Γράφει η Δρ. Τζούλια Μισιτζή

Η γήρανση είναι αναπόφευκτο μέρος της ζωής. Αλλά το πώς γερνάμε βρίσκεται υπό τον έλεγχό μας. Η φυσική φθορά του σώματός μας, που ξεκινάει ήδη από το 30, δεν μπορεί να σταματήσει, αλλά μπορεί να επιβραδυνθεί. Η χρήση της άσκησης για τη «θεραπεία» της διαδικασίας γήρανσης δεν είναι διαφορετική από τη χρήση άσκησης για τη θεραπεία οποιασδήποτε χρόνιας νόσου.

Ως φυσιολόγος της άσκησης σας δίνω 5 συμβουλές για μια ποιοτική ζωή, για όλη σας τη ζωή.

  1. Εξασκείστε όλες τις μεγάλες μυϊκές ομάδες τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα με προπόνηση αντίστασης.
  2. Εκτελέστε έντονη καρδιαγγειακή άσκηση που σας φτάνει στο 85% (εκτός εάν σας συμβουλεύσει ο γιατρός σας να μην το κάνετε) της μέγιστης καρδιακη σας συχνότητας τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα (παρακολουθήστε την καρδιακή σας συχνότητα σε κατάσταση ηρεμίας για να έχετε ένα μέτρο του επιπέδου της φυσικής σας κατάστασης – όσο χαμηλότερο τόσο το καλύτερο).
  3. Εκτελέστε ασκήσεις ειδικά για τον πυρήνα (pilates, yoga) τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα.
  4. Kινηθείτε κάθε μέρα ακόμα κι αν είναι μόνο για περπάτημα για να ενθαρρύνετε τα αιμοφόρα αγγεία σας να διαστέλλονται, μειώνοντας την αρτηριακή σας πίεση.
  5. Σταθείτε όρθιοι πιο συχνά και ψάχνετε πάντα τρόπους για να μειώσετε το χρόνο που περνάτε καθισμένοι.

Ο χρόνος πάντα περνάει αυτό είναι αναπόφευκτο. Αλλά εσείς πρέπει να έχετε τον έλεγχο. Η επιλογή του να ασκούμαστε τακτικά μπορεί να μας βοηθήσει να ελαχιστοποιήσουμε τις επιπτώσεις της γήρανσης, να μας χαρίσει μακροζωία και μια ποιοτική και ανεξάρτητη ζωή.

Πηγη: healthyvoice.gr