«Αβέβαιη η κατάσταση στην οικονομία, πρέπει να τα βγάλουμε πέρα όπως στη διάρκεια ενός πολέμου», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρης Σκυλακάκης, μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6. Ωστόσο, απέφυγε να απαντήσει αν οι δημοσιονομικοί πόροι αντέχουν έως το καλοκαίρι και με ενδεχόμενο να μην υπάρχει ο τζίρος του τουρισμού, λέγοντας ότι «δεν θα μπω σε αυτή την εκδοχή». Πρόσθεσε δε, ότι ίσως αργότερα «οι πόροι να χρησιμοποιούνται πιο στοχευμένα για να τα βγάλουμε πέρα» , ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να χρειαστεί κάποιες αλλαγές ο προϋπολογισμός λόγω του lockdown.
Παράλληλα, ο κ. Σκυλακάκης, δεν έκρυψε τον φόβο του για την παράταση της κρίσης. Αποκάλυψε όμως, ότι μελετώνται από την κυβέρνηση δύο σενάρια για παν ενδεχόμενο «υπάρχουν σενάρια καλού και κακού». Σημείωσε όμως ότι υπάρχουν παράγοντες που βοηθούν καθοριστικά στην ανάκαμψη της οικονομίας.
Πιο συγκεκριμένα ανέφερε, τους πόρους από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, τις αποταμιεύσεις που έχουνγίνει λέγοντας ότι έχουν αυξηθεί συσσωρεύοντας 22 εκατομμύρια από αναβαλλόμενη κατανάλωση. Η ψυχολογία των πολιτών που αλλάζει μετά την πανδημία, αν δεν υπάρξει δευτερογενής οικονομική κρίση. Ενώ σημείωσε ότι υπάρχει και η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις, επισημαίνοντας ότι ήδη κάποιες έγιναν και θα συνεχιστούν.
Μιλώντας για τις επιχειρήσεις, σημείωσε ότι δεν έχουν υποστεί όλες ζημία και αυτή ακριβώς είναι η μεγάλη διαφορά της υγειονομικής κρίσης που διανύουμε με την οικονομική κρίση των μνημονίων, τότε, που, όπως είπε, όλες υπέστησαν ζημία. «700 χιλιάδες επιχειρήσεις δήλωσαν για την επιστρεπτέα προκαταβολή, ενώ 260 είχαν αυξημένο τζίρο και για αυτό και έμειναν χωρίς το ποσό αυτό» επισήμανε.
Για τα μέτρα στήριξης κυρίως στην εστίαση που μαστίζεται, ο κ. Σκυλακάκης υπογράμμισε ότι γίνονται προσπαθειες «ενώ ήδη με τις αναστολές των εργαζομένων καλύπτεται ένα μέρος, υπάρχει ένα εργαλείο βοήθειας όπως είπε. Επιπλέον, η επιστρεπτέα προκαταβολή ενισχύει αλλά και η κάλυψη του ενοικίου στο 100%».
Για το τέλος της κρίσης, ο αναπληρωτής υπουργός, εκτίμησε ότι δύο είναι οι κρίσιμοι παράγοντες. Ο εμβολιασμός του πληθυσμού και επιπλέον η εποχικότητα του ιου. Δεν το ξέραμε στην προηγούμενη φάση, όπως είπε, αλλά πλέον φαίνεται ότι έχει μια εποχικότητα και ο συνδυασμός αυτός μπορεί να βοηθήσει ώστε να αλλάξει η δυναμική του.