Η επιμονή της κυβέρνησης στην εισαγωγή δίμηνης διαδικασίας εξωδικαστικού συμβιβασμού, πριν την ταχεία πτώχευση επιχείρησης ή ιδιώτη, την οποία προβλέπει ο νέος πτωχευτικός «θολώνει» τη λογική του -σωστού- εγχειρήματος.

Οι τράπεζες, δικαίως, αντέδρασαν, υπενθυμίζοντας στο ΥΠΟΙΚ ότι στο 90% και πλέον των περιπτώσεων, οι οποίες προσέφυγαν, τα προηγούμενα χρόνια, στον εξωδικαστικό, η αίτηση υποβλήθηκε από την ίδια την επιχείρηση για να κερδίσει χρόνο και η διαδικασία απέβη άκαρπη, καθώς δεν υπήρχαν προϋποθέσεις βιώσιμης ρύθμισης. Τρανταχτή, πρόσφατη, περίπτωση η Τοξότης της οικογένειας Καλογρίτσα.

Η πρόθεση, δε, της κυβέρνησης να επιδοτεί τη δόση όσων καταλήξουν σε εξωδικαστική ρύθμιση και πληρούν τα κριτήρια του οικονομικά ευάλωτου, όπως θα συμφωνηθούν με τους Θεσμούς, ενδέχεται να λειτουργήσει ως νέος νόμος Κατσέλη, φρακάροντας με χιλιάδες αιτήσεις την πλατφόρμα του εξωδικαστικού και οδηγώντας σε πολύμηνες παρατάσεις.

Για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο οι τράπεζες εισηγούνται να θεσπιστούν αυτοματοποιημένα κριτήρια, τα οποία θα πρέπει να πληρούνται για να ξεκινά η διαδικασία εξωδικαστικού. Στόχος να κόβονται εξ αρχής όσες περιπτώσεις δεν κρίνονται ικανές για βιώσιμη ρύθμιση.

Στη περίπτωση που δεν μπουν αυστηρά κριτήρια, όχι μόνο φαλκιδεύεται το μήνυμα της δεύτερης ευκαιρίας, αλλά απειλείται το πνεύμα του νέου πτωχευτικού, που έγκειται στην ταχεία και απλοποιημένη διαδικασία πτώχευσης για αυτούς που αποδεδειγμένα δεν έχουν να πληρώσουν.

Frigoglass: Η σύμβαση του νέου ομολογιακού, που διέθεσε σε διεθνείς επενδυτές, στις 12 Φεβρουαρίου 2020, η εισηγμένη, περιορίζει τη δυνατότητά της να αντλήσει περαιτέρω δανεισμό, ενώ ενέχει όρους ως προς την καταβολή μερισμάτων, επαναγορά μετοχών και τη διενέργεια κάποιων επενδύσεων.

Εννοείται ότι προβλέπεται ενεργοποίηση καταγγελίας, εφόσον υπάρξει πώληση σημαντικών περιουσιακών στοιχείων ή απόφαση συγχώνευσης/ενοποίησης ή έστω σημαντικών συναλλαγών με συνδεδεμένα μέρη.

Κάθε μία από τις δεσμεύσεις υπόκειται σε ορισμένες σημαντικές εξαιρέσεις και προϋποθέ-σεις.

Frigoglass II: Οι ομολογίες έχουν προνομιακή εξασφάλιση επί ορισμένων περιουσιακών στοιχείων της Frigoglass και των εγγυητριών θυγατρικών της. Το δε επιτόκιο ανέρχεται στο 6,875%.

Στην Ελλάδα, από την άλλη, οι τράπεζες ως κύριοι συντονιστές σπρώχνουν στους πελάτες τους ανεξασφάλιστες εκδόσεις, με χαμηλό επιτόκιο, και soft περιοριστικούς όρους.

Ιασώ: H τακτική γενική συνέλευση των μετόχων στις 2 Σεπτεμβρίου θα κληθεί να εγκρίνει τη διανομή μερίσματος από τα κέρδη της χρήσης 2019, συνολικού ποσού 1.221.567,54 ευρώ, που αντιστοιχεί σε 0,01 ευρώ ανά μετοχή προ παρακράτησης φόρου.

Το καθαρό ποσό ανέρχεται σε 0,0095 ευρώ ανά μετοχή θα προσαυξηθεί δε από το μη συνυπολογισμό των 206 χιλ. ιδίων μετοχών.

Ιασώ ΙΙ: Οι μέτοχοι θα κληθούν να εξουσιοδοτήσουν το Δ.Σ, προκειμένου να θεσπίσει πρόγραμμα διάθεσης μετοχών σε διευθυντικά στελέχη και εκτελεστικά μέλη του Δ.Σ.

Τέλος, στα θέματα η τροποποίηση της πολιτικής αποδοχών, με τη θέσπιση bonuses. Το ύψος τους θα καθορίζεται με απόφαση του ΔΣ και σε καμία περίπτωση δεν θα υπερβαίνει το 30% των ετήσιων σταθερών αποδοχών.

Quiz: Μια σημαντική συνεργασία «ψήνεται» στον κλάδο της Ενέργειας.

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ: