Είναι απίθανο τι αρλούμπες προωθούν οι ΑΠΕτζήδες στην προσπάθεια να δημιουργήσουν την ψευδαίσθηση στους αποχαυνωμένους ότι δεν πρέπει να καίμε λιγνίτη για να σώσουμε τον κόσμο (δηλαδή τους εισαγωγείς αερίου στην Ελλάδα).
Το φαινόμενο δεν είναι μόνο Ελληνικό. Το απόσπασμα στην παραπάνω εικόνα είναι από http://energypost.eu/chinas-electricity-mix-changing-fast-co2-emissions-may-peaked/. Ο τίτλος παραπλανητικός… Αναφέρει το “ενεργειακό μείγμα” σαν αιτία της μείωσης εκπομπών CO2, αλλά το άρθρο το λέει ωμά: “Από μείωση ζήτησης για ενέργεια, από κάμψη της οικονομίας…”
Σε πρόσφατο άρθρο, το Energypress μετέφερε μια “είδηση” της Eurelectric — “Ευρωπαϊκού” οργανισμού με πρόεδρο κάποιον από την …Πορτογαλική “ΔΕΗ” και αντιπρόεδρο κάποιον της EDF (μαντέψτε ποιος κάνει κουμάντο…). Το άρθρο λέει ότι η Ελλάδα και η Πολωνία δεν συνυπογράφουν δέσμευση να πάψουν να έχουν ρεύμα από λιγνίτη. Λες και η Γερμανία δεν ηλεκτροδοτείται από λιγνίτη και λιθάνθρακα…
Και αρχίζει δάκρυα ένας σχολιαστής ότι “δεν θα πάμε μπροστά” (είδαμε πόσο μπροστά πάμε από τότε που εμφανίστηκε το σούργελο που παρίστανε την Υπουργό Κλιματικής Αλλαγής), του είπα το μοναδικό επιχείρημα που χρειάζεται για να ταπώσει κανείς ΑΠΕτζήδες (δηλαδή τις πηγές ηλεκτροδότησης του κόσμου που είναι κάρβουνο, πυρηνικά και μεγάλα υδροηλεκτρικά — και αέριο για όσους έχουν φθηνό και περισσευούμενο αέριο — δείτε το γράφημα, αριστερά. Και πετάγεται άλλο ψευδώνυμο και μου λέει ότι η Κίνα υπέγραψε το πρωτόκολλο του Κιότο. Πού το θυμήθηκε το πρωτόκολλο του Κιότο και πότε είδε για τελευταία φορά από τι ηλεκτροδοτείται η Κίνα!
Το πρωτόκολλο του Κιότο δεν το θυμούνται ούτε αυτοί που το σκαρφίστηκαν. Και το πολύ πιο πρόσφατο σύμφωνο του Παρισιού είναι περίπου όσο έγκυρο όσο η δήλωση “ἐπὶ γῆς εἰρήνη ἐν ἀνθρώποις εὐδοκία”.
Όσο για την Κίνα… Αν δεν μαζευτεί η Κίνα, εύκολα θα γίνουμε όλοι …Κινέζοι. Αλλά η Κίνα ηλεκτροδοτείται από κάρβουνο, κάρβουνο, κάρβουνο και κάρβουνο. Και το μόνο πράγμα που μπορεί να υποκαταστήσει όλο αυτό το κάρβουνο είναι πυρηνικά, πυρηνικά και πυρηνικά (αφού και τα υδροηλεκτρικά έχουν όριο από την γεωγραφία).
Ή μπορεί να αποφασίσει η Κίνα να σταματήσει να αναπτύσσεται, να μειωθεί η ζήτηση για ενέργεια και επομένως για κάρβουνο (ή πυρηνικά). Θα μου πείτε…: “ΑΠΕ”?
Η Κίνα έχει βάλει και θα βάλει πολλές, πάρα πολλές ΑΠΕ και ειδικά πάρα πολλά αιολικά. Τόσο πολλά που δηλώνει ότι “λιγότερο από 1% της κατανάλωσης ρεύματος είναι από όλες τις ΑΠΕ, αλλά θα βάλουν τόσες ΑΠΕ που θα είναι το 17% της εγκατεστημένης ισχύος”. Μαγική αυτή η αναφορά στην εγκατεστημένη ισχύ ΑΠΕ που δεν έχει ποτέ καμμία σχέση με την χρήση ρεύματος από ΑΠΕ στο δίκτυο, Και η Γεραμανία έχει πάρα πολλές εγκατεστημένες ΑΠΕ και πάρα πολλά αιολικά, αλλά το αιολικό ρεύμα στο δίκτυό της είναι κάτι μεταξύ 4 και 6%, δηλαδή η ονομαστική παραγωγή από αιολικά μείον τις εξαγωγές, δηλαδή τις απορρίψεις, αιολικού ρεύματος — 80% της “παραγωγής” κατά δήλωση” Gabriel. Μαγικό, αφού κάτι τέτοιο είχε προβλέψει το 2005 και η ΕΟΝ σαν “μέγιστη δυνατή υποκατάσταση συμβατικής ηλεκτροπαραγωγής από αιολικά: 4-6%”. Τόση μεταβλητότητα αντέχει ένα φυσιολογικό δίκτυο. Μπορούν να μπούνε περισσότερα αιολικά, φτάνει να μπορεί να απορριφθεί κάπου το ρεύμα τους. Ή, να τα έχουν να κάθονται, σαν ωραίες εικαστικές παρεμβάσεις. Μεταξύ μας, αν πρέπει να έχουμε αιολικά, είναι φθηνότερο (για εμάς τους καταναλωτές) να τα αγοράσουμε, να τα τοποθετήσουμε, και να μην τα διασυνδέσουμε!
Και μια που είπα “να κάθονται τα αιολικά”, ναι, κάθονται και στην Κίνα! Έβαλαν πολλά, το τυχαίο ρεύμα δεν αποθηκεύεται, κάνουν ζημιά στα δίκτυα, τα αφήνουν να κάθονται. “Η Κίνα λοιπόν έβαλε πολλά αιολικά“, θα λένε μεταξύ τους οι απετεώνες. Μόνο δεν λένε τι τα κάνει και από τι ηλεκτροδοτείται η Κίνα.
Και νομίζει ο κακομοίρης ότι η Κίνα ασχολείται με το Κιότο… Με τις εξαγωγές της ασχολείται, με το ΑΕΠ της, με τις προσδοκίες του κόσμου της, με την Θάλασσα της Νότια Κίνας και προσεχώς με τους …Ουϊγούρους.