Kάθε μέρα, οι περίπου 30 εργαζόμενοι που βρίσκονται στα πρώην βασιλικά κτήματα στο Τατόι αντικρύζουν νέους θησαυρούς και αντικείμενα που ακόμα και από τον τρόπο που είναι τοποθετημένα μαρτυρούν στιγμιότυπα της Ιστορίας της εποχής. Το iefimerida.gr σας μεταφέρει στον χώρο των ερευνών και εργασιών.
Ήταν σχεδόν στα μέσα του Νοεμβρίου όταν το υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε μετά από αυτοψία της υπουργού Λίνας Μενδώνη τα ευρήματα των εργασιών και ερευνών που πραγματοποιούνται στον χώρο των πρώην βασιλικών κτημάτων και δη στον στάβλο του Γεωργίου του Α’ από τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων. Ακόμα και σήμερα κούτες, κιβώτια, μπαούλα, βαλίτσες ανοίγουν σταδιακά, αφού πρώτα γίνει ειδική απεντόμωση και καθαρισμός προκειμένου να διασφαλισθεί η ασφάλεια των εργαζομένων, αλλά και να προστατευθεί το εύθραυστο περιεχόμενο.
Με ειδικές στολές απομακρύνονται τα αντικείμενα από τον στάβλο του Γεωργίου A’ λόγω των μικροβίων και φυσικά των ποντικών που υπάρχουν στον χώρο, αλλά και για την προστασία των αντικειμένων.
Εχει εξαιρετικό ενδιαφέρον ότι, σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, τα ευρήματα στον στάβλο του Γεωργίου Α’ δεν προέρχονται όλα από το Τατόι, αλλά από το σύνολο των βασιλικών κατοικιών -ανάκτορα, Μον Ρεπό, Πεντέλη… Αυτό δίνει στα ευρήματα που έρχονται στο φως διαρκώς μια επιπλέον βαρύτητα, καθώς όταν όλα βγουν στο φως θα συνθέσουν ένα πιο σύνθετο και εκτενές παζλ για την πρώην βασιλική οικογένεια, σε σχέση με όσα πιστεύαμε.
Mια από τις βαλίτσες που βρέθηκαν και ανήκαν στη Φρειδερίκη.
Τις τελευταίες ώρες φαίνεται ότι ιντριγκάρει ιδιαιτέρως το περιεχόμενο των 4 βαλιτσών και 2 μπαούλων που βρέθηκαν στον στάβλο, καθώς θεωρείται δεδομένο ότι περιέχουν ρούχα που ανήκουν σε μέλη της βασιλικής οικογένειας. Μάλιστα, δύο από τις βαλίτσες φέρουν τα αρχικά της Φρειδερίκης. Ακόμα δεν έχουν ανοίξει όλες οι βαλίτσες και τα μπαούλα, αφού προηγείται η διαδικασία απεντόμωσης και προστασίας πριν βγει στο φως το περιεχόμενο και ταυτοποιηθεί. Εντοπίστηκαν φορέματα και στολές ξένων χωρών έως τώρα, όμως αναμένεται συγκεκριμένα ρούχα να είναι ιδιαίτερης αξίας και σημασίας -κάποια ενδέχεται μάλιστα να ήταν δώρα στις πριγκίπισσες, που ίσως και δεν φορέθηκαν ποτέ.
Γαμήλια δώρα για τη Σοφία
Οσοι έφτασαν στον στάβλο του Γεωργίου Α΄ εντυπωσιάστηκαν από τον μεγάλο αριθμό κρυστάλλινων ποτηριών με χαραγμένα τα αρχικά των γραμμάτων όλων των βασιλέων. Επίσης, βρέθηκαν εκατοντάδες πορσελάνινα πιάτα και ένα σετ ασημένιων μαχαιροπίρουνων. Εντοπίστηκαν επίσης και άλλοι πίνακες ζωγραφικής, πέραν αυτών που ήδη εδώ και χρόνια βρίσκονται στα εργαστήρια για συντήρηση.
Εσωτερικός χώρος στα ανάκτορα
Όμως, αυτό που πραγματικά δεν περίμεναν να αντικρύσουν οι εργαζόμενοι ήταν αυτό που βρισκόταν πίσω από τα μπάζα στην πόρτα του υπογείου: ένα home cinema εξοπλισμένο με την τελευταία τεχνολογία της εποχής. Εκεί, στα τασάκια υπήρχαν ακόμα αποτσίγαρα, ενώ ήταν φανερό ότι τα ποτήρια με το ουίσκι είχαν μείνει στη μέση. Ενδεικτικό της βιασύνης με την οποία έφυγαν και εγκατέλειψαν τη χώρα.
Είναι αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι το Τατόι θα συνεχίζει να φέρνει διαρκώς στο φως μυστικά και θησαυρούς όσο προχωρούν οι εργασίες αποκατάστασης και ανοίγουν αποθήκες και χώροι που έμεναν επί δεκαετίες σφραγισμένα.
Βέβαια, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι τα πλέον πολύτιμα και ιστορικά αντικείμενα φυγαδεύτηκαν στο εξωτερικό με 9 κοντέινερ το 1991 και τα περισσότερα πουλήθηκαν στη μεγάλη δημοπρασία των Christie’s τον Ιανουάριο του 2007. Aνάμεσά τους ήταν σχεδόν 100 αυγά Φαμπερζέ -εκτιμάται ότι στην οικογένεια ανήκαν πολλά περισσότερα και ίσως κάποια έχουν «ξεμείνει» στο Τατόι.
Αντικείμενα από το Τατόι που δημοπρατήθηκαν το 2007
Στις αρχές Δεκεμβρίου η υπουργός Πολιτισμού θα επιστρέψει στο Τατόι για την καθιερωμένη αυτοψία και είναι βέβαιο ότι ως τότε θα υπάρχουν σαφώς περισσότερα νέα και ευρήματα. Εντωμεταξύ, παραδόθηκε η σημαντική έρευνα σκοπιμότητας και βιωσιμότητας του κτήματος, την οποία προς το παρόν έχουν στα χέρια τους μόνο η Λίνα Μενδώνη και ο Πρωθυπουργός. Την μελέτη χρηματοδότησε ο Αθανάσιος Μαρτίνος.