Γράφει η Δρ. Τζούλια Μισιτζή

Yποχρεωτικός ο εμβολιασμός σε νήπια και μαθητές παιδικών σταθμών.

Με αφορμή την προσφυγή κάποιου γονιού στο Συμβούλιο της Επικρατείας, βγήκε η απόφαση αυτή και θα είναι πλέον προαπαιτούμενο για την εγγραφή των παιδιών στα υπσχολεία.

Αν και υπήρχε νόμος που προέβλεπε ότι τα παιδιά θα πρέπει να είναι εμβολιασμένα σύμφωνα με την ηλικία τους, ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί κάποια ποινή ή δεν έχει εκδιωχθεί παιδί ανεμβολίαστο από την εκπαίδευση.

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε αντιληφθεί τι γίνεται με τους αρνητές των εμβολίων για τον κορωνοιό. Τα ίδια και χειρότερα όμως συμβαίνουν με τις ομάδες των αντιεμβολιαστών για τις παιδικές ασθένειες, με αποτέλεσμα την πρόσφατη επιδημία ιλαράς στην Ευρώπη, όπου υπήρξαν μερικές χιλιάδες κρούσματα, νοσηλευόμενα παιδιά αλλά και θάνατοι. Στους πρώτους 6 μήνες του 2019, οι περιπτώσεις ιλαράς που παρουσιάστηκαν ήταν οι υψηλότερες που έχουν εμφανιστεί από το 2006, οδηγώντας σε πολύ σοβαρές επιπλοκές, ανικανότητα ακόμη και θανάτους σε πολλές περιοχές του κόσμου. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι το αντιεμβολιακο κίνημα συμπεριλήφθηκε στις παγκόσμιες απειλές το 2019! 

Όπως αναφέρει ο παιδίατρος Κώστας Νταλούκας ο οποίος και  είχε προτείνει στο πρόσφατο παρελθόν να ακουλουθήσει η χώρα μας το σχέδιο της Βόρειας Αμερικής, ο γονιός αν είναι αντιρρησίας εμβολιασμού, αναγκάζεται να υπογράψει έντυπο, το οποίο φυλάσσεται από το Υπουργείο Υγείας και αναφέρει ότι σε περίπτωση επιδημίας το παιδί του δεν θα μπορεί να παρακολουθεί τα μαθήματα στο σχολείο του. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται από τη μία το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης του γονιού, αλλά από την άλλη προστατεύεται η δημόσια υγεία.

Τα εμβόλια πρέπει να γίνονται προληπτικά για να προλάβουν καταστάσεις πριν φτάσουν να γίνουν επιδημίες.

Πηγη: healthyvoice.gr