Γράφει η Δρ. Τζούλια Μισιτζή

Περί εμβολίων

Αρκετά τα υποψήφια εμβόλια προς έγκριση (Astra Zeneca, Pfizer/BioNTech, Moderna, Johnson & Johnson, Sinovac, Sinopharm, Novavax, Gamaleya) με πρώτη πιθανή έγκριση αυτού της Οξφόρδης.

Τα πρώτα αποτελέσματα των δοκιμών του πειραματικού εμβολίου της Οξφόρδης σε συνεργασία με την AstraZeneca Plc, δείχνουν ότι προκαλεί ισχυρή ανοσοαπόκριση στους ηλικιωμένους, οι οποίοι αποτελούν την ομάδα του πληθυσμού που διατρέχει τον υψηλότερο κίνδυνο από τον κορωνοϊό, γράφουν σήμερα οι Financial Times.

Το εμβόλιο ενεργοποιεί προστατευτικά αντισώματα και λεμφοκύτταρα στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες. Ήδη γνωρίζαμε για το εμβόλιο από τον Ιούλιο ότι είχε “ισχυρές ανοσοαποκρίσεις” σε ομάδα υγειών ενηλίκων 18 ως 55 ετών.

Οι μελέτες για τη μακροχρόνια προστασία από τα εμβόλια, όπως έχουν καταγραφεί στα πρωτόκολλα των κλινικών δοκιμών, θα συνεχιστούν και θα ολοκληρωθούν και μετά την έκδοση άδειας κυκλοφορίας για συλλογή περισσότερων δεδομένων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και μετά την έγκριση των εμβολίων υπάρχουν σημαντικά θέματα να λυθούν. Για παράδειγμα το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech, φαίνεται να έχει σημαντικό ζήτημα και πιθανή καθυστέρηση με την διανομή του, ακόμη κι αν εγκριθεί αύριο το πρωί και αυτό γιατι χρειάζεται έναν ολόκληρο μηχανισμό αποθήκευσης στους -70°C, σε ειδικούς καταψύκτες που θα έχουν 1000 φιάλες των 5 δόσεων η καθεμία, και 23 κιλά ξηρού πάγου.

Ωστόσο, φαίνεται ότι είμαστε κοντά. Η εφημερίδα Sun έγραψε σήμερα ότι το προσωπικό νοσοκομείου του Λονδίνου ενημερώθηκε να είναι έτοιμο να λάβει τις πρώτες δόσεις του εμβολίου που αναπτύσσεται από την Οξφόρδη και την AstraZeneca από τις 2 Νοεμβρίου.

Περί μέτρων

Όπως ανέφερε ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος δεν θα πρέπει, να παρθούν αποφάσεις που επηρεάζουν πολυδιάστατα τη χώρα, με μονοδιάστατη λογική, δηλαδή με βάση μόνο τον αριθμό των κρουσμάτων. Είναι πιο σημαντικό το πού και το σε ποια ηλικιακή ομάδα συγκεντρώνονται τα κρούσματα και αν η διασπορό βρίσκεται ανάμεσα στους ευάλωτους συμπολίτες μας. Δηλαδή εάν η αυξητική τάση μεταφράζεται σε εισαγωγές και σε μελλοντική πίεση στο σύστημα υγείας.

Ακόμη τέθηκε θέμα απομόνωσης ηλικιωμένων. Οι ευάλωτες ομάδες απαρτίζουν το 30% του πληθυσμού, όπως αναφέρει ο καθηγητής, όμως δεν είναι όλοι ηλικιωμένοι. Επίσης, και πολύ σημαντικό οι ευάλωτοι συγκατοικούν δυστυχώς με μη ευάλωτους.

Θα είναι λάθος λοιπόν να δοθεί η εντύπωση ότι με περιορισμό στο σπίτι των άνω των 65 θα λυθεί το πρόβλημα. Το πρόβλημα θα περιοριστεί μόνο εάν προσέχουμε όλοι, αν τηρούμε αυτά που πρέπει και τα μέτρα που γνωρίζουμε.

Περι φαρμάκων

Ο ρόλος χαμηλής δόσης ασπιρίνης ως δυνητικά συμπληρωματικής θεραπείας στην COVID-19, διερευνήθηκε σε πρόσφατη μελέτη από τους Καστρίτη και Θάνο Δημόπουλο (πρύτανη ΕΚΠΑ).

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η χρήση ασπιρίνης συσχετίζεται με μικρότερη συχνότητα ανάγκης για μηχανικό εξαερισμό και είσοδο σε ΜΕΘ, αλλά δεν εμφάνίζει συσχέτιση με την θνησιμότητα κατά την διάρκεια της νοσηλείας στο νοσοκομείο.

Με βάση την πιθανή επίδραση της ασπιρίνης στην αποφυγή μηχανικού αερισμού σε ασθενείς με COVID-19, αυτά τα αποτελέσματα μπορεί να είναι κλινικά σημαντικά. Η COVID-19 σχετίζεται με υπερπηκτικότητα και μικροθρομβώσεις στο αγγειακό δίκτυο των πνευμόνων.

Αυτή η επιπλοκή είναι μια από τις συχνότερες και σοβαρότερες και σχετίζεται σαφώς με αυξημένη θνητότητα, διαταραχές στον αερισμό και απώτερες επιπλοκές.

Η ασπιρίνη έχει γνωστή αντι-αιμοπεταλιακή δράση και πιθανώς μπορεί να μετριάσει των κίνδυνο αυτών των σοβαρών επιπλοκών, ακόμα και χορηγούμενη επιπλέον της ηπαρίνης.

Τα νέα φαίνονται καλά με τα εμβόλια. Mέχρι να έρθουν στην Ελλάδα προφυλαχθείτε, σχεδόν όλη η Ευρώπη οσμίζεται καινούργιο lockdown…

Πηγη: healthyvoice.gr