Τη στιγμή που η Ελλάδα και η Κύπρος προσπαθούν να εξασφαλίσουν τις Αποκλειστικές Οικονομικές τους Ζώνες οι Τούρκοι φαίνεται ότι εργάζονται πυρετωδώς για να πάρουν με το μέρος τους τους υπόλοιπους παίκτες της Ανατολικής Μεσογείου.

Αποκαλυπτικό παράδειγμα είναι η νέα πρόταση απόστρατου αντιναύαρχου, προέδρου του Κέντρου Ναυτικών και Παγκόσμιων Στρατηγικών του Πανεπιστημίου Bahçeşehir και καθηγητή Cihat Yayci, ο οποίος θεωρείται ο “αρχιτέκτονας” της “Γαλάζιας Πατρίδας” και με άρθρο του στο dayan.org προτείνει οριοθέτηση ΑΟΖ ανάμεσα σε Τουρκία και… Ισραήλ.

Εκμεταλλευόμενοι οι Τούρκοι τις αξιώσεις του Ισραήλ για οικονομικά οφέλη από τα κοιτάσματα “Αφροδίτη” στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ φαίνεται ότι η Άγκυρα υπογείως προσπαθεί να προσεταιριστεί το Τελ Αβίβ ώστε να βγει η Κύπρος εκτός του ενεργειακού παιχνιδιού και να ωφεληθεί μαζί με την Τουρκία και το Ισραήλ, αφού οι χάρτες που διακινούν δείχνουν τα οικόπεδα 8, 9, 11 και 12 της Κύπρου, στην ισραηλινή υποθετική ΑΟΖ.

Ο Τούρκος αντιναύαρχος κατηγορεί την Κύπρο ότι με τεχνάσματα απέσπασε μεγάλο μέρος θαλάσσιων περιοχών τα οποία το Ισραήλ δικαιούται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Για να το δικαιολογήσει υποστηρίζει ότι ενώ η διαδικασία οριοθέτησης ξεκινά σχεδιάζοντας μια προσωρινή ενδιάμεση γραμμή η Κύπρος χρησιμοποίησε ένα εσφαλμένο θεωρητικό πλαίσιο που αγνόησε πολλές από τις αρχές του διεθνούς δικαίου και ότι χρησιμοποίησε μόνο τη “μέση γραμμή” ως μέθοδο για τον προσδιορισμό της μέσης γραμμής. Φυσικά η Κύπρος και το Ισραήλ έκαναν όλα όσα έπρεπε και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, όμως η Άγκυρα έχει δημιουργήσει ένα επιστημονικοφανές πλαίσιο για να δικαιολογήσει τις αξιώσεις της.

Τι προσπαθεί να πετύχει η Άγκυρα; Δίνοντας την ευκαιρία σε άλλα κράτη να διεκδικήσουν περισσότερα από όσα τους αναλογούν (βλ. Λιβύη) προσπαθούν να πετύχουν να αποκτήσουν μια ανύπαρκτη ΑΟΖ. Στο Τελ Αβίβ λένε με τρόπο ότι θα έχει και το “Λεβιάθαν” και την “Αφροδίτη” δικά του, το μόνο που χρειάζεται είναι να συμφωνήσει… μαζί της να πάρει την ΑΟΖ που διεκδικεί (με κύριο στόχο να μην υπάρχει κοινή ΑΟΖ Ελλάδος-Κύπρου).

Πιθανότατα το Ισραήλ αυτή τη στιγμή δεν θα έμπαινε στη διαδικασία να κάνει τέτοιο διάλογο με την Τουρκία, ήδη υπήρξε αντίδραση και σε δήλωσή τους υποστήριξαν την υπάρχουσα συμφωνία με την Κύπρο. Όμως την επόμενη φορά που θα ζητήσουν κέρδη από τα κοιτάσματα “Αφροδίτη” (μην ξεχνάμε ότι δεν έχουν παραιτηθεί από τις αξιώσεις τους) δεν αποκλείεται να χρησιμοποιήσουν το “όπλο” της Τουρκίας ως απειλή. Κι αν δεν το κάνουν άμεσα, σίγουρα εάν η Ελλάδα και η Κύπρος δεν κάνουν κάτι για τις προκλήσεις της Άγκυρας στα θαλάσσιά τους σύνορα και συνεχίσουν να επικαλούνται απλώς το διεθνές δίκαιο (ειδικά η Ελλάδα), στο μέλλον δεν μπορεί να αποκλειστεί κανένα σενάριο.

Τέλος, αξίζει να δούμε έναν άλλο χάρτη από το άρθρο του Τούρκου αντιναύαρχου. Πώς ορίζει την ΑΟΖ η Τουρκία; Αγνοώντας τα νησιά (ακόμη και Κρήτη-Κύπρο) και παίρνοντας ως μέτρο για την ανακήρυξη της ΑΟΖ τα χερσαία σύνορα αποκλειστικά. Με αυτό τον τρόπο δεν δημιουργούνται προβλήματα και στην ΑΟΖ της στη Μαύρη Θάλασσα.

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ: