Μετά από πέντε εβδομάδες lockdown παρουσιάζεται στα νοσοκομεία του ΕΣΥ ίσος αριθμός εισαγωγών και εξιτηρίων, ενώ η πληρότητα των ΜΕΘ σε όλη την επικράτεια είναι 83%, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας.

Όπως τόνισε ο κ.Κικίλιας, οι ΜΕΘ στην Αττική είναι κατειλημμένες στο 77%, ενώ στην Θεσσαλονίκη κατά 91%.  Περισσότερα νέα κρούσματα παρουσιάζονται τις τελευταίες επτά ημέρες ανά 100.000 κατοίκους στους νομούς Πιερίας, Δράμας, Κιλκίς, Πέλλας, Ξάνθης, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Λάρισας και Φλώρινας.  Ανησυχητική κρίνεται με βάση  τα δεδομένα των τελευταίων ημερών η κατάσταση και στη Δυτική Αττική.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτης Πρεζεράκος αναφέρθηκε στον δεκάμηνο συντεταγμένο αγώνα κατά του  ιού, στην συνεισφορά της επιτροπής των ειδικών που έχει πραγματοποιήσει 141 συνεδριάσεις, ενώ επεσήμανε ότι έχει πολλαπλασιαστεί η ικανότητα του συστήματος στην διάγνωση του ιού, με την ενίσχυση των δημόσιων εργαστηρίων, των εργαστηρίων  των νοσοκομείων κ.ά.. Ο ίδιος σημείωσε ότι η στρατηγική του testing διαμορφώνεται ανάλογα με τις ανάγκες και υποστήριξε ότι  η συνταγογράφηση των τεστ μέσω του ΕΟΠΥΥ δεν θα συνέβαλε στην προσπάααθεια, ενώ ο κ. Πρεζεράκος εκτίμησε ότι βλέπουμε φως στο τούνελ χάρη στην ανάπτυξη των εμβολίων.

Άξια λόγου είναι η αναφορά του κ. Κικίλια στην υπογραφή σύμβασης, που θα περάσει από την Βουλή την επόμενη εβδομάαδα , με το ίδρυμα Νίκος Κούρκουλος για την λειτουργία Κέντρου Ημέρας στο Θεαγένειο Νοσοκομείο, στα πρότυπα που αυτό λειτουργεί και διευκολύνει την ζωή ογκολογικών ασθενών και στο Νοσοκομείο Άγιος Σάββας.

 

Ημερήσια έκθεση

 

Χαμηλά διατηρείται, σύμφωνα με ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων,  αφού καταγράφηκαν 1677 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα.

Εξ αυτών 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 119.720, εκ των οποίων το 52.7% είναι άνδρες.

Από το σύνολο 5038 (4.2%) εκτιμάται ότι είναι σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 33.160 (27.7%) είναι συνδέονται με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι διασωληνωμένοι είναι 578 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Υπολογίζεται ότι διασωληνώθηκαν  105 και βγήκαν από την εντατική 11 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. Εξ αυτών 172 (29.8%) είναι γυναίκες. To 75.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Μέχρι σήμερα 691 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Σήμερα έχασαν την ζωή τους 95  ασθενείς και συνολικά έχουν σημειωθεί 3289 θάνατοι συνολικά στη χώρα, εξ αυτών1312 (39.9%) ήταν γυναίκες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, έχουν συνολικά ελεγχθεί 2.522.718 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 291.801 δείγματα.

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ: