Γράφει η Δρ. Τζούλια Μισιτζή

Ξεκινά ένας καινουργιος μήνας, αρχή της Άνοιξης. Ας είμαστε ευγνώμονες! Η ευγνωμοσύνη προς τη ζωή είναι απαραίτητος όρος για να εκτιμήσει κανείς την ομορφιά του κόσμου, και να αλλάξει το πως «βλέπει ο εγκέφαλός μας τη ζωή».

Ας χρησιμοποιήσουμε τα μάτια σαν να πρόκειται αύριο να μείνουμε τυφλοί…ας ακούσουμε τη μουσική των αγαπημένων φωνών, το τραγούδι των πουλιών, τις νότες ενός τραγουδιού σαν να πρόκειται να χάσουμε την ακοή μας…Ας αγγιξούμε τους ανθρώπους, τα αντικείμενα, ας αφήσουμε να μας αγγίξει ο ήλιος, το αεράκι σαν να προκειται η αίσθηση της αφής να αμβλυνθεί αύριο… Ας μυρίσουμε το άρωμα των λουλουδιών ας μην καταναλώνουμε το φαγητό μας χωρίς να απολαμβάνουμε την υπέροχη γεύση του, σαν να προκειται να μην μυρίσουμε και να γευτούμε ποτέ πια.

Είναι γνωστό πλέον ότι ο εγκέφαλος μας υπόκειται σε μεταβολές, τόσο θετικές όσο και αρνητικές, ακόμη και πριν από τη γέννηση μας. Μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι όταν έγκυες μητέρες τοποθετούνται σε ένα περιβάλλον πλούσιο σε θετικά ερεθίσματα, οι απόγονοι τους έχουν μεγαλύτερο αριθμό συνάψεων σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου.

Αντιστρόφως, όταν εφαρμόζεται στρεσογόνο φως σε εγκύους, διαπιστώνεται ότι οι απόγονοι τους εμφανίζουν ένα μειωμένο αριθμό νευρώνων στον προμετωπιαίο φλοιό (PFC). Φαίνεται επίσης ότι ο προμετωπιαίος φλοιός είναι πιο ευαίσθητος στις επιδράσεις του περιβάλλοντος από τον υπόλοιπο εγκέφαλο. Τα ευρήματα αυτά είναι σημαντικά για τη συζήτηση της «φύσης» εναντίον του «περιβάλλοντος», καθώς φαίνεται ότι το “περιβάλλον” μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στη νευρωνική έκφραση ενός γονιδίου.

Μια συστηματική πρακτική, μια ενσυνείδητη προσπάθεια θετικής αντιμετώπισης των πραγμάτων είναι απαραίτητη για τη δημιουργία νέων νευρωνικών κυκλωμάτων και την ενίσχυση των συναπτικών συνδέσεων μεταξύ των νευρώνων. Όσο περισσότερο ενεργούμε με ευγνωμοσύνη, τόσο πιο μόνιμες και θετικές αλλαγές εγκαθίστανται.

Ακόμη και σε στιγμές μεγάλης πίεσης και αντιξοοτήτων ας αφεθούμε να μας τρέφει η ομορφιά του κόσμου για να βρούμε την ισορροπία μας και να ξεπεράσουμε τις σκληρότερες δοκιμασίες.

Ξεκινήστε την Άνοιξη με ευγνωμοσύνη και θετική διάθεση! Ακονίστε τις αισθήσεις σας και Καλό μήνα σε όλους μας!

Πηγή:  healthyvoice.gr