Υποχώρησε ελαφρώς τον Ιανουάριο ο δείκτης οικονομικού κλίματος και διαμορφώθηκε στις 90,7 μονάδες, έναντι 91,8 μονάδων τον Δεκέμβριο. Όσον αφορά τους επιμέρους τομείς της οικονομίας, καταγράφεται ήπια εξασθένιση των προσδοκιών στις υπηρεσίες, αλλά ενίσχυση στους υπόλοιπους τομείς όπως και στην καταναλωτική εμπιστοσύνη.

Η επαναλειτουργία μέρους των δραστηριοτήτων που ήταν σε αναστολή από τον περασμένο Νοέμβριο, κυρίως στο λιανικό εμπόριο, συνέβαλε στην τόνωση των προσδοκιών σε σημαντικό μέρος της εγχώριας οικονομίας, σημειώνει το ΙΟΒΕ. Αλλά και η εκκίνηση της διαδικασίας εμβολιασμού του πληθυσμού, σε συνδυασμό με τα σχετικά ήπια επιδημιολογικά δεδομένα αμέσως μετά από την εορταστική περίοδο, φαίνεται πως διαμόρφωσαν σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις προοπτική εξόδου από την υγειονομική κρίση μεσοπρόθεσμα. Από την άλλη πλευρά, παραμένουν σημαντικές εστίες αβεβαιότητας σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας, από ζητήματα όπως η ροή της παραγωγής εμβολίων, η ταχύτητα του εμβολιασμού, οι μεταλλάξεις του COVID-19 και το βάθος των τελικών οικονομικών επιπτώσεων.

Επιπλέον, η προσωρινή χαλάρωση των ανασταλτικών μέτρων σε ορισμένες δραστηριότητες δεν αίρει τη γενικότερη κόπωση και τις επιπτώσεις από την εφαρμογή τους, ιδίως σε τομείς στους οποίους αυτά συνεχίζονται, όπως ο τουρισμός, αλλά και στα νοικοκυριά. Καθώς τα αποτελέσματα της έρευνας δεν ενσωματώνουν τα πιο πρόσφατα περιοριστικά μέτρα στην Αττική, αυτές οι επιδράσεις αναμένεται να γίνουν περισσότερο αισθητές τον επόμενο μήνα, αναφέρει το ΙΟΒΕ. Σε κάθε περίπτωση οι εξελίξεις στο αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να είναι καθοριστικές σε πολλά επίπεδα για τη συνολική πορεία της οικονομίας το 2021, τονίζεται.

Στη Βιομηχανία,  ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών ενισχύθηκε ελαφρώς τον Ιανουάριο στις 94,9 (από 93,3 τον Δεκέμβριο) μονάδες, επίπεδο ωστόσο σαφώς χαμηλότερο από το αντίστοιχο περυσινό (105,8 μον.). Από τις βασικές μεταβλητές του δείκτη, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και την τρέχουσα ζήτηση υποχώρησε ήπια, το ύψος των αποθεμάτων ενισχύθηκε σημαντικά, ενώ το ισοζύγιο προβλέψεων για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες βελτιώθηκε αισθητά.

Στις Κατασκευές, ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών ενισχύθηκε σημαντικά τον Ιανουάριο, στις 100,1 μονάδες (από 67,2 μον. τον Δεκέμβριο), επίπεδο σημαντικά υψηλότερο από το αντίστοιχο περυσινό (87,0 μονάδες). Στους επιμέρους κλάδους, η βελτίωση ήταν έντονα σημαντική στα Δημόσια Έργα και ηπιότερη στις Ιδιωτικές Κατασκευές. Από τις βασικές μεταβλητές του δείκτη, οι έντονα αρνητικές προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων υποχώρησαν σημαντικά, ενώ παράλληλα, οι αρνητικές προβλέψεις για την απασχόληση περιορίστηκαν.

Στο Λιανικό Εμπόριο, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών ενισχύεται τον Ιανουάριο στις 86,4 (από 78,4) μονάδες, ως συνέπεια και της απόφασης για επανέναρξη λειτουργίας σημαντικών κλάδων από τα μέσα του Ιανουαρίου. Ουσιαστικά, η ενίσχυση είναι αποτέλεσμα ανοδικής τάσης σε όλους τους κλάδους με εξαίρεση τα Τρόφιμα-Ποτά-Καπνός τα οποία όμως ήδη είχαν ενισχυθεί την προηγούμενη περίοδο, αλλά και των Πολυκαταστημάτων, για τα οποία οι καταναλωτές έχουν δείξει προς το παρόν διστακτική τάση.

Στις υπηρεσίες, ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών παρουσιάζει μικρή υποχώρηση τον Ιανουάριο και διαμορφώνεται στις 63,9 μονάδες, από 65,0 τον Δεκέμβριο. Από τις επιμέρους μεταβλητές του δείκτη, οι αρνητικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση ενισχύονται, όπως και εκείνες για τη ζήτηση, ενώ οι αρνητικές προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους αμβλύνονται ελαφρά.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης παρουσίασε μικρή ανάκαμψη τον Ιανουάριο και διαμορφώθηκε στις –43,2 (από –44,7) μονάδες, επίπεδο που παραμένει πολύ χαμηλότερο εκείνου πριν ένα χρόνο (-10,0 μονάδες)2. Η εκκίνηση του εμβολιασμού στο τέλος του προηγούμενου μήνα, που δεν είχε αποτυπωθεί στην προηγούμενη έρευνα, η περαιτέρω βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων στην Ελλάδα τον Ιανουάριο, καθώς και η επαναλειτουργία των φυσικών καταστημάτων στο Λιανικό Εμπόριο και ορισμένες άλλες δραστηριότητες από τα μέσα του μήνα, ενίσχυσαν τις προσδοκίες χαλάρωσης των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας, σταδιακής επαναλειτουργίας της οικονομίας και μεσοπρόθεσμα, εξόδου από την υγειονομική κρίση. Οι αρνητικές προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας εντείνονται, σε αντίθεση με τις αντίστοιχες για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους, ενώ παράλληλα βελτιώνονται οι εκτιμήσεις για μείζονες αγορές και η πρόθεση για αποταμίευση.