Οι νέες προσπάθειες στήριξης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την οικονομία της Ευρωζώνης η οποία ακόμη δεν έχει καταφέρει να διαφύγει από τον πολιορκητικό κλοιό της πανδημίας του κορωνοϊού θα έχουν μικρή επίδραση σε αυτήν, σύμφωνα με την άποψη των οικονομολόγων στην τελευταία δημοσκόπηση του Reuters.
Η ΕΚΤ κατά την τελευταία συνεδρίασή της για το 2020, επέκτεινε το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων κατά 9 μήνες και αύξησε το συνολικό ποσό του προγράμματος κατά 500 δισ. ευρώ, σε συνολικά 1,85 τρισ. ευρώ, ωστόσο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών οι προοπτικές της οικονομίας της Ευρωζώνης, μόνο αισιόδοξες δεν μοιάζουν.
Περί του 70% των 80 οικονομολόγων που συμμετείχαν στο poll του Reuters ή οι 28 από τους 39 που ερωτήθηκαν, αναφορικά με τα νέα μέτρα στήριξης της ΕΚΤ, απάντησαν ότι ο αντίκτυπός τους θα είναι περιορισμένος, με τους υπόλοιπους να θεωρούν ότι θα προσφέρει μια σημαντική ώθηση στην οικονομία της Ευρωζώνης.
«Τα επιτόκια είναι ήδη σε πολύ χαμηλά επίπεδα και η νομισματική πολιτική είναι υπερβολικά χαλαρή επί του παρόντος, οπότε δεν δύναται να επιδράσει στις επενδύσεις και στην καταναλωτική ζήτηση. Έτσι πιστεύουμε ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να επηρεάσει αισθητά την οικονομία αυτή τη φορά», υποστηρίζει ο Κριστόφ Ουέιλ, οικονομολόγος στην Commerzbank.
Σύμφωνα με τις απαντήσεις των 80 οικονομολόγων το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αναμένεται να έχει υποχωρήσει κατά 2,5% στο τελευταίο τρίμηνο του 2020, από το ρεκόρ ανάπτυξης του 12,5% το γ ΄ τρίμηνο, ενώ για το τρέχον τρίμηνο προβλέπεται να τρέξει με ρυθμό 0,6%, χαμηλότερα σχεδόν κατά το ήμισυ από τον ρυθμό 1,1% των προηγούμενων εκτιμήσεων ένα μήνα νωρίτερα.
Βάσει αυτών των πρότερων εκτιμήσεων η οικονομία των 19 χωρών που μοιράζονται το ευρώ, εκτιμάται ότι θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,3%, 1,9% και 1% το β΄, γ΄ και δ΄ τρίμηνο του 2021.
Από τους μετέχοντες στη δημοσκόπηση που διεξήχθη το διάστημα 11 με 15 Ιανουαρίου, περισσότερο από το 25% αναμένουν η οικονομία της Ευρωζώνης (η οποία κατέγραψε τη χειρότερη επίδοσή της το α΄ μισό του 2020), να έχει εισέλθει σε τεχνική ύφεση (δύο διαδοχικά τρίμηνα κατά τα οποία μια οικονομία καταγράφει πτώση), εκτιμώντας ότι το α ΄ τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς το ολοκληρώσει με αρνητικό πρόσημο.
Σε ετήσια βάση το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αναμένεται να έχει πέσει σε ύφεση 7,3% το 2020 και να αναπτυχθεί με ρυθμό 4,5% (έναντι 5% του προηγούμενου poll), ενώ για το 2022 η επίδοσή του αναθεωρήθηκε επί τα βελτίω από 3,5% σε 3,9%.
Από του 42 οικονομολόγους που ερωτήθηκαν το 70% ή οι 32 απάντησαν ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα σε δύο χρόνια, με έξι εξ αυτών πιο αισιόδοξους και να κάνουν λόγο για διάστημα ενός χρόνου.
Αναφορικά με τον πληθωρισμό ο οποίος παραμένει βαλτωμένος σε αρνητικό έδαφος για 5ο διαδοχικό μήνα, οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι το 2021 θα τρέξει με ρυθμό 0,9% (αισθητά μακριά από τον στόχο της ΕΚΤ για λίγο χαμηλότερα από 2%) και 1,3% το 2022.