«Οι χωροφύλακες της ελευθερίας έκφρασης, η γκεστάπο στις σχολές δεν είναι οι αστυνομικοί που θα περιπολούν, είναι οι τραμπούκοι που άλλοι ανέχονται, άλλοι θωπεύουν κι άλλοι φοβούνται» δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, τονίζοντας πως «καταργήθηκε το άσυλο των εγκληματιών και όχι το άσυλο των ιδεών».
Μιλώντας στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας, ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι «δεκαετίες τώρα παρατηρούμε μια αδιανόητη κατάσταση να εξελίσσεται και τελευταία να παροξύνεται στα πανεπιστημιακά μας Ιδρύματα».
«Έχει εμπεδωθεί μια σχέση άρρητης υποτέλειας σε δεσποτικές, μικρές βίαιες μειοψηφίες της μεγάλης πλειοψηφίας της πανεπιστημιακής κοινότητας. Υπάρχει ένα καθεστώς πλέον ανελευθερίας, όπου οι μειοψηφίες κυριαρχούν γιατί δεν διστάζουν να παραβιάζουν τη νομιμότητα, να εκβιάζουν τους διοικούντες και να βιάζουν το κράτος δικαίου. Η εικόνα του πρύτανη της ΑΣΟΕΕ ήταν μια αβάσταχτη επιτομή, η τελευταία κρίσιμη σταγόνα για να πούμε “ως εδώ”» συμπλήρωσε.
Τόνισε επίσης πως «με ευθύνη και δημοκρατική συνείδηση αλλάζουμε ό,τι πρέπει» και διερωτήθηκε: «Αλήθεια, ποιος πολιτικός, για παράδειγμα ο κ. Τσίπρας, ποιος διανοούμενος, για παράδειγμα ο κ. Ράμφος, ποιος καθηγητής, για παράδειγμα ο κ. Πανούσης, ποιος δημοσιογράφος, για παράδειγμα ο κ. Γεωργελές θα μπορούσε να πάει χωρίς ειδοποίηση, χωρίς συνοδεία, χωρίς περιφρούρηση, στην ΑΣΟΕΕ, στο Μετσόβειο, στου Ζωγράφου; Και ποιος καθηγητής θα τολμούσε να τους καλέσει στο μάθημά του;».
«Ποιο δικαίωμα παραβιάζει λοιπόν η παρουσία της αστυνομίας όταν ήδη παραβιάζεται συστηματικά το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης και στοχασμού;» συμπλήρωσε και πρόσθεσε: «Οι χωροφύλακες της ελευθερίας έκφρασης, η γκεστάπο στις σχολές δεν είναι οι αστυνομικοί που θα περιπολούν. είναι οι τραμπούκοι που άλλοι ανέχονται, άλλοι θωπεύουν κι άλλοι φοβούνται».
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη επανέλαβε ότι «η παρουσία αστυνομίας, δεν είναι ιδεολογική επιλογή, αλλά συζητιέται μόνο σαν αναγκαίο και μεταβατικό μέτρο αντιμετώπισης της σημερινής κατάστασης».
«Κατά συνέπεια, το ερώτημα αν η αστυνομία είναι αναγκαία επιδέχεται μιας και μοναδικής απάντησης. Μόνο η αστυνομία μπορεί σήμερα» συνέχισε και υπογράμμισε: «Εδώ που φτάσαμε, η φύλαξη και η ασφάλεια των Ιδρυμάτων είναι δουλειά της αστυνομίας, με την έννοια της ύστατης καταφυγής».