Περισσότερο από το 99% των θανάτων από κορωναϊό της Ιταλίας αφορούσαν άτομα, που υπέφεραν από άλλα σοβαρά νοσήματα, σύμφωνα με νέα, μεγάλη μελέτη της εθνικής υγειονομικής αρχής της χώρας.
Η νέα μελέτη μπορεί επίσης να προσφέρει στοιχεία σχετικά με το γιατί η θνητότητα της Ιταλίας φθάνει το 8% των συνολικών μολυσμένων ασθενών και είναι υψηλότερος από ό, τι σε άλλες χώρες και κυρίως την Κίνα.
Το εθνικό ινστιτούτο υγείας της Ρώμης (ISS Italy National Health Institute) μελέτησε τα ιατρικά αρχεία από το 18% των νεκρών από τον κοροναϊό. Τα κυριότερα συμπεράσματα είναι:
Μόνο το 0,8% δεν είχαν άλλο νόσημα
Σχεδόν οι μισοί είχαν άλλα 3 νοσήματα και περίπου το 1/4 είχε μία ή δύο παθήσεις.
Περισσότερο από το 75% είχε υψηλή αρτηριακή πίεση, περίπου 35% είχε διαβήτη και ένα τρίτο έπασχε από καρδιακές παθήσεις.
Η μέση ηλικία των επιβεβαιωμένων κροσμάτων είναι 63 έτη, ενώ των ατόμων, που έχουν πεθάνει είναι 80,5 έτη.
Στο μεταξύ, μέχρι τις 17 Μαρτίου, 17 άνθρωποι κάτω των 50 είχαν πεθάνει από την ασθένεια. Όλα τα θύματα της Ιταλίας κάτω των 40 ετών ήταν άνδρες με σοβαρές υπάρχουσες παθήσεις.
Πάντως, εκτιμήσεις του ιταλικού ιδρύματος GIMBE αναφέρουν ότι στην Ιταλία υποεκτιμώνται τα πραγματικά κρούσματα του ιού και έχουν μολυνθεί περίπου 100.000 άτομα. Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις το ποσοστό θνητότητας έρχεται πιο κοντά στον παγκόσμιο μέσο όρο, δηλαδή, περίπου 2%.