Γερμανική πρωτοβουλία σε εξέλιξη – Κρίσιμη η 13η Σεπτεμβρίου
Η διπλωματική προσπάθεια που είναι σε εξέλιξη έχει στόχο την υπογραφή διευρυμένης αμυντικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας. Εάν η υπογραφή μπει στα Ηλύσια Πεδία όπως συζητείται, θα σταλεί ακόμη πιο ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία και όχι μόνο. Εξετάζεται το ενδεχόμενο η τελετή να γίνει το πρωί της 10ης Σεπτεμβρίου και οι δύο ηγέτες στη συνέχεια να πετάξουν στην Κορσική για τη μίνι Σύνοδο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
Την ώρα που η Τουρκία προχωράει σε νέα κλιμάκωση εκδίδοντας δυο νέες navtex που επεκτείνουν την θαλάσσια περιοχή των ερευνών του Oruc Reis στην υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου και της Ρόδου μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει ένα ακόμη κρίσιμο βήμα στο κτίσιμο των συμμαχιών. Σύμφωνα με πληροφορίες του NEWPOST αναμένεται να συναντηθεί με τον Εμανουέλ Μακρόν, πριν την Σύνοδο των χωρών του Νότου στην Κορσική που έχει προγραμματιστεί για τις 10 Σεπτεμβρίου, πιθανόν στο Παρίσι.
Η διπλωματική προσπάθεια που είναι σε εξέλιξη έχει στόχο την υπογραφή διευρυμένης αμυντικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας. Εάν η υπογραφή μπει στα Ηλύσια Πεδία όπως συζητείται, θα σταλεί ακόμη πιο ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία και όχι μόνο. Εξετάζεται το ενδεχόμενο η τελετή να γίνει το πρωί της 10ης Σεπτεμβρίου και οι δύο ηγέτες στη συνέχεια να πετάξουν στην Κορσική για τη μίνι Σύνοδο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Σε κάθε περίπτωση θα ακολουθήσουν οι επίσημες ανακοινώσεις για το τελικό πρόγραμμα Μητσοτάκη – Μακρόν. Από την Γαλλία ο πρωθυπουργός θα πετάξει στην Θεσσαλονίκη για την ομιλία και τη συνέντευξη τύπου που θα δώσει στο πλαίσιο την ΔΕΘ που φέτος, λόγω Covid-19, δεν θα έχει το εκθεσιακό κομμάτι.
13 Σεπτεμβρίου
Σε κάθε περίπτωση ο Σεπτέμβριος είναι ένας ακόμη πολύ κρίσιμος μήνας για την ελληνο-τουρκική κρίση. Υπάρχει έντονη ανησυχία ότι μπορεί να οδηγήσει σε θερμό επεισόδιο. Στις 24-25 του μηνός είναι η Σύνοδος Κορυφής η οποία θα συζητήσει τις ευρωτουρκικές σχέσεις και την λίστα των κυρίως οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας που ζήτησε η Ελλάδα. Ο Ερντογάν κλιμακώνει με ένα πολεμικό κρεσέντο.
Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο Καστελόριζο όπου την Κυριακή, 13 Σεπτεμβρίου θα γίνει ο εορτασμός για την 77η Επέτειο της απελευθέρωσης του με την παρουσία της Προέδρου Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου η οποία ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του δημάρχου Μεγίστης Γιώργου Σαμψάκου. Δεν αποκλείεται το σενάριο ο Ερντογάν να επιδιώξει μία θεαματική κίνηση καθώς το Καστελόριζο βρίσκεται στο στόχαστρο του. Αμφισβητεί το δικαίωμα του σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.
Η Τουρκία προχώρησε την Τετάρτη σε δύο νέες Navtex για ασκήσεις με πραγματικά πυρά στην Ανατολική Μεσόγειο, που καθιστούν πιο σφιχτή τη μέγγενη γύρω από το Καστελόριζο, με την ονομασία «ρωσικές ασκήσεις πυρός». Η πρώτη άσκηση θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 8 – 22 Σεπτεμβρίου και η δεύτερη μεταξύ 17 – 25 Σεπτεμβρίου, σε μια κίνηση να προειδοποιήσει και να απειλήσει την ΕΕ την ώρα που θα αποφασίζει τις κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας.
