Γράφει η Δρ. Τζούλια Μισιτζή

Η πανδημία COVID-19 μας έβαλε όλους σε μία κατάσταση μεγάλης αβεβαιότητας. Σε μια ραγδαία μεταβαλλόμενη κατάσταση όπου είναι δύσκολο να γνωρίζουμε τι θα συμβεί στη συνέχεια και η λήψη αποφάσεων μπορεί να είναι δύσκολη.

Ερευνητές από τα Πανεπιστήμια Cambridge και UCL δημιούργησαν ένα απλοϊκό μοντέλο αυτής της αβέβαιης κατάστασης στο εργαστήριο, για να εξετάσουν πώς αντιδρά ο εγκέφαλός μας.

H νέα μελέτη έδειξε ότι μια χημική ουσία του εγκεφάλου η νοραδρεναλίνη είναι υπεύθυνη για τις αντιδράσεις μας σε αστάθμητες καταστάσεις, βοηθώντας μας να προσαρμόσουμε κατάλληλα τη συμπεριφορά μας.

‘Οταν οι καταστάσεις φαίνονται σταθερές, βασιζόμαστε κυρίως στις προηγούμενες εμπειρίες μας για να προβλέψουμε τι θα συμβεί στο μέλλον και πως θα προχωρήσουμε.

Ωστόσο, όταν υπάρχει αβεβαιότητα, ο εγκέφαλος αντιδρά διαφορετικά και επιτρέπει ή όχι την ταχεία μάθηση και προσαρμογή στις καινούργιες συνθήκες. Οι δυο αυτές διαφορετικές προσεγγίσεις εξαρτώνται από   τον νευροδιαβιβαστή νοραδρεναλίνη ή αλλιώς νορεπινεφρίνη.

Η μελέτη εξέτασε τις επιδράσεις ενός φαρμάκου, της προπρανολόλης, που εμποδίζει τη δράση της νοραδρεναλίνης και χρησιμοποιείται για τη μείωση του άγχους και της αρτηριακής πίεσης, στο πώς ανταποκρίνονται οι άνθρωποι σε σταθερές καταστάσεις και πώς σε μεταβλητές.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ομάδα που λάμβανε την προπρανολόλη, σε μια αβέβαιη κατάσταση, ήταν πιο αργή από την ομάδα του εικονικού φαρμάκου στην εκμάθηση να χρησιμοποιεί νέες πληροφορίες για να προσαρμόσει τις σκέψεις, για το τι θα μπορούσε να έρθει στη συνέχεια.  Η μείωση της νοραδρεναλίνης που προκάλεσε το φάρμακο, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αδυναμία των δοκιμαζομένων να προβλέψουν το μέλλον και να επαναξιολογήσουν την ασταθή κατάσταση.

Η αποδοχή της αβεβαιότητας στην περίοδο που ζούμε μπορεί να μας βοηθήσει να αναπτύξουμε νέες δεξιότητες, να εστιάσουμε σε πολλαπλές εναλλακτικές λύσεις, επιλογές και δυνατότητες και να επαναξιολογήσουμε καταστάσεις.

Πηγη: healthyvoice.gr