Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να εξετάσει να διαγράψει ή να κρατήσει για πάντα το κυβερνητικό χρέος που αγοράζει στη διάρκεια της τρέχουσας κρίσης για να βοηθήσει τα κράτη να ανακάμψουν, δήλωσε κορυφαίος αξιωματούχος της ιταλικής κυβέρνησης, όπως μεταδίδει το Bloomberg.
“Η νομισματική πολιτική θα πρέπει να στηρίζει τις επεκτατικές δημοσιονομικές πολιτικές των κρατών μελών με κάθε δυνατό τρόπο”, δήλωσε ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου, Riccardo Fraccaro, ένας από τους στενότερους βοηθούς του πρωθυπουργού Giuseppe Conte, σε συνέντευξη στη Ρώμη την Τετάρτη.
Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει “την ακύρωση κρατικών ομολόγων που αγοράστηκαν κατά την διάρκεια της πανδημίας ή παράταση της ωρίμανσης τους σε μόνιμη βάση”, πρόσθεσε.
Το ιταλικό αίτημα αντανακλά το μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας καθώς προσπαθεί να αντιμετωπίσει την κρίση. Ακόμα και πριν την πανδημία η Ιταλία είχε ένα υπέρογκο χρέος και αδύναμη οικονομία.
Ο Fraccaro σημείωσε επίσης ότι η χώρα θα αντιμετωπίσει και άλλες δαπάνες στο μέλλον, όπως για παράδειγμα τα κόστη για την πράσινη ενεργειακή μετάβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σε αυτό το πλαίσιο πρότεινε έναν “πράσινο κανόνα” που θα εξαιρεί τις δημόσιες δαπάνες που σχετίζονται με περιβαλλοντικές επενδύσεις από τους υπολογισμούς για το έλλειμμα.
Το Bloomberg σημειώνει πάντως ότι η ΕΚΤ δεν θα καλωσορίσει την έκκληση του Fraccaro για ελάφρυνση χρέους, με τους αξιωματούχους της κεντρικής τράπεζας να έχουν επανειλημμένως τονίσει ότι πρέπει να συμμορφώνονται με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς που απαγορεύουν τη νομισματική χρηματοδότηση.
Σε ερώτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για ένα τέτοιο ενδεχόμενο την προηγούμενη εβδομάδα η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ απάντησε ότι “δεν αναρωτιέμαι καν εγώ η ίδια – είναι τόσο απλό – καθώς κάτι σε αυτές τις γραμμές θα αποτελούσε παραβίαση” τον κανονισμών. Ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Roberto Gualtieri έχει επίσης απορρίψει την ιδέα.
Από την πλευρά του ο Fraccaro υποστηρίζει ότι η ΕΚΤ μπορεί να βασιστεί σε ένα διαφορετικό μέρος της Συνθήκης που την υποχρεώνει να στηρίζει τις γενικές οικονομικές πολιτικές της Ε.Ε. εφόσον αυτό δεν έρχεται σε σύγκρουση με την βασική της αποστολή για τη διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών. Σημείωσε ότι η κεντρική τράπεζα δεν έχει καταφέρει να πετύχει τον στόχο για πληθωρισμό κοντά, αλλά κάτω από το 2% για πολλά χρόνια και σήμερα βρίσκεται ακόμα πιο μακριά λόγω της πανδημίας.
“Για την κεντρική τράπεζα, είναι άλλο πράγμα να είναι ανεξάρτητος από τους πολιτικούς και άλλο να μην καταλαβαίνεις που πηγαίνει ο κόσμος”, δήλωσε. “Η ΕΚΤ θα πρέπει να βοηθήσει τις χώρες να επανεκκινήσουν τις οικονομίες τους”.
Φθηνός δανεισμός
Η Ιταλία – με το χρέος της να φτάνει κοντά στο 160% του ΑΕΠ μετά από δημοσιονομικές δαπάνες άνω των 100 δισ. ευρώ ($119 δισ.) για να αντιμετωπίσει την πανδημία – ήδη επωφελείται από τα έκτακτα μέτρα στήριξης της ΕΚΤ, σημειώνει το πρακτορείο.
Το πρόγραμμα αγορών ομολόγων εν μέσω της πανδημίας έχει βοηθήσει τις αποδόσεις στα ιταλικά ομόλογα να υποχωρήσουν σε ιστορικά χαμηλά. Η χώρα μπορεί να δανειστεί για 10 χρόνια με επιτόκιο κοντά στο 0,6%, πιο φθηνά ακόμα και από τις ΗΠΑ.
Ωστόσο, το πρόγραμμα είναι προσωρινό και συνδέεται με την κρίση της πανδημίας, κάτι που σημαίνει ότι η πίεση στη χώρα από τις αγορές θα μπορούσε σταδιακά να αυξηθεί και πάλι.
“Η Ιταλία θα μπορούσε να βρεθεί εκτεθειμένη σε κερδοσκοπικές επενδύσεις χωρίς τις αγορές της ΕΚΤ”, προειδοποιεί ο Fraccaro. “Η ΕΚΤ θα πρέπει πάντα να εγγυάται την χρηματοοικονομική σταθερότητα”.
“Η ΕΚΤ δεν έχει κάποιο θέμα με το χρέος – μπορεί να τυπώνει όσο χρήματα θέλει”, αναφέρει ο Fraccaro. “Μπορεί να συνεχίσει να αγοράζει κρατικά ομόλογα και να επιτρέπει στα κράτη μέλη να επενδύουν, προστατεύοντας τα από τις αγορές”.