις προηγούμενες, στα 86,76 εκατ. ευρώ, με διαφορά τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών (13,6 εκατ. ευρώ) είχε ο τίτλος του ΟΤΕ, που υποχώρησε σημαντικά, κατά 5,6%. Γύρω στο 6% οι σημερινές απώλειες για ΔΕΗ και Μυτιληναίο, κοντά στο 10% για την Jumbo.

Η ένταση με την Τουρκία, που δημιουργεί πλέον καθημερινούς κινδύνους «ατυχημάτων», εκτιμάται ότι θα συνεχισθεί τις επόμενες ημέρες, με ορίζοντα τη συνάντηση Ερντογάν – Μέρκελ – Μακρόν, την ερχόμενη Τρίτη, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος επιχειρεί, μέσα από τη δημιουργία σκηνικού κρίσης, να ενισχύσει τη διαπραγματευτική του θέση, ενόψει μιας νέας συμφωνίας με την Ευρώπη για το προσφυγικό.

Σε αυτό τον παράγοντα πολιτικής αβεβαιότητας, αθροίζονται οι εκτιμήσεις για την οικονομική επίδραση στην Ελλάδα από την επιδημία του κοροναϊού. Η Alpha Bank εκτιμά ότι το ΑΕΠ μπορεί να είναι φέτος μειωμένο έως και κατά 0,9%, λόγω της διαταραχής που προκαλεί η επιδημία, ενώ η Citi επισημαίνει ότι για την Ελλάδα, λόγω της μεγάλης συμμετοχής του τουρισμού στο ΑΕΠ, είναι κρίσιμο να εκτονωθεί η επιδημία πριν το καλοκαίρι και την κορύφωση της τουριστικής περιόδου.

Πάντως, οι αγορές της Ευρώπης, όπως και η ελληνική, περιμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον την αυριανή συνάντηση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, για να διαπιστώσουν αν η κεντρική τράπεζα μπορεί να προχωρήσει σε μέτρα που θα προσφέρουν ουσιαστική τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας. Η Κριστίν Λαγκάρντ έδωσε το μέτρο της κρισιμότητας των περιστάσεων, τονίζοντας στους ηγέτες της Ε.Ε. ότι η σημερινή κρίση αρχίσει να θυμίζει τις εποχές του 2008 και απαιτούνται σημαντικές παρεμβάσεις για να αποφύγουμε τα χειρότερα.

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ: