Γράφει η Δρ. Τζούλια Μισιτζή

2021, προφανείς αλλαγές στο fitness. Τα γυμναστήρια έκλεισαν και εμφανίστηκαν εναλλακτικές μορφές γύμνασης στα σπίτια μας.

Πιθανώς έχουμε όλοι εξοικειώθει με τα μαθήματα fitness, yoga ή pilates στο Zoom με τoν δάσκαλο-α που είχαμε και πριν την πανδημία. Το 2020 μας δόθηκε η δυνατότητα να παρακολουθήσουμε ίσως και μαθήματα σε διεθνείς πλατφόρμες και εφαρμογές και να γυμναστούμε με κορυφαίους δασκάλους.

Μεγάλη μερίδα ανθρώπων προτίμησε την άσκηση σε εξωτερικούς χώρους, αφού ο κορωνοιός είναι αερομεταφερόμενος και ενισχύεται η μεταδοτικότητά του σε κλειστούς χώρους.

Έτσι λοιπόν βρεθήκαμε μπροστά σε μια ευχάριστη προσαρμογή. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι τρέχουν, περπατούν, ποδηλατούν, στην πόλη, στην εξοχή, στο βουνό. Ποτέ πριν δεν είχαμε δει τόσο κόσμο έξω να αθλείται και αυτό είναι όμορφο και ωφέλιμο.

Η άσκηση στη φύση κάνει καλό στο σώμα και έχει ιδιαίτερες ευεργετικές ιδιότητες στην ψυχολογία μας.

Ωστόσο, αν και οι αερόβιες δραστηριότητες που αναφέραμε είναι πολύ σημαντικές εάν δεν χρησιμοποιούμε σωστά τους μυς μας, εκτελώντας ασκήσεις ενδυνάμωσης, με την πάροδο του χρόνου θα χάσουν τη δύναμη τους.

Οι μυς βοηθούν στην καύση θερμίδων. Όσο περισσότερους μύες έχετε, τόσο περισσότερες θερμίδες καίτε, έτσι είναι πιο εύκολο να διατηρήσετε το βάρος σας.

Η προπόνηση δύναμης μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αποφυγή οστεοπόρωσης, οσφυαλγίας ενώ τελευταία πολλές έρευνες δειχνουν την συνεισφορά τους στη διατήρηση της λειτουργίας του εγκεφάλου.

Πριν ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα προπόνησης με βάρη, φροντίστε να μάθετε τη σωστή εκτέλεση. Ξεκινήστε με μόλις ένα ή δύο κιλά. Θα πρέπει να μπορείτε να ανυψώσετε τα βάρη 10 φορές με ευκολία. Μετά από μερικές εβδομάδες, αυξήστε. Εάν μπορείτε να ανυψώσετε εύκολα τα βάρη σε όλο το εύρος κίνησης σε περισσότερες από 12 φορές, αυξήστε το βάρος.

Εγώ ναι, ακολούθησα τα εξαιρετικά προγράμματα, των αγαπημένων μου γυμναστών, Αδριανής Στρίγκου και Δημήτρη Γουργού που σε κανονικές συνθήκες τους βρίσκεις στο Feel Better, Τατοίου 11 στην Κηφισιά. Στην εποχή του κορωνοιού ωστόσο βρίσκονται καθημερινά σε διαδικτυακά μάθηματα μέσω πλατφόρμας Ζουμ! Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Καλή εξάσκηση!

Πηγη: healthyvoice.gr