Οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν 59 πυραύλους Τόμαχοκ, πλήττοντας αεροπορική βάση του Άσαντ, σε απάντηση της χημικής επίθεσης που αποδίδεται στον Άσαντ.

Γενική είναι η εντύπωση πως τα πλήγματα που κατάφεραν οι αμερικανικοί πύραυλοι σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Συρία, φέρνουν ανατροπή στο σκηνικό που είχε διαμορφωθεί. Φρονώ, πως είναι ίσως βιαστική η εκτίμηση, πριν διαπιστωθεί αν υπάρξει και συνέχεια.

Και έχω αυτήν την αίσθηση, επειδή τόσο στις δηλώσεις Τραμπ, όσο και Αμερικανών αξιωματούχων, τονίστηκε πως η επίθεση έγινε με συγκεκριμένη αφορμή, την χρήση χημικών αερίων από την στρατιωτική βάση που επλήγη. Όχι, δηλαδή, γενικώς για ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ, ή για πλήγματα κατά τζιχαντιστών, γεγονότα που δεν είναι μεμονωμένα. Ας περιμένουμε λίγο…

Ως γνωστόν, οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν 59 πυραύλους Τόμαχοκ, πλήττοντας αεροπορική βάση του Άσαντ, σε απάντηση της επίθεσης με τοξικό αέριο που η Ουάσιγκτον αποδίδει στον Μπάσαρ Αλ Άσαντ, για να «αποτρέψουν την εξάπλωση της χρήσης των θανατηφόρων χημικών όπλων», όπως ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Ντ. Τραμπ πρόσθεσε ότι «Χρόνιες προσπάθειες του παρελθόντος για αλλαγή της συμπεριφοράς του Άσαντ έχουν όλες αποτύχει και μάλιστα πολύ εντυπωσιακά», ενώ συγχρόνως επέρριψε ευθύνες στην Ρωσία, επειδή δεν φρόντισε η ίδια τόσο καιρό να αποτρέψει τον Άσαντ από την χρήση χημικών. Στις ΗΠΑ κάνουν λόγο για «αδικαιολόγητη ευθύνη της Μόσχας, που από το 2013 δεν κατέστρεψε τις αποθήκες  του Άσαντ με τα χημικά»

Σε απάντηση της βεβαιότητας των ΗΠΑ ότι ο Άσαντ ευθύνεται για την ρήψη των χημικών, η Ρωσία είχε απαντήσει δια του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ότι «Ήταν ένα επικίνδυνο και θηριώδες έγκλημα, αλλά θα ήταν λάθος να κρεμάσουμε ετικέτες (για να ταυτοποιήσουμε αυτούς που το έκαναν)».

Είναι σημαντική όμως η αποκάλυψη, ότι την πληροφορία για την ευθύνη του Άσαντ, την έδωσαν τα «Λευκά Κράνη», της ΜΚΟ του Σόρος, που έχει αποδειχθεί ο προβοκατόρικος ρόλος τους, από τις πλαστές -όπως επιβεβαιώθηκε- φωτογραφίες που δημοσιεύει.

Ο Πεσκόφ δήλωσε πως τα στοιχεία για το επεισόδιο που έδωσε η οργάνωση πολιτικής άμυνας «Λευκά Κράνη» δεν μπορεί να θεωρηθούν αξιόπιστα: «Δεν συμφωνούμε μ’ αυτά τα συμπεράσματα», και πρόσθεσε «Αμέσως μετά την τραγωδία ουδείς είχε πρόσβαση στην περιοχή αυτή, οποιαδήποτε δεδομένα στα οποία η αμερικανική πλευρά ή συνάδελφοί μας από άλλες χώρες μπορεί να είχαν πρόσβαση, δεν μπορεί να βασίζονται σε αντικειμενικά γεγονότα».

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είχε ανακοινώσει πως είναι ανάγκη να διεξαχθεί η αρμόζουσα έρευνα, ενώ στη Δαμασκό, ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Ουαλίντ Μουάλεμ υποστήριξε πως ο συριακός στρατός «δεν χρησιμοποίησε και δεν θα χρησιμοποιήσει ποτέ χημικά όπλα εναντίον του ίδιου του λαού του, ούτε καν εναντίον των ανταρτών και των τζιχαντιστών». Η επίσημη εκδοχή της Συρίας είναι ότι από τη συριακή πολεμική αεροπορία επετεύχθη πλήγμα εναντίον αποθήκης πυρομαχικών που ανήκε στο Μέτωπο αλ-Νούσρα (πρώην παρακλάδι της Αλ-Κάιντα) και περιείχε χημικές ουσίες, οι οποίες ήσαν αυτές που διαχύθηκαν.

Σε μια σύγκρουση -και όχι μόνον ένοπλη- ο κάθε αντίπαλος υποστηρίζει την δική του εκδοχή, και πρέπει να περάσει καιρός για να μαθευτεί η αλήθεια, και εάν θα μαθευτεί.

Ο αμερικανικός στρατός ενημέρωσε απλώς τις ρωσικές δυνάμεις ότι πρόκειται να βομβαρδίσει μια συριακή αεροπορική βάση και δεν έπληξε τμήματα της βάσης που θεωρείται ότι βρίσκονταν ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου λοχαγός Τζεφ Ντέιβις. Αυτό υποδηλοί ότι τα βλήματα έπεσαν με μεγάλη ακρίβεια επί των στόχων.

Το αμφισβητεί όμως η Μόσχα, που απαντά με ελαφρώς ειρωνικό τρόπο, δια του εκπροσώπου του υπουργείου Άμυνας, Ιγκόρ Κονασένκοφ, ότι «Το ποσοστό επιτυχίας των αμερικανικών Τόμαχοκ που εκτοξεύτηκαν, με στόχο να πλήξουν την αεροπορική βάση Αλ Σαϊράτ, δεν ξεπερνά το 40%, ποσοστό που θεωρείται πολύ χαμηλό». Δηλαδή, από τους 59 πυραύλους μόνο οι 23 έφθασαν στο στόχο τους, ενώ η τύχη των υπολοίπων 36 αγνοείται και… αναζητούνται. Αν έτσι συνέβη, κανείς δεν γνωρίζει ποιες και πόσες είναι οι παράπλευρες απώλειες.

Επανέρχομαι στον Ντέιβις, ο οποίος είπε ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις είχαν «πολλαπλές» συνομιλίες με τις ρωσικές δυνάμεις προτού εκτοξεύσουν πυραύλους, χρησιμοποιώντας ένα σύστημα επικοινωνίας που είχε συμφωνηθεί από πριν για να αποφύγουν κατά λάθος συγκρούσεις στη Συρία μεταξύ των δυνάμεών τους στη μάχη τους εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Η πρώτη όμως αντίδραση της Ρωσίας, είναι ακριβώς η διακοπή αυτής της επικοινωνίας, με απρόβλεπτες συνέπειες, και με τους Αμερικανούς να ζητούν από τους Ρώσους να μη επιμείνουν στην πραγματοποίηση αυτής της απόφασης.

Θα δούμε σε επόμενο σημείωμα, ποια τα αποτελέσματα για τον Αμερικανό Πρόεδρο από την άμεση επίθεση κατά του στρατού της Συρίας.

 

voria.gr