«Δεν θα απαντάμε»
Στην στρατηγική της ψυχραιμίας και της αποφασιστικότητας επιμένει η Αθήνα. Το Μαξίμου κρατάει χαμηλούς τόνους. Η γραμμή του πρωθυπουργού είναι ότι η Αθήνα δεν θα παίξει το παιχνίδι του επικοινωνιακού σώου του Ερντογάν και θα δείχνει τον δρόμο του διαλόγου υπό τον αυστηρό όρο του μορατόριουμ.
«Στην Ανατολική Μεσόγειο έχουμε 100% δίκιο και δεν θα παραιτηθούμε από τη διεκδίκησή του» δήλωσε ο Ερντογάν. «Να καθίσουμε με όλους στο ίδιο τραπέζι» συνέχισε. Δεν υποχωρούμε από τα δικαιώματά μας. Μπορούμε να βρούμε ένα κοινό έδαφος όπου όλοι να κερδίσουν. Μπορούμε να εφαρμόσουμε μια πολιτική win-win. Αλλά η Ελλάδα δεν το αποδέχεται.»
Καραμανλής – Μητσοτάκης
Ο υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής μιλώντας στα «Παραπολιτικά» επισήμανε ότι με το ευρύτερο αντι-τουρκικό μέτωπο που έχει δημιουργηθεί, τα ελληνοτουρκικά γίνονται ευρωτουρκικά, κάτι που ήταν μια πάγια επιδίωξη και του Κων/νου Καραμανλή. «Αυτό είναι μια πολύ μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης γιατί πρέπει όλοι να καταλάβουμε, και εδώ είναι η διαφορά με τα Ίμια, ότι το παραμύθι της ευρωπαϊκής Τουρκίας τελειώνει και ότι η πολιτική του κατευνασμού και αυτή τελειώνει»
«Δεν γίνεται να κάνεις διάλογο όταν έχεις το κεφάλι σου μέσα στο στόμα του τίγρη. Ο πρωθυπουργός έχει δείξει ψυχραιμία έχει όμως επιδείξει και κάτι που σπανίως έχουμε δει από Έλληνες πρωθυπουργούς μια σταθερότητα, μια δυναμικότητα και έχει αποδείξει ότι μπορεί να αναπτύξει ευρύτερες συμμαχίες στα ζητήματα τα ελληνοτουρκικά», τόνισε.
Η Μέρκελ
Την ίδια στιγμή διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι η Μέρκελ έχει δώσει εντολή για την αναζήτηση και δημιουργία εκείνων του συνθηκών που θα επέτρεπαν να υποχωρήσει η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και Ελλάδα και Τουρκία να καθίσουν στο τραπέζι. Εάν υπάρξει αποκλιμάκωση εκ μέρους της Τουρκίας πιθανόν να ανοίξει ο δρόμος για να υπάρξει τριμερής συνάντηση της διευθύντριας του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Ελένης Σουρανή με τον σύμβουλο της Καγκελαρίου Μέρκελ, Χέκτερ, και τον εκπρόσωπο του Ερντογάν, Καλίν, σε ένα πρώτο βήμα διερεύνησης δυνατοτήτων για την επανέναρξη των διερευνητικών εντολών.
Το γεγονός ότι το Βερολίνο αν και προβαίνει σε παρασκηνιακές διπλωματικές κινήσεις, δεν κάνει ανακοινώσεις, δείχνει ότι μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν έχει να παρουσιάσει κάτι απτό. «Η Γερμανία θέλει να μεσολαβήσει, αλλά πρέπει να υποστηρίξει με κάποιο τρόπο και τον στρατηγικό της εταίρο τη Γαλλία ήταν η «ερμηνεία» του σουλτάνου.