Το σύστημα καθαρισμού νερού που χρησιμοποιείται στο ISS, προβλέπεται να χρησιμοποιηθεί και για τους κατοίκους της Γης Επιστήμη

Η νέα επιστημονική ανακάλυψη που θα μετατρέπει το βρώμικο νερό σε πόσιμο αφορά ένα σύστημα φιλτραρίσματος νερού που ήδη χρησιμοποιείται στο διάστημα. Είκοσι χρόνια συνεχούς ανθρώπινης παρουσίας στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Η επιστημονική έρευνα για τη βελτίωση της ζωής στο Διαστημικό Σταθμό, έχει οδηγήσει στην εξέλιξη της εξελίξεις στη διαστημικής τεχνολογία, η οποία βρίσκει εφαρμογές και στους ανθρώπους στη Γη. Επί παραδείγματι, η τεχνολογία φωτισμού LED που αναπτύχθηκε για να βοηθήσει τους αστροναύτες να αποφύγουν τη στέρηση ύπνου έχει προσαρμοστεί για οικιακή χρήση.

Ενα σύστημα ανύψωσης βάρους για να διατηρεί τους αστροναύτες σε υγιειή κατάσταση καθώς βρίσκονται σε περιβάλλον μηδενικής βαρύτητας, τώρα χρησιμοποιείται σε μηχανήματα γυμναστικής για το σπίτι. Σειρά έχει ένα σύστημα καθαρισμού νερού (το οποίο έχει ήδη αναπτυχθεί για το ISS) το οποίο θα είναι σε θέση να παρέχει καθαρό πόσιμο νερό στα μέρη που το χρειάζονται περισσότερο. Η δανέζικη εταιρεία Aquaporin A/S ανέπτυξε ένα νέο σύστημα φιλτραρίσματος που χρησιμοποιεί πρωτεΐνες που ονομάζονται aquaporins. «Είναι ουσιαστικά ο μηχανισμός που επιτρέπει στο νερό να διασχίσει την κυτταρική μεμβράνη των ζωντανών κυττάρων», λέει ο Peter Holme Jensen, Διευθύνων Σύμβουλος της Aquaporin A / S. Στη φύση, αυτές οι πρωτεΐνες επιτρέπουν στις ρίζες των φυτών να απορροφούν νερό από το έδαφος. Είναι επίσης πολύ επιλεκτικοί, εμποδίζοντας τη διέλευση των μολυσματικών ουσιών. 2.5 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό και σε ανεπτυγμένες χώρες, καθώς πολλοί άνθρωποι δεν εμπιστεύονται την ασφάλεια του νερού της βρύσης.

Περισσότερα από τα μισά νοικοκυριά στις Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν για την ποιότητα της παροχής νερού και μόνο το 55% των Ευρωπαίων πίνουν νερό απευθείας από τη βρύση. Η τεχνολογία της Aquaporin θα μπορούσε να βοηθήσει. Η εταιρεία συνεργάζεται με εταιρείες λυμάτων – συμπεριλαμβανομένου του BIOFOS, της μεγαλύτερης κρατικής επιχείρησης λυμάτων της Δανίας και της UTB Envirotec στην Ουγγαρία – για την απομάκρυνση μικρορύπων και μικροπλαστικών από τα λύματα, αποτρέποντάς τους να ρέουν καθαρά πίσω στη θάλασσα.

Μια μελέτη που διεξήχθη στο BIOFOS έδειξε ότι οι συγκεκριμένες πρωτείνες αφαιρούν πάνω από το 95% των μικροπλαστικών και των μικρορύπων στα λύματα, χρησιμοποιώντας πολύ λιγότερη ενέργεια από τα παραδοσιακά συστήματα. Τον περασμένο μήνα, η Aquaporin A / S έβγαλε στην αγορά ένα σύστημα φιλτραρίσματος οικιακής χρήσης, το οποίο τοποθετείτε κάτω από το νεροχύτη και λειτουργεί χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Το σύστημα κοστίζει 650 ευρώ και η εταιρεία στοχεύει σήμερα στην ευρωπαϊκή αγορά ενώ μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, σκοπεύει να επεκταθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη συνέχεια στην Ινδία και την Κίνα.

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ: