Γράφει η Δρ. Τζούλια Μισιτζή

Τα άτομα με χαμηλή HDL (καλή) χοληστερόλη και υψηλά τριγλυκερίδια ενδέχεται να είναι πιο πιθανό να νοσηλευτούν για πνευμονία, σύμφωνα με μια μελέτη στο American Journal of Medicine, που αναφέρει το Πανεπιστήμιο του Harvard.

Η έρευνα περιελάμβανε περισσότερα από 13.000 άτομα που συμμετείχαν σε μια μακροχρόνια μελέτη, η οποία σχεδιάστηκε για να εξετάσει τα λιπίδια και άλλους παράγοντες που συνδέονται με καρδιακές παθήσεις. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σχεδόν το 15% των συμμετεχόντων είχαν νοσηλευτεί με πνευμονία κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης που διήρκεσε 21 χρόνια.

Τα άτομα με χαμηλά επίπεδα HDL (λιγότερο από 38 χιλιοστόγραμμα ανά δεκαδικό ή mg / dL) είχαν περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν με πνευμονία από εκείνα με υψηλότερα επίπεδα και οι πιθανότητες νοσηλείας μειώνονταν καθώς αυξάνονταν τα επίπεδα HDL.

Παρομοίως, οι νοσηλείες με πνευμονία ήταν συχνότερες σε άτομα με τιμές τριγλυκεριδίων υψηλότερες από 157 mg / dL. Άτομα με χαμηλότερες τιμές ήταν λιγότερο πιθανό να νοσηλευτούν. Τα ευρήματα υποστηρίζουν προηγούμενες έρευνες που υποδηλώνουν μια σχέση μεταξύ της ικανότητας του οργανισμού να καταπολεμά τις λοιμώξεις και των επιπέδων των λιπιδίων στο αίμα, ειδικά του HDL.

Τα υψηλά επίπεδα HDL σχετίζονται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Αλλά αυτό το μόριο μπορεί επίσης να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε μια υγιή ανοσοαπόκριση.

Mήπως να φροντίσουμε λίγο τα επίπεδα των λιπιδίων μας στο αίμα;

Πηγη: healthyvoice.gr