Οι Κινέζοι έχουν χρήμα, αλλά τους λείπει η ποδοσφαιρική εμπειρία που έχει πολλές ιδιαιτερότητες σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη επένδυση.

Οι οπαδοί των ομάδων που αποκτούν Κινέζοι, δεν ανησυχούν άνευ λόγου και αιτίας. Πριν από μερικά χρόνια ένας σχετικά άγνωστος Κινέζος επενδυτής πρώην ιδιοκτήτης κομμωτηρίων, ο Carson Yeung, ανέλαβε τα ηνία της βρετανικής Birmingham City FC.

Παρ’ ότι ο επιχειρηματίας υποσχέθηκε στην ομάδα ότι το μέλλον της θα είναι στρωμένο με… ροδοπέταλα και οι καριέρες των ποδοσφαιριστών της θα απογειωθούν λόγω των διασυνδέσεών του, κάτι τέτοιο τελικά δεν συνέβη. Αντίθετα, η ομάδα υποβιβάστηκε στη Β΄ Κατηγορία του βρετανικού ποδοσφαίρου και ο «δικτυωμένος» Κινέζος ιδιοκτήτης της φυλακίστηκε στο Χονγκ Κονγκ για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Οι μεγάλες κινεζικές εταιρείες βλέπουν τον χώρο του ποδοσφαίρου ως μια μεγάλη πηγή εσόδων και μια «βιομηχανία» που μπορεί να φέρει αμύθητα κέρδη στους «κροίσους» της Κίνας. Ορισμένοι από τους κινεζικούς κολοσσούς, όπως η Dalian Wanda, έχουν προχωρήσει και σε εξαγορές στον χώρο του κινηματογράφου και της τηλεόρασης.

Aλεξάντερ Τζάρβις, της συμβουλευτικής εταιρείας Blackbridge, έχει συμβουλέψει αρκετές ποδοσφαιρικές ομάδες που έχουν δεχτεί προτάσεις από Κινέζους επενδυτές. Όπως δήλωσε ο ίδιος στην εφημερίδα «Financial Times», αρκετές από τις μικρότερες κινεζικές εταιρείες φαίνεται ότι αγοράζουν παρορμητικά χωρίς να έχουν πραγματική εμπειρία στον χώρο του ποδοσφαίρου.

«Ορισμένοι άνθρωποι του ποδοσφαίρου θα πουλούσαν ακόμα και τις γιαγιάδες τους για να κλείσουν μια συμφωνία. Οπότε υπάρχει κίνδυνος και για τις ομάδες αλλά και για τους κινέζους επενδυτές», ανέφερε χαρακτηριστικά. Η ίδια εφημερίδα τονίζει ότι ένας εξειδικευμένος σύμβουλος, που εργάστηκε για την πώληση της West Bromwich Albion, δήλωσε ότι από τους περίπου 12 Κινέζους επενδυτές που εξέφρασαν ενδιαφέρον για την αγορά των ομάδων, μόλις τέσσερις είχαν την οικονομική δύναμη να προχωρήσουν σε συμφωνία.

Ο ίδιος τόνισε ότι είναι πολύ δύσκολο για τις ομάδες να καταλάβουν ποιοί επενδυτές είναι πραγματικά σοβαροί εάν δεν έχουν «αυτιά και μάτια» στην Κίνα.

 

Βλέπει στο 2030

Στην Κίνα πολλά πράγματα μπορούν να γίνουν σε χρόνο… μηδέν, όμως υπάρχουν και άλλα που διαπνέονται από μακροπρόθεσμα φιλόδοξα σχέδια. Ο πρόεδρος Σι Τζιπίνγκ θέλει να αναδείξει την Κίνα σε παγκόσμια υπερδύναμη και στο ποδόσφαιρο, βάζοντας στόχο να διαθέτει η χώρα 50 εκατομμύρια μικρούς και μεγάλους ποδοσφαιριστές μέχρι το τέλος του χρόνου.

Μέσα από αυτό το φυτώριο, εκτιμά η κινεζική ηγεσία, θα αναδειχτούν τα μεγάλα αστέρια της μπάλας και η χώρα θα κυριαρχήσει στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό στερέωμα μέχρι το 2050. Όπως ανακοίνωσε η κινεζική ποδοσφαιρική ομοσπονδία, το πρόγραμμα προβλέπει ότι θα δημιουργηθούν 20.000 ποδοσφαιρικές ακαδημίες και 70.000 γήπεδα, ενώ μέχρι το 2030 θα υπάρχει ένα γήπεδο ανά 10.000 Κινέζους.

Οι αθλητές της ασιατικής χώρας πετυχαίνουν μεγάλες διακρίσεις σε Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά η εθνική ποδοσφαίρου υπολείπεται.

Για την κινεζική ομοσπονδία η… θεά μπάλα δεν κάνει διακρίσεις, γι’ αυτό περιλαμβάνεται στους στόχους η κατάκτηση μιας παγκόσμιας διάκρισης από την Εθνική Γυναικών μέχρι το 2030. Πάντως το κινεζικό ποδόσφαιρο δεν έχει ανοσία στη διαφθορά. Πριν από επτά χρόνια καταδικάστηκαν για «στημένους» αγώνες περισσότεροι από 30 παίκτες και παράγοντες ομάδων.

Πριν από 42 χρόνια

Τον Μάιο του 1978 η βρετανική ποδοσφαιρική ομάδα Γουέστ Μπρόμιτς Άλμπιον ήταν η πρώτη κορυφαία ομάδα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος που επισκέφθηκε την Κίνα. Μετά από 42 χρόνια, η ομάδα ανήκει στον Παλμ, έναν Κινέζο περιβαλλοντολόγο.

Ο θρύλος της WBA,  Άλι Ρόμπερτσον, είχε προσκληθεί από τον Παλμ στην Κίνα για τον εορτασμό της 40χρονης επετείου. Όπως είχε πει, τότε δεν ήταν καθόλου εύκολο να κάνεις από την Αγγλία ένα παρόμοιο ταξίδι, το οποίο διαρκούσε τρεις μέρες από το Λονδίνο. Η βρετανική ομάδα πέταξε αεροπορικώς μέσω Ρώμης, Μπαχρέιν, Καλκούτας και Χονγκ Κονγκ, όπου διανυκτέρευσε, και την επομένη πήρε το τρένο με τελικό προορισμό την Γκουάνγκζου. Η αγγλική ομάδα έπαιξε πέντε αγώνες στην Κίνα. Νίκησε την Εθνική Κίνας 2-0 στο Στάδιο Εργατών του Πεκίνου μπροστά σε ένα πλήθος 89.400 φιλάθλων.

Την εποχή εκείνη, δεν υπήρχαν καθίσματα, μόνο σκαλιά για τους 90.000 οπαδούς των γηπέδων.

H πρωταθλήτρια Κίνας, Γκουάνγκζου Έβεργκραντ, σήμερα ετοιμάζει το νέο της γήπεδο, το οποίο θα είναι το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό γήπεδο στον κόσμο και θα έχει μοναδικό σχεδιασμό.

Με χωρητικότητα 100.000 θέσεων θα είναι το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό γήπεδο στον κόσμο, θα έχει μοναδικό σχεδιασμό καθώς θυμίζει λουλούδι που ανθίζει, ενώ θα κοστίσει 1,7 δισ. δολάρια!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ: