Γράφει η Δρ. Τζούλια Μισιτζή

1.Mήπως ήταν υπερβολική η συζήτηση και η ανησυχία για το εμβόλιο της Astra Zeneka;

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δοθεί, σε 20 εκατομύρια εμβολιασμούς υπήρξαν 9 θάνατοι. Αναλογικά εάν όλος ο ελληνικός πληθυσμός εμβολιαζόταν με Astra Zeneka θα πρέκυπταν 5 θάνατοι. Όμως ήδη έχουν προκύψει 6.000 εξαιτίας της νόσου και ακόμα βρισκόμαστε στην αρχή.

Χωρίς εμβολιασμό και με την νέα σημαντικά πιο μεταδοτική Βρετανική παραλλαγή θα πέθαιναν στη χώρα μας πολύ περισσότεροι συνάνθρωποί μας.  Ωστόσο δεν φταίνε οι πολίτες που φοβήθηκαν ακόμη και η δήλωση του ΕΜΑ προκαλεί σύγχυση και σκεπτικισμό.

“Εμβόλιο covid της AstraZeneca: τα οφέλη συνεχίζουν να είναι μεγαλύτερα από τα ρίσκα, παρά την πιθανή σχέση με σπάνιες περιπτώσεις θρόμβων αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια”.

2. Ποιά είναι η πιθανότητα σοβαρών παρενεργειών από τα εμβόλια;

Δεν υπάρχει ιατρική παρέμβαση που δεν ενέχει κίνδυνο ανεπιθύμητων ενεργειών. Ακόμη και η προειδοποιητική ετικέτα σε ένα μπουκάλι ιμπουπροφίνης αναφέρει μερικά αρκετά τρομακτικά πιθανά αποτελέσματα!

Ωστόσο, οι σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες από τη λήψη ενός Advil ή δύο για τη μείωση του πονοκέφαλου είναι εξαιρετικά σπάνιες. Το ίδιο ισχύει και για τα εμβόλια Covid-19. «Η ευρύτερη απάντηση είναι ότι ο κίνδυνος σοβαρής ανεπιθύμητης ενέργειας είναι τόσο χαμηλός που δεν είμαστε σίγουροι ότι η« παρενέργεια »οφείλεται στην πραγματικότητα στο εμβόλιο ή αν είναι κάτι που θα συνέβαινε ούτως ή άλλως επειδή οι άνθρωποι είναι άνθρωποι » αναφέρει η Sarah Fortune, ανοσολόγος στο Harvard.

Μέχρι σήμερα, τα εμβόλια Covid-19 έχουν δοθεί σε περισσότερα από 100 εκατομμύρια άτομα στις ΗΠΑ, με προτεραιότητα στους ηλικιωμένους και σε αυτούς με υποκείμενα νοσήματα. Κάποια περιορισμένα περιστατικά παρουσίασαν σοβαρά ιατρικά συμβάντα λίγο μετά τη λήψη του εμβολίου. Αλλά δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε εάν το εμβόλιο φταίει για αυτό. Οι πιθανότητες υποδηλώνουν ότι είναι πολύ απίθανο. Είναι αυτός ο συλλογισμός που οδηγεί τους ηγέτες της δημόσιας υγείας να πουν ότι δεν υπάρχει αμφιβολία, θα πρέπει ΟΛΟΙ να εμβολιαστείτε.

Κανένας εμβολιασμένος με τα μέχρι τώρα δεδομένα 400 εκατομμυρίων εμβολιασμών δεν πέθανε η μπήκε σε ΜΕΘ!!

3. Φρενάρει ο εμβολιασμός την ασυμπτωματική λοίμωξη;

Ο εμβολιασμός COVID-19 με ένα εμβόλιο mRNA, έδειξε σημαντική συσχέτιση με μειωμένο κίνδυνο ασυμπτωματικής μόλυνσης SARS-CoV-2, όπως μετρήθηκε κατά τη διάρκεια μοριακής εξέτασης. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης δείχνουν την επίδραση των εμβολίων στη μείωση των ασυμπτωματικών λοιμώξεων συμπληρώνοντας τα αποτελέσματα της τυχαιοποιημένης δοκιμής σε συμπτωματικούς ασθενείς.

Μόνο αν εχουμε ένα εμβόλιο που σταματά τη μετάδοση, μπορούμε να μιλάμε για συλλογική ανοσία Αλλιώς ο μόνος τρόπος να αποκτήσει ο πληθυσμός συλλογική ανοσία είναι να λάβουν όλοι το εμβόλιο.

Διαβάστε τη μελέτη εδώ.

4. Πως αντιμετωπίζεται ο κορωνοιός σε διαφορες χώρες; Πώς προχωρούν οι εμβολιασμοί;

Το Ηνωμένο Βασίλειο έβλεπε μέχρι πριν από 2 μήνες τα αποτελέσματα μιας καταστροφικής αντιμετώπισης της πανδημίας. Από την άρνηση της σοβαρότητας της πανδημίας πριν ένα χρόνο, έως το καθυστερημένο lockdown που προκάλεσε διάλυση στον NHS και επέφερε τον θάνατο πολλών ανθρώπων.

