Γράφει η  Δρ. Τζούλια Μισιτζή

Απαντήσεις στις 10 πιο συχνές ερωτήσεις που λαμβάνω στο inbox μου, αλλά και στα σχόλια του healthy voice.gr, σχετικά με τον Κορωνοιό

1.Θα κάνεις το εμβόλιο; Ναι

2.Ποιό εμβόλιο; ‘Οποιο πάρει έγκριση και έρθει στην Ελλάδα. Από ότι φαίνεται έγκριση θα πάρουν σύντομα της Pfizer, Moderna και Αsta Zeneca. Στην Ελλάδα προβλέπεται να έρθουν το πρώτο και το τρίτο, της Moderna ενώ ακούστηκε αρχικά ότι θα διανεμηθεί στις Η.Π.Α., σήμερα κλείστηκε συμφωνία και με την Ευρωπαική Ένωση. Πολύ κοντά επίσης είναι της Johnson & Johnson και των Curevax και Novavax.

3.Eμπιστεύεσαι τις φαρμακευτικές εταιρείες; Εμπιστεύομαι σε μεγάλο βαθμό τις φαρμακευτικές εταιρείες που παράγουν τα εμβόλια, αλλά και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που δίνουν άδεια για να κυκλοφορήσουν τα εμβόλια μόνο εφόσον τα κρίνουν ασφάλή και αποτελεσματικά.

4.Αφού κάνουμε το εμβόλιο τέρμα τα μέτρα προφύλαξης; (εδώ η αλήθεια είναι ότι δεν γίνεται ερώτηση, οι περισσότεροι είναι σίγουροι, ότι μετά από τα εμβόλια δεν χρειάζονται μέτρα) Όχι, θα συνεχίσουμε να προφυλασσόμαστε γιατί πρέπει να εκτιμηθεί με ακρίβεια η επίδραση του εμβολιασμού στην εξέλιξη της πανδημίας.

5.Mπορεί να κάνω το εμβόλιο και να μην αποκτήσω ανοσίαΌλα τα εμβόλια που συζητάμε έχουν δείξει μεγάλη αποτελεσματικότητα. Bεβαίως, οι έρευνες μέσα στο εργαστήριο είναι πιό ελεγχόμενες, όταν γίνει στον γενικό πληθυσμό μπορεί να μειωθεί η αποτελεσματικότητα. Αλλά πόσο να πάει 70% και πάλι άριστα είμαστε!

6.Παίζει ρόλο το γονιδίωμά μας για να αναπτύξουμε ανοσία, αλλά και για να νοσήσουμεΝαι και στα δύο. Όπως ανέφερε στην Καθημερινή ο καθηγητής Γενετικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Στυλιανός Αντωνογιαννάκης υπάρχουν άνθρωποι με συγκεκριμένη ποικιλομορφία στα γονίδια HLA, υποδοχέων Toll, κυτοκινών κ.α, οι οποίοι δεν αναπτύσσουν καθόλου ή ελάχιστη ανοσία και άλλοι που υπεραναπτύσσουν. Και τα δυο όμως είναι άκρα και σπάνια. Για το δεύτερο δείτε προηγούμενη ανάρτηση.

7.Θα τελειώσουμε γρήγορα με τον Covid; Από ότι άκουσα τον καθηγητή Αιματολογίας του Πανεπιστημίου της Σορβώνης Γρηγόρη Γεροτζιάφα, όχι και για αυτό πρέπει να οργανωθεί η πρωτοβαθμια περίθαλψη.

8.Καπνίζω και μου λένε ότι είναι σαν να έχω υποκείμενο νόσημα ισχύει(Mε ρωτούν πολλοί…) Η απάντηση στην επόμενη ανάρτηση γιατί ποσοστό μεγαλύτερο από το 35% των ενηλίκων σύμφωνα με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία είναι καπνιστές και είναι σημαντικό να αναφέρουμε μηχανισμό και τελευταίες έρευνες.

9.Θα γίνει τρίτο lockdown; Κανείς δεν ξέρει στα σίγουρα. Πάντως εάν μας αφήσουν ανοιχτά τις γιορτές …είναι πιθανό. Eύχομαι να μην γίνει γιατί η ψυχική κόπωση θα είναι μεγάλη και φοβάμαι την ανεκτικότητα των νέων…

10.Θα υπάρξουν αλλαγές στη ζωή μας μετά τον κορωνοιόΣίγουρα θα υπάρξουν το μέγεθος των οποίων θα εξαρτηθεί από πολλά. Αντιμετωπίζουμε έναν πόλεμο και τα σενάριo μπορεί να είναι από πολύ κακό…έως ένα αισιόδοξο Καλοκαίρι 2021.

Ας προετοιμαστούμε για όλα… Είναι πολυπαραγοντικό το σκηνικό που ζούμε, ενέχει και το τυχαίο. Επηρεάζεται από τους υπεύθυνους, που είμαστε όλοι, από αυτούς που θέτουν και από αυτούς που ακολουθούν μέτρα και κανόνες, από τις εξαιρέσεις που επιτρέπουμε να γίνουν, από οποιαδήποτε αβλεψία τη δύσκολη ώρα, οτιδήποτε μπορεί να αλλάξει το σενάριο…

Και αν κάποιος το βρίσκει υπερβολικό… Ποιος από εμάς θα πίστευε αν μας ρωτούσαν πέρυσι τον Νοέμβριο ότι θα ζούσαμε αυτό που ζούμε σήμερα; Η απάντηση είναι ΚΑΝΕΙΣ.

Πηγη: healthyvoice.gr