Ερευνητές της Mayo Clinic υπογραμμίζουν την αξία της δεύτερης γνώμης για σοβαρά ιατρικά προβλήματα.

Έρευνα της Mayo Clinic δείχνει ότι σχεδόν 88% των ασθενών που αναζητούν δεύτερη γνώμη πηγαίνουν σπίτι με νέα διάγνωση.

Ερευνητές εξέτασαν αρχεία 286 ασθενών που παραπέμφθηκαν από τον γιατρό πρωτοβάθμιας περίθαλψης στο General Internal Medicine Division της Mayo Clinic σε διάστημα 2 ετών.

Οι δυο διαγνώσεις συγκρίθηκαν για να βρεθεί πόσο συμφωνούσαν και το επίπεδο διαγνωστικού λάθους.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μόνο το 12% των περιστατικών είχαν επιβεβαιωμένη διάγνωση. Στο 21% η διάγνωση άλλαξε τελείως και 66% των ασθενών έλαβαν επαναπροσδιορισμένη ή εκλεπτυσμένη διάγνωση.

Ο James Naessens, του Mayo Clinic, δήλωσε ότι η αποτελεσματική θεραπεία εξαρτάται από τη σωστή διάγνωση.

Η γνώση ότι 1 στους 5 ασθενείς που παραπέμφθηκαν μπορεί ενδεχομένως να έχει ολοκληρωτικά και λανθασμένα διαγνωστεί προκαλεί πονοκέφαλο-όχι μόνο λόγω του κινδύνου ασφαλείας για αυτούς τους ασθενείς πριν τη σωστή διάγνωση αλλά και λόγω του ότι οι ασθενείς δεν έχουν παραπεμφθεί.

Αρκετοί παράγοντες ενδεχομένως συμβάλλουν στον όγκο της λανθασμένης διάγνωσης, δήλωσαν ερευνητές.

Τα παραπεμπτικά, συχνά είναι περιορισμένα, ενώ οι γιατροί πρωτοβάθμιας περίθαλψης μπορεί να είναι πολύ σίγουροι για τη διάγνωση και οι ασθενείς να μην έχουν τις γνώσεις να αναζητήσουν δεύτερη γνώμη.

Αυτό μπορεί να εμποδίσει τον εντοπισμό του διαγνωστικού λάθους και να οδηγήσει σε καθυστέρηση της αγωγής, επιπλοκές που οδηγούν σε πιο κοστοβόρες αγωγές, ακόμα και θάνατοι, δήλωσε ο Naessens. Θέλει να ενθαρρύνει τη δεύτερη γνώμη όταν ο γιατρός δεν είναι σίγουρος.

Οι ερευνητές είπαν ότι βάσει της έρευνας περισσότερη προσοχή χρειάζεται να δοθεί στη διάχυση των διαγνωστικών λαθών.

Ο Naessens δήλωσε ότι το συνολικό διαγνωστικό κόστος για περιστατικά που οδηγούν σε διαφορετική τελική διάγνωση ήταν σημαντικά υψηλότερο από αυτό επιβεβαιωμένης ή εκλεπτυσμένης διάγνωσης. Ωστόσο, η εναλλακτική θα μπορούσε να είναι μοιραία.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of evaluation in clinical practice.

 

Πηγή: http://www.iatronet.gr/