ΠΑΡΟΙΜΟΙΩΔΗ ΤΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΡΕΚΟΡ ΤΟΥ

Συνηθίζει να… χώνει τη μύτη του εκεί που δεν τον σπέρνουν και η ωμότητα των παρεμβάσεών του στα εσωτερικά άλλων χωρών είναι πλέον παροιμιώδης. Είτε πρόκειται για εκλογές είτε για δημοψηφίσματα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει πάντοτε μια δηλητηριώδη προειδοποίηση προς τους ψηφοφόρους.

Ομολογουμένως, όμως, οι χονδροειδείς προσπάθειες χειραγώγησης του εκάστοτε αποτελέσματος από πλευράς Γερμανού υπουργού Οικονομικών έχουν αποδειχθεί σε αρκετές περιπτώσεις, τουλάχιστον… ατυχείς. Ακόμη και όταν ο Σόιμπλε εκφράζει την υποστήριξή του προς κάποιον, μοιάζει σαν η κάλπη να βγάζει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα.

Ακούγοντας, λοιπόν, τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ να λέει ότι θα ψήφιζε τον Εμανουέλ Μακρόν και να του αναγνωρίζει ότι ασκεί «πολύ μεγάλη γοητεία», δεν είναι λίγοι εκείνοι που… φοβήθηκαν ότι η «ψήφος» του Σόιμπλε τελικά θα «βοηθήσει» τη Μαρίν Λεπέν να κατατροπώσει τον κεντρώο υποψήφιο. Τον περασμένο Δεκέμβριο είχε προσφέρει την ανέλπιστη στήριξή του στον Ματέο Ρέντσι και τη συνταγματική μεταρρύθμιση που προωθούσε. Ο Ρέντσι όχι μόνο έχασε στο δημοψήφισμα, αλλά αναγκάστηκε να παραιτηθεί και από τη θέση του επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος, ανοίγοντας τον δρόμο για νέες διεργασίες στο πολιτικό σκηνικό της Ιταλίας.

Η διόλου διακριτική του παρέμβαση στην Ελλάδα, τόσο στις εκλογές του 2015 όσο και στο δημοψήφισμα, επίσης έφεραν τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που ήλπιζε ο υπουργός της Ανγκελα Μέρκελ. Ο Σόιμπλε άφηνε να εννοηθεί ότι η χώρα μας θα υποχρεωθεί να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη στην περίπτωση που στο δημοψήφισμα το καλοκαίρι του 2015 υπερίσχυε το «όχι».

Φαρμακερά σχόλια έκανε και προτού προσέλθουν στις κάλπες οι Βρετανοί για να ψηφίσουν υπέρ ή κατά της παραμονής της χώρας τους στην ΕΕ. Το αρνητικό του ρεκόρ, πάντως, δεν τον πτοεί. Εξ ου και η προειδοποίηση Σόιμπλε προς τους Τούρκους ψηφοφόρους για το δημοψήφισμα στην Τουρκία προκαλεί την ανησυχία μήπως τελικά άθελά του ενισχύσει τον «σουλτάνο».

ΟΙ ΓΚΑΦΕΣ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΟΥ «ΤΣΑΡΟΥ»

Πώς… έκαψε τον Ρέντσι

 

Δημοψήφισμα στην Ιταλία: «Ο Ρέντσι φέρει σε πέρας ή προσπαθεί να φέρει σε πέρας συνταγματική μεταρρύθμιση και πρέπει να πω ότι τον σέβομαι πολύ», δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, συμπληρώνοντας ότι εάν ήταν Ιταλός, θα ψήφιζε «ναι» στο δημοψήφισμα. Ο Ρέντσι αυτήν τη στιγμή αποτελεί παρελθόν για την ιταλική κυβέρνηση.

Οι απειλές στην Ελλάδα

 

Δημοψήφισμα στην Ελλάδα: «Η Ελλάδα θα έρθει σε μεγάλες δυσκολίες τις επόμενες μέρες και δεν ξέρω πώς θα καλύψει τις υποχρεώσεις της» είχε προειδοποιήσει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ δεν έκρυβε ότι κατά τον ίδιο η ψήφος αφορούσε όχι το συγκεκριμένο πρόγραμμα, αλλά το εάν η Ελλάδα θέλει να είναι μέλος της Ευρωζώνης ή όχι.

Μηνύματα στους Βρετανούς

Brexit: Εστειλε το μήνυμα ότι θα υπάρξουν «σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις» στη χώρα εάν αποφασίσει υπέρ της αποχώρησης. Ταυτόχρονα δεν θέλησε να αφήσει το παραμικρό περιθώριο ελιγμών: «Εάν η Μ. Βρετανία ψηφίσει υπέρ της παραμονής, αυτή η συμφωνία θα εφαρμοστεί αμέσως. Εάν ψηφίσει υπέρ της αποχώρησης, τότε η διαδικασία για την έξοδο της χώρας αρχίζει».

«Θα ψήφιζα τον Μακρόν»

 

Εκλογές στη Γαλλία: «Πιθανόν να ψήφιζα Μακρόν. Ασκεί μια πολύ μεγάλη γοητεία» είπε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του, προκαλώντας, προφανώς, ρίγη στον κεντρώο υποψήφιο, ο οποίος θα θυμάται την τύχη του Ρέντσι μετά τη στήριξη που του παρείχε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. Αναλυτές φοβούνται ότι μπορεί να ενισχυθεί η ψήφος προς τη Μαρίν Λεπέν.

Δημοψήφισμα στην Τουρκία: Κατ’ αρχάς μίλησε για τον κίνδυνο εγκαθίδρυσης δικτατορίας στην Τουρκία, εφόσον κερδίσει ο Ερντογάν το δημοψήφισμα. Κατόπιν, προεξόφλησε το τέλος του, μεταφέροντας κάτι που του είπε Τούρκος γνωστός του, ότι δηλαδή «η Τουρκία θα επιβιώσει από τον Ερντογάν» και ο ίδιος ο Σόιμπλε πρόσθεσε ότι «αυτό προσφέρει κάποια ελπίδα».

Μαρία Αδαμίδου

 

Πηγή: http://www.ethnos.gr