Νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για τις μικρές επιχειρήσεις ετοιμάζει το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο, επιδιώκοντας να δημιουργήσει ένα ακόμη “εργαλείο” στήριξης επιχειρηματικών μονάδων που πλήττονται από την πανδημία και έχουν περιορισμένη ή μηδενική πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα.
Το πρόγραμμα αφορά τη χορήγηση δανείων 30.000-50.000 ευρώ ανά επιχείρηση, με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου κατά 90%.
Το προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, τονίζοντας ότι «λόγω της υψηλής εγγύησης, θα πάρουν χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις αυτό το ποσό που το έχουν ανάγκη».
Οπως είπε ο αρμόδιος υπουργός, στόχος είναι να παρασχεθεί στήριξη σε μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες δεν μπόρεσαν για ποικίλους λόγους να ενταχθούν σε άλλα μέτρα στήριξης, ή χρειάζονται πρόσθετη χρηματοδοτική βοήθεια για να αντεπεξέλθουν στις δύσκολες συνθήκες που δημιούργησε η υγειονομική κρίση.
Ο κ. Παπαθανάσης επισήμανε ότι η κυβέρνηση αξιολογεί συνεχώς τις συνθήκες που διαμορφώνονται με την εξέλιξη της πανδημίας και την επιβολή περιοριστικών μέτρων. Προσπαθεί λοιπόν να διευρύνει και να βελτιώνει το πλέγμα μέτρων για τη στήριξη των μικρών επιχειρήσεων, ώστε να αντέξουν στην κρίση και να αποφευχθεί κύμα “λουκέτων” με απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας.
«Υπάρχει μια δέσμη μέτρων για τις μικρές επιχειρήσεις», είπε ο υπουργός. «Αυτή τη στιγμή τρέχουν τρία προγράμματα, εκ των οποίων το ένα αφορά στις μικρές επιχειρήσεις, από 1 έως 10 άτομα, για να μπορέσουν να επενδύσουν. Το πρόγραμμα ανέρχεται στα 525 εκατ.ευρώ και η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων είναι ανοιχτή έως τις 31 Μαρτίου.
Πολύ σύντομα θα αναρτήσουμε τις αποφάσεις υπαγωγής 400 επενδυτικών σχεδίων, όπου εκεί υπάρχουν και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Μόλις προχθές είχαμε την υπαγωγή περίπου 120 τέτοιων επιχειρήσεων στον Αναπτυξιακό νόμο», σημείωσε.
Αναφορικά με το άνοιγμα της αγοράς, ο κ. Παπαθανάσης τόνισε ότι τα μέτρα και οι κανόνες είναι γνωστά, οι επαγγελματίες γνωρίζουν πώς πρέπει να τα τηρήσουν και υπογραμμίζοντας πως «πρέπει όλοι να τηρήσουν για να έχουμε διάρκεια. Πρέπει να δουλέψει η αγορά για να μπορέσει να καλύψει κάποια από τα μεγάλα κενά που έχουν δημιουργηθεί».