Kαι όμως πλέον θα έπρεπε να ζηλεύουμε την Αγγλία, γιατί ναι όλοι κάνουμε λάθη αλλά αν μαθαίνουμε από αυτά και έχουμε ταχεία και πρωτοποριακή αντιμετώπιση θα έχουμε και αποτέλεσμα. Η Βρετανία ήταν η πρώτη που ενέκρινε τα εμβόλια της Pfizer και της AstraZeneca στην Ευρώπη, ενώ τώρα είναι η πρώτη που τόσο άμεσα επαναφέρει το δεύτερο. Αυτή τη στιγμή πάντως η Βρετανία βρίσκεται “καβάλα στο άλογο”. Δείτε το διάγραμμα και συγκρίνετε την με την αγκυλωμένη Ευρώπη.

5. Πώς προχωρούν οι εμβολιασμοί στην Ευρώπη ανά 100 άτομα. H Ελλάδα πως τα έχει πάει μέχρι σήμερα;
Tο χθεσινό διάγραμμα σχετικά με την πρόοδο των εμβολιασμών στις Ευρωπαικές χώρες. Η Ελλάδα πρέπει να τρέξει Ισραήλ και Μεγάλη Βρετανία φαίνεται ότι κερδίζουν έδαφος.  Ας τρέξουμε και εμείς λίγο παράπανω. Φωτό απο το Ισραήλ θα πρέπει να μας κινητοποιήσει όλους πολίτες και κράτος.
Israelis sit in bars at the Mahane Yehuda Market in Jerusalem, on March 12 2021. Photo by Olivier Fitoussi

6. Πόσο πιθανό είναι να εξαφανιστεί ο Sars Cov 2;

Εννέα στους δέκα ειδικούς που απάντησαν σε έρευνα του περιοδικού Nature εκτιμούν ότι ο SARS-CoV-2 θα γίνει ενδημικός, δηλαδή θα συνεχίσει να διαδίδεται για χρόνια και δεκαετίες, έστω και σε χαμηλά επίπεδα.

Η πορεία της πανδημίας θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, όπως το επίπεδο εμβολιαστικής κάλυψης του παγκόσμιου πληθυσμού, το κατά πόσο τα εμβόλια εμποδίζουν τη μετάδοση εκτός από τη συμπτωματική λοίμωξη, ή το εάν ο ιός θα εξελιχθεί ώστε να ξεφεύγει από τα εμβόλια.

Αυτά θα καθορίσουν το κοινωνικό κόστος του SARS-CoV-2 σε 5, 10 ή ακόμα πολύ περισσότερα χρόνια. Διαβάστε όλη την έρευνα εδώ.

7. Γιατί θα πρέπει να εμβολιαστούν όλες οι χώρες για να ελπίζουμε σε καλύτερες μέρες;

Το Ισραήλ άνοιξε μετά από τον εμβολιασμό του 60% σχεδόν του πληθυσμού του. Ωστόσο, τι είναι αυτό που φοβούνται; Οι γειτονικές τους χώρες Λίβανο, Συρία, Ιορδανία έχουν εμβολιάσει λιγότερο από το 3% του πληθυσμού.

Ένα σενάριο λοιπόν είναι να εξαφανιστεί ο ιός από χώρες με επαρκή εμβολιαστική κάλυψη, αλλά να συνεχίσει να διαδίδεται σε άλλες. Σε αυτή την περίπτωση όμως θα υπάρχει πάντα ο κίνδυνος επανεισαγωγής του κορωνοϊού. Έτσι φαίνεται ότι ο ιός θα παραμείνει αν δεν εμβολιαστούν κάποιες περιοχές του κόσμου! Μέχρι σήμερα, έχουν χορηγηθεί περισσότερες από 430 εκατομμύρια δόσεις – ο πληθυσμός της γής όμως είναι 8 δισεκατομμύρια..

8. Μπορεί να χρειαζόμαστε εμβόλιο κατά του Κορωνοιού κάθε χρόνο;

Θα περάσουν χρόνια μέχρι να γίνει ξεκάθαρο ποιό σενάριο θα ακολουθήσει η τρέχουσα πανδημία.

Eάν υπάρξουν νέα στελέχη, όπως στην εποχική γρίπη η απάντηση είναι πιθανώς ναι. Ωστόσο ο SARS-CoV-2 δεν μεταλλάσσεται με τους ραγδαίους ρυθμούς της γρίπης, κάτι που σημαίνει ότι τα εμβόλια κατά της Covid-19 μπορεί να μην χρειάζονται ανανέωση κάθε χρόνο.

9. Xρειάζεται περισσότερη προστασία και προσοχή με τα νέα μεταλλαγμένα στελέχη;

Όπως ανέφερε ο καθηγητής Γιώργος Παυλάκης τα νέα μεταλλαγμενα στελέχη είναι πολύ επικίνδυνα γιατί πολλοί άνθρωποι νομίζουν οτι έχουν κανονίσει τη ζωή τους ώστε να μην μολυνθούν, όμως τα πράγματα άλλαξαν και θα πρέπει να προσαρμοσθούμε ανάλογα π.χ. πηγαίνουν στο σουπερ-μαρκετ με μια απλή μάσκα.

Τον προηγούμενο χρόνο αυτό ήταν αρκετό για να προστατευθούν απο τον κορωνοιό, αλλά τώρα με τα μεταλλαγμένα δεν είναι αρκετό. Χρειάζεται περισσοτερη προστασια και προσοχή!

Πηγη: healthyvoice.gr