Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η έξοδος της χώρας στις αγορές, καθώς οι προσφορές ξεπέρασαν τα 25 δισ. ευρώ.

Η ζήτηση οδήγησε σε μικρή μείωση της καθοδήγησης για το τελικό επιτόκιο, στο mid swaps+100 μονάδες βάσης ή 0,80%.

Παράλληλα ενώ το Ελληνικό Δημόσιο στόχευε στην άντληση 2,5 – 3 δισ. ευρώ, από τις πρώτες κιόλας ώρες υπήρξε υπερκάλυψη του στόχου, με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 29 δισ. ευρώ. Έτσι προκειμένου να ικανοποιήσει την τεράστια επενδυτική ζήτηση, ο ΟΔΔΗΧ αύξησε το ποσό στα 3,5 δισ. ευρώ, όταν σε προηγούμενες εκδόσεις περιορίζονταν πέριξ των 2 – 2,5 δισ. ευρώ.

Για την έκδοση που λήγει τον Ιούνιο του 2031 ανάδοχες τράπεζες είναι οι Barclays, Citigroup, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura και Eurobank.

«Είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα δανείζεται στη 10ετία με κόστος χαμηλότερο του 1%. Είναι ιστορικό χαμηλό», είπε στο Reuters ο Κώστας Μπούκας, επικεφαλής διαχειριστής κεφαλαίων της Beta Securities.  Η τελευταία φορά που η Αθήνα βγήκε στις αγορές με 10ετή έκδοση ήταν το Σεπτέμβριο του 2020.

Με τη θετική εικόνα στις αγορές και με δεδομένο ότι οι Βρυξέλλες και η Φρανκφούρτη έχουν στείλει μήνυμα για «άνευ ορίων στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας», οι συνθήκες κρίνονται ευνοϊκές, ώστε το ποσό που θα αντλήσει φέτος η Ελλάδα μέσω ομολόγων να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα 12 δισ. ευρώ.

Άλλωστε, είναι ενδεικτικό ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον υπήρξε σήμερα εξαιρετικά μεγάλο όχι μόνο για την ελληνική έκδοση, αλλά και για το 10ετές που πούλησε η Αυστρία, για το οποίο δόθηκαν προσφορές 40 δισ. ευρώ.