Γράφει η Δρ. Τζούλια Μισιτζή

H πανδημία μας στέρησε την αγκαλιά, το κράτημα του χεριού, τη μη λεκτική επικοινωνία. Όλοι μας γνωρίζουμε τη θαυματουργή τους επίδραση από εμπειρία, αλλά και το αποτέλεσμα της απουσίας τους.

Ένα συγκλονιστικό βίντεο από τον εξαίρετο φίλο και γιατρό γυναικολόγο Κωνσταντίνο Περιστέρη  που αξίζει να δείτε. Μια εικόνα χίλιες λέξεις! “Καταπληκτική στιγμή που δίδυμα αδερφάκια δίνουν τα χέρια, αμέσως μετά τη γέννηση τους! Δύο ψυχές που συγκατοικούσαν στο ίδιο “σπίτι” 9 μήνες και με το που τους έκαναν “έξωση”, αμέσως άπλωσαν τα χέρια για επανασύνδεση. Σαν να λέει το ένα στο άλλο: “Μην ανησυχείς, είμαι ακόμα εδώ, όλα θα πάνε καλά!” Δεσμός δυνατός. Στιγμές μοναδικές.”Η μοναδική αξία της επαφής!

Μια κλασική πλέον έρευνα έδειξε ότι το σφίξιμο του χεριού σε μια ευτυχισμένη σχέση, μειώνει την δραστηριότητα του στρες που σχετίζεται με την περιοχή του υποθαλάμου στον εγκέφαλο και στη συνέχεια ο υποθάλαμος μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης σε όλο το σύστημα καθώς και στην περιοχή του εγκεφάλου που καταγράφει τον πόνο.

Οι ερευνητές παρακολούθώντας τις μαγνητικές τομογραφίες δεκαέξι παντρεμένων γυναικών που βίωναν ένα ήπιο σοκ, επιβεβαίωσαν έντονη εγκεφαλική δραστηριότητα, αλλά όταν οι γυναίκες κράτησαν το χέρι κάποιου από τους εξεταστές, το στρες μειώθηκε. Ενώ όταν κράτησαν το χέρι του συζύγου τους, το στρες τους εξαφανίστηκε.

Επιπλέον, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες οι γυναίκες που δέχονται περισσότερες αγκαλιές από τους συντρόφους τους έχουν χαμηλότερους καρδιακούς παλμούς και αρτηριακή πίεση και υψηλότερα επίπεδα ωκυτοκίνης.

Η ευεργητική για την υγεία, σωματική επαφή  έχει τη δυνατότητα να μας ενισχύσει. Αγκαλιάστε τον σύντροφό σας και τα παιδιά σας και αισθανθείτε ευγνωμοσύνη, γιατί αυτήν την μαύρη περίοδο πολλοί είναι οι συνανθρωποί μας που στερούνται το πολύτιμο αυτό και όχι πάντα αυτονόητο αγαθό!

Πηγη: healthyvoice.gr