Κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης δεν ήθελε πρόωρες εκλογές. Παρόλα αυτά, τώρα που απομακρύνθηκε τελείως μια τέτοια προοπτική, μετά τις ευρωπαϊκές αποφάσεις για την οικονομική στήρικη των χωρών που χτυπήθηκαν από την πανδημία, φαίνονται στην πράξη τα ελλείμματα στρατηγικής τους που καλύπτονταν μέσα στη συνθήκη του έκτακτου και του επείγοντος. Στα κομματικά επιτελεία γίνονται συζητήσεις επί συζητήσεων και κάποια πολιτικά συμπεράσματα έχουν ως εξής:
ΣΥΡΙΖΑ: Το συνέδριο προγραμματίζεται για το φθινόπωρο εφόσον δεν έχει προκύψει δεύτερο κύμα πανδημίας. Επομένως, δεν υπάρχει “κανονικότητα” στον προγραμματισμό του. Η ιδέα για ψηφιακό συνέδριο (Ν.Παππάς) δεν κερδίζει έδαφος και έτσι μένουν σε εκκρεμότητα α) η αλλαγή γραμματέα β) η αλλαγή στη σύνθεση της ΚΠΕ γ) η αλλαγή ονόματος δ) η αλλαγή τρόπου εκλογής ηγεσίας ώστε να κατοχυρωθεί για το μέλλον η εκλογή από τη βάση.
Ολα αυτά συνδέονται με ένα κεντρικό διακύβευμα που είναι ο σοσιαλδημοκρατικός μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ, με τον τρόπο που τον έχει στο μυαλό του ο Αλέξης Τσίπρας. Αυτή την περίοδο η Προοδευτική Συμμαχία δυσανασχετεί. Στην τελευταία συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου εκφράστηκε από μέλη της δυσαρέσκεια για την υποβάθμιση του ρόλου της, ενώ άλλοι εξέφρασαν επιφυλάξεις για την εξωτερική πολιτική του κόμματος.
Δεν είναι αυτοί οι μόνοι μπελάδες για τον Αλέξη Τσίπρα. Το βασικό είναι ότι αρχικά είχε επενδύσει πολιτικά στην προσέλκυση όσων θα βρεθούν σε οικονομική δυσπραγία μέσα στην κρίση, με έμφαση σε όσους θα μείνουν άνεργοι ή θα βρεθούν υποαπασχολούμενοι, στους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα και στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες.
- Τώρα που στον ορίζοντα υπάρχει ένα τεράστιο ευρω-πακέτο καταλαβαίνει ότι αυτή είναι μια τακτική που θα εξαντλήσει τα όριά της το 2020, αφού από το 2021 και μετά θα αρχίσουν οι εκταμιεύσεις. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε θετικός στις αποφάσεις των Βρυξελλών και αναζητά πεδίο δυναμικής αντιπολίτευσης μέσα στο νέο πολιτικό περιβάλλον που δημιουργείται και με τις δημοσκοπήσεις να τον δείχνουν να υποχωρεί διαρκώς.
ΚΙΝΑΛ: Το 2021 θα ανοίξει θέμα ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ, όπως είναι προγραμματισμένο. Αφού η Φώφη Γεννηματά δεν θα έχει στην πλάτη ένα κακό εκλογικό αποτέλεσμα δεν θα έχει λόγο να αποσυρθεί εφόσον δεν το θέλει και όλα δείχνουν ότι δεν το θέλει. Επομένως, προδιαγράφεται αναμέτρηση Φ. Γεννηματά-Ν.Ανδρουλάκη και ίσως Π. Γερουλάνου.
Στη Χ. Τρικούπη επαναπρογραμματίζουν την Πανελλήνια Συνδιάσκεψη και ξεκινούν την επόμενη Πέμπτη με μια διαδικτυακή συζήτηση για θέματα περιβάλλοντος, ενώ έχουν επιλέξει την τακτική των ίσων αποστάσεων έναντι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Ολα αυτά, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, δεν αποδίδουν αφού το ΚΙΝΑΛ δεν ωφελείται από την πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ. Πολλά θα εξαρτηθούν από το αν στον ανασχηματισμό ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πάρει κι άλλα στελέχη από το κέντρο και από το αν θα υπάρξει νέα διαρροή στελεχών προς τον ΣΥΡΙΖΑ.
ΚΚΕ-ΜΕΡΑ 25: Είναι τα δύο κόμματα που επέλεξαν την απορριπτική στάση απέναντι στις αποφάσεις των Βρυξελλών χωρίς καμία πιθανότητα να υπάρξει προσέγγιση μεταξύ τους. Το ΚΚΕ θα κινηθεί πιο ακτιβιστικά στην αντιπολιτευτική του προσπάθεια και ο Γ. Βαρουφάκης θα κάνει παιχνίδι βάζοντας μπροστά τον εαυτό του
Ελληνική Λύση: Φοβούνται το νέο κόμμα που στήνει ο Κασιδιάρης, φοβούνται και την απορρόφησή τους από τη ΝΔ, φοβούνται και την πιθανότητα να δημιουργηθεί άλλο κόμμα δεξιά της ΝΔ μέσα από τα σπλάχνα της. Ο Κ. Βελόπουλος θα παίξει σκληρά το πατριωτικό χαρτί γιατί μόνο αυτό του μένει.