ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΙΛΕΡΣΟΝ – ΛΑΒΡΟΦ
Χωρίς κάποια ουσιαστική βελτίωση των διμερών σχέσεων ΗΠΑ και Ρωσίας έληξαν η επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλερσον στη Μόσχα και οι συναντήσεις που είχε με τον ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ και τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ο Ρ. Τίλερσον έφτασε στη Ρωσία εν μέσω κλίματος έντασης, με ανταλλαγή λεκτικών επιθέσεων μεταξύ των δύο πλευρών που διατυπώθηκαν τόσο σε δηλώσεις των προέδρων Τραμπ και Πούτιν όσο και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο οποίο η Ρωσία άσκησε βέτο σε ψήφισμα ΗΠΑ, Μεγάλης Βρετανίας, Γαλλίας, το οποίο καταδίκαζε την προ ημερών επίθεση με χημικά στη Συρία κατηγορώντας τον πρόεδρο της χώρας Μπασάρ Αλ Ασαντ. Επειτα από αρκετές ώρες συνομιλιών αρχικά με τον Σεργκέι Λαβρόφ και αργότερα και με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Ρ. Τίλερσον αναγκάστηκε να παραδεχθεί την εικόνα της κατάστασης στις διμερείς σχέσεις των δύο υπερδυνάμεων που είχε προωθήσει η ρωσική πλευρά, ότι δηλαδή αυτές βρίσκονται «στο ναδίρ όσον αφορά στο θέμα εμπιστοσύνης».
Δηλώσεις
Στις δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με τον Σ. Λαβρόφ και τον Β. Πούτιν, ο Ρ. Τίλερσον δήλωσε πως δεν μπορούν «οι δύο μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις του κόσμου να συνεχίσουν να έχουν αυτού του είδους τη σχέση» και υποστήριξε ότι «παρότι υπάρχει ένα κοινό έδαφος στο θέμα της Συρίας, παραμένουν μεγάλες διαφορές». Το «κοινό έδαφος» είναι ο ανηλεής πόλεμος κατά του Ισλαμικού Κράτους. Και υπογράμμισε: «Πρέπει να προσπαθήσουμε να βάλουμε ένα τέλος σε αυτήν τη σταδιακή υποβάθμιση των διμερών μας σχέσεων, η οποία δεν συμβάλλει στο να ανακτηθεί η μεταξύ μας εμπιστοσύνη, αλλά ούτε και στο να υπάρξει πρόοδος σε θέματα που είναι σημαντικά και για τους δυο μας». Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ πέραν της διατύπωσης θετικών προθέσεων για τη βελτίωση των σχέσεων των δύο πλευρών, έσπευσε να στηρίξει τον πρόεδρο Τραμπ, ο οποίος νωρίτερα είχε χαρακτηρίσει τον Μπασάρ Αλ Ασαντ με αφορμή την επίθεση με χημικά στη Συρία «ένα άγριο ζώο», λέγοντας ότι «αυτόν τον χαρακτηρισμό τον κέρδισε από μόνος του ο πρόεδρος της Συρίας».
Επιπλέον επανέλαβε ότι υπάρχουν στοιχεία που ενοχοποιούν τη συριακή κυβέρνηση για τη χρήση χημικών στην πρόσφατη επίθεση στη Χαν Σεϊχούν, για την οποία όμως εμφανίστηκε θετικός να ανοίξει διεθνής έρευνα όπως ζητάει και η ρωσική πλευρά. Επανέλαβε επίσης τις κατηγορίες που έχουν διατυπωθεί ότι η Ρωσία προσπάθησε να επηρεάσει τις αμερικανικές εκλογές, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία γι’ αυτό.
Ο Σ. Λαβρόφ στις δηλώσεις του μετά την κοινή συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ με τον Ρώσο πρόεδρο τόνισε, όπως και ο Ρ. Τίλερσον, ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να δημιουργηθούν ομάδες εργασίας που θα εξετάσουν ενδελεχώς όλα «τα ενοχλητικά στοιχεία των διμερών σχέσεων που άφησε πίσω της η διακυβέρνηση Ομπάμα». Επίσης υπογράμμισε ότι μετά την επίσκεψη Τίλερσον οι δύο πλευρές κατανοούν καλύτερα η μία την άλλη και ότι ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν συμφώνησε να ξανανοίξει ο δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών «για την αποφυγή ατυχημάτων στη Συρία».
Ο Σ. Λαβρόφ όμως επανέλαβε ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι πίσω από την επίθεση με τα χημικά είναι η κυβέρνηση του Μπασάρ Αλ Ασαντ, αλλά και ότι η Ρωσία παρενέβη στις αμερικανικές εκλογές. Επιπλέον αναφέρθηκε σε όλες τις προσπάθειες για «αλλαγή καθεστώτος» για τις οποίες κατηγόρησε τις ΗΠΑ και τις οποίες χαρακτήρισε «αποτυχίες». Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, συζητήθηκαν επίσης το θέμα της Βόρειας Κορέας αλλά και το θέμα της Ουκρανίας.
Τα πυραυλικά χτυπήματα στο… μενού Τραμπ – Σι Τζινπίνγκ
Σε μια αποκάλυψη που προκαλεί αμηχανία προχώρησε χθες ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο κανάλι Fox Business, ο Αμερικανός πρόεδρος περιέγραψε με έναν… ιδιαίτερο τρόπο το πώς ενημέρωσε τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, την ώρα του επιδορπίου στο θέρετρο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα, για τα αμερικανικά πλήγματα με πυραύλους Τόμαχοκ στη Συρία. Ο κ Τραμπ περιέγραψε τη στιγμή λέγοντας: «Καθόμουν στο τραπέζι. Μόλις είχαμε τελειώσει το δείπνο. Τρώμε το επιδόρπιο. Το πιο όμορφο κομμάτι σοκολατένιας τούρτας που έχετε δει. Ο πρόεδρος Σι το απολαμβάνει. Και παίρνω το μήνυμα από τους στρατηγούς ότι τα πλοία μας έχουν μπλοκάρει τον στόχο και είναι έτοιμα να ρίξουν. Τι κάνεις; Ημασταν αποφασισμένοι να το κάνουμε. Ετσι οι πύραυλοι πήραν τον δρόμο τους. Και είπα: “Κύριε πρόεδρε, να σας εξηγήσω κάτι. Μόλις εκτοξεύσαμε 59 πυραύλους προς το Ιράκ… τη Συρία και θέλω να το ξέρετε”. Δεν ήθελα να πάει πίσω και να πει: “Ξέρετε, ο τύπος με τον οποίο δειπνούσα μόλις επιτέθηκε στη Συρία”».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
Πηγή: http://www.ethnos.gr