Γράφει η Δρ. Τζούλια Μισιτζή

Η γήρανση συνδέεται με υψηλή αρτηριακή πίεση και μειωμένη μυϊκή μάζα και δύναμη.

Σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στην ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων και σαρκοπενίας στους ηλικιωμένους, θεωρείται η μείωση της σύνθεσης του ενδοθηλιακού νιτρικού οξειδίου (ΝΟ).

Καινούργια έρευνα δείχνει ότι η λήψη κιτρουλίνης αυξάνει την συγκέντρωση της L-αργινίνης στο πλάσμα του αίματος καθώς και την παραγωγή νιτρικού οξειδίου.

Η αύξηση της συγκέντρωσης της αργινίνης έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην πρόληψη των αρνητικών αλλαγών στα αιμοφόρα αγγεία. διατηρώντας τα επίπεδα του μονοξειδίου του αζώτου ή νιτρικού οξειδίου (ΝΟ).

Το μονοξείδιο του αζώτου (NO) δεν διαστέλλει μόνο τα αιμοφόρα αγγεία, αλλά διατηρεί επίσης και την ευελιξία τους. Μάλιστα, μια θεωρία σχετικά με το γιατί οι γυναίκες είναι λιγότερο επιρρεπείς σε καρδιαγγειακές παθήσεις όταν είναι νέες είναι επειδή τα οιστρογόνα αυξάνουν τα επίπεδα ΝΟ, τα οποία διατηρούν τις αρτηρίες τους εύκαμπτες και λιγότερο επιρρεπείς στην ανάπτυξη της αθηροσκλήρωσης.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Exercise and Sport Sciences Reviews έδειξε ότι τα συμπληρώματα L-κιτρουλίνης αύξησαν τη μυϊκή πρωτεϊνοσύνθεση, τη μυϊκή μάζα και τη μεταφορά οξυγόνου και βελτιώσαν τη σωματική απόδοση των δοκιμαζομένων.

Οι ερευνητές συμπέραναν ότι σε ηλικιωμένα άτομα ο συνδυασμός σωματικής άσκησης, με τη λήψη η L-κιτρουλίνης μπορεί να βελτιώσει την αγγειακή και μυϊκή λειτουργία μέσω της αύξησης της βιοδιαθεσιμότητας του μονοξειδίου του αζώτου και της μυϊκής πρωτεϊνοσύνθεσης.

Πηγη:healthyvoice