Ελπιδοφόρα είναι τα αποτελέσματα μελέτης για μία νέα θεραπεία, που αφορά ασθενείς με προχωρημένο μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα. Η μελέτη έδειξε ότι μία νέα φαρμακευτική ουσία, το cemiplimab, μείωσε τον κίνδυνο θανάτου κατά 32,4% σε σύγκριση με χημειοθεραπεία.
Μάλιστα, η μελέτη διακόπηκε πρόωρα, ώστε όλοι οι ασθενείς να λάβουν τη θεραπεία και επωφεληθούν από αυτήν. Το φάρμακο αναπτύσσεται από τη γαλλική φαρμακοβιομηχανία Sanofi και την αμερικανική Regeneron, οι οποίες σχεδιάζουν να υποβάλουν αίτηση έγκρισης για τον καρκίνο του πνεύμονα το επόμενο διάστημα.
Παρά την πρόοδο της ιατρικής και την ανακάλυψη πολλών νέων θεραπειών, ο καρκίνος του πνεύμονα παραμένει σχεδόν ανίκητος. Το ίδιο συμβαίνει και με τις νέες ανοσοθεραπείες, που δεν έχουν καταφέρει να επιδείξουν σημαντικά οφέλη έναντι αυτής της μορφής καρκίνου.
Συνεπώς, το γεγονός ότι το cemiplimab κατάφερε ως μονοθεραπεία να μειώσει κατά το 1/3 τον κίνδυνο θανάτου είναι πολύ σημαντικό. Το cemiplimab έχει ήδη λάβει έγκριση για την αντιμετώπιση του μεταστατικού ή τοπικά προχωρημένου πλακώδους καρκινώματος του δέρματος σε ενήλικες ασθενείς, οι οποίοι δεν είναι υποψήφιοι για χειρουργική επέμβαση ή ακτινοθεραπεία, που έχουν στόχο την ίαση.
Το cemiplimab είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα, δηλαδή, ένας τύπος πρωτεΐνης που έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να αναγνωρίζει και να προσκολλάται στον υποδοχέα (στόχο) PD-1, ο οποίος υπάρχει σε ορισμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, που ονομάζονται Τ κύτταρα.
Τα καρκινικά κύτταρα μπορούν να παράγουν πρωτεΐνες (PD-L1 και PD-L2) οι οποίες προσκολλώνται στον υποδοχέα αυτόν και απενεργοποιούν τη δράση των Τ κυττάρων, εμποδίζοντάς τα να επιτεθούν στον καρκίνο. Προσκολλώμενη στον υποδοχέα, το cemiplimab εμποδίζει τις πρωτεΐνες PD-L1 και PD-L2 να απενεργοποιήσουν τη δράση των Τ κυττάρων και ενισχύει με αυτόν τον τρόπο την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να εξοντώνει τα καρκινικά κύτταρα.
Περίπου το 85% του συνόλου των τύπων καρκίνου του πνεύμονα αντιστοιχεί σε μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα (NSCLC) και υπολογίζεται ότι περίπου το 25- 30% των περιστατικών αυτών αναμένεται να παρουσιάζουν θετική έκφραση του PD-L1 σε πάνω από το 50% των καρκινικών κυττάρων. Ενώ οι ανοσοθεραπείες έχουν μετασχηματίσει τη θεραπεία του προχωρημένου μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα (NSCLC) τα τελευταία χρόνια, εξακολουθεί να υφίσταται ανεκπλήρωτη ανάγκη για τη βελτιστοποίηση της αναγνώρισης και της αντιμετώπισης των ασθενών με υψηλή έκφραση του PD-L1.
Ο καρκίνος του πνεύμονα παραμένει η κύρια αιτία θανάτου λόγω καρκίνου παγκοσμίως και το 2020, αναμένεται να διαγνωστούν παγκοσμίως πάνω από 2,2 εκατομμύρια νέα περιστατικά!
Το εκτενές κλινικό πρόγραμμα για το cemiplimab επικεντρώνεται σε τύπους καρκίνου που είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν. Στον καρκίνο του δέρματος, περιλαμβάνονται μία δυνητικά εγκριτική μελέτη Φάσης 2 στο βασικοκυτταρικό καρκίνωμα και πρόσθετες μελέτες στο πλακώδες καρκίνωμα του δέρματος.
Το cemiplimab ερευνάται επίσης σε μια δυνητικά εγκριτική μελέτη Φάσης 3 στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, καθώς και σε μελέτες που συνδυάζουν το cemiplimab με νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις τόσο για συμπαγείς όγκους όσο και αιματολογικές κακοήθειες.