Εκατοντάδες ρωσικά φορητά αντιαεροπορικά συστήματα MANPADS «Verba» καταφθάνουν τις τελευταίες ημέρες στην Αρμενία.
Η ισορροπία δυνάμεων επηρεάζεται στην διαρκή σύγκρουση Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Τα MiG-29 της ρωσικής βάσης στην Αρμενία ξεκίνησαν ήδη ασκήσεις για όλα τα ενδεχόμενα.
Υπάρχουν πληροφορίες για σχέδιο αποσταθεροποίησης της περιοχής που έχει τεθεί σε εφαρμογή με τουρκικό «δάχτυλο» εδώ και ημέρες.
Πληροφορίες από την Μόσχα και την στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών GRU αναφέρουν για σχέδιο ανάφλεξης στο Ναγκόρνο με την βοήθεια της Τουρκίας, του Ισραήλ και των ΗΠΑ το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη καθώς θα προμηθεύσουν με εξελιγμένα όπλα το Αζερμπαϊτζάν.
Το σχέδιο προβλέπει ότι με την ανάφλεξη της περιοχής στο νότο της Ρωσίας μαζί με ταυτόχρονη αναβάθμιση του πολέμου της Ουκρανίας και την εξέγερση των Τσετσένων στον Καύκασο ώστε να προκληθεί αποσταθεροποίηση στη ρωσική επικράτεια.
Ο υποδιοικητής των αρμενικών Ενόπλων Δυνάμεων , υποστράτηγος Arthur Poghosyan δήλωσε ότι μετά από «τον πόλεμο του Απριλίου» για την τύχη του στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η Ρωσία απέστειλε μια τεραστίων διαστάσεων παρτίδα συστημάτων αεράμυνας (MANPADS) «Igla-S» και «Verba» στους «αδελφούς» Αρμένιους.
Πώς όμως με την πρώτη ματιά, αυτά τα «μικρά» (σε σύγκριση με τα πυραυλικά συστήματα «Iskander-E») θα επηρεάσουν τον συσχετισμό των δυνάμεων ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαιτζάν, για την τύχη του Ναγκόρνο-Καραμπάχ;
Όπως αναφέρει το πενταπόσταγμα, ο MANPAD «Verba» είναι ένα φορητό αντιαεροπορικό συγκρότημα με νέα χαρακτηριστικά. Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα MANPADS, συμπεριλαμβανομένου του προκάτοχό του «Igla-S», το «Verba» είναι εξοπλισμένο με ένα άλλου τύπου ραντάρ το οποίο δύναται να εντοπίσει εναέριο στόχο ακόμη και πριν από την οπτική επαφή, (υπάρχουν πληροφορίες ότι ο στόχος μπορεί να βρεθεί και σε απόσταση μέχρι 40 χιλιομέτρων), και στη συνέχεια να προετοιμαστεί για την εκτόξευση του πυραύλου «αιφνιδιάζοντας τους πάντες».
Εναέριοι στόχοι μπορούν επίσης να εξουδετερωθούν σε ένα εύρος 6 χιλιομέτρων και ύψος έως και 4,5 χλμ.
Ο ρόλος της αεροπορίας στη σύγκρουση Αζερμπαϊτζάν-Αρμενία μειώνεται στο μηδέν.
Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, το Αζερμπαϊτζάν αγόρασε πολλά μαχητικά αεροσκάφη από διάφορες χώρες.
Συγκεκριμένα αγόρασε 16 MiG-29 (το ένα συνετρίβη) που αποκτήθηκαν από την Ουκρανία, περίπου 30 Su-25 (σε διαφορετικές χρονικές στιγμές) που αποκτήθηκαν από την Λευκορωσία και την Γεωργία, καθώς και αρκετά βομβαρδιστικά Su-24, τα οποία είναι σε άγνωστη κατάσταση .
Επίσης ενισχύθηκε σοβαρά ο στόλος των επιθετικών ελικοπτέρων με αγορές από την Νότια Αφρική και την Ουκρανία, ενώ αναβαθμίστηκαν 12 από τα 36 επιθετικά ελικόπτερα Mi-24 σε επίπεδο-24G SuperHindMk.
Επιπλέον υπάρχουν 24 ελικόπτερα Mi-35M που έχουν αγοραστεί. Επιπλέον, μέρος των μεταφορικών ελικοπτέρων έχει αναβαθμιστεί σε «εξοπλισμένα» όπως ονομάζονται ελικόπτερα Mi-8 έχοντας τοποθετηθεί σε αυτά σύστημα εκτόξευσης Ισραηλινών αντιαρματικών πυραύλων Lahat.
Αγοράστηκαν και σύγχρονα ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη διαφόρων τύπων τα οποία ευρίσκονται ήδη στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν.
Η αρμενική Πολεμική Αεροπορία είναι εξοπλισμένη με 15 μαχητικά αεροσκάφη Su-25, ένα μικρό αριθμό επιθετικών ελικοπτέρων Mi-24 καθώς και μεταφορικά ελικόπτερα Mi-8 , ενώ διαφαίνεται σοβαρά ότι οι Αζέροι είχαν ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα.
Όλα άλλαξαν μετά την ενίσχυση της ρωσικής 102ας βάσης στο Γκιούμρι όταν αφίχθηκαν στην Αρμενία συστήματα αντιαεροπορικών πυραύλων (SAM), S-300PT-1, μαζί με 2-3 συστοιχίες πυραύλων S-300PS, που τώρα έχουν έδρα στη νότια Αρμενία, κοντά στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Εκεί υπάρχουν επίσης πολλά άλλα αντιαεροπορικά συστήματα, με μικρότερη ακτίνα δράσης – SAM «Cube», «OCA» , ενώ το 2016 παρελήφθησαν SAM «Buk-Μ 1-2» αλλά και άλλα συστήματα.
Την ίδια περίοδο οι Αρμένιοι παρέλαβαν και τακτικούς πυραύλους «Ισκαντέρ», μεταβάλλοντας άρδην την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή του Ναγκόρνο- Καραμπάχ.
Ακόμη και πριν από την είδηση της προμήθειας ενός μεγάλου αριθμού MANPADS «Verba» ( πληροφορίες ομιλούν για εκατοντάδες) στην Αρμενία το οπλοστάσιο της χώρας διέθετε περίπου 300 συστήματα ( «IGLA » και «Strela-2»).
Είναι σαφές ότι σε μια τέτοια περίπτωση, η Πολεμική Αεροπορία του Αζερμπαϊτζάν δεν θα είναι σε θέση να κάνει οποιαδήποτε κίνηση στην κυοφορούμενη με την βοήθεια της Τουρκίας, Ισραήλ και ΗΠΑ πολεμική σύγκρουση, διότι θα εκμηδενίζονταν από τα αρμενικά συστήματα .
Με την παράδοση των φορητών αντιαεροπορικών συστημάτων «Verba» η κατάσταση αλλάζει προς το χειρότερο για τους «Τούρκους» Αζέρους, διότι οι πτήσεις, για παράδειγμα των επιθετικών ελικοπτέρων (συμπεριλαμβανομένων των σύγχρονων Mi-35M) και των αεροσκαφών, θα αποτελούν « ρώσικη ρουλέτα».
Το Μπακού είναι ήδη ενημερωμένο διότι κατά τη διάρκεια του τελευταίου « πολέμου του Απριλίου », οι αζέροι επιχείρησαν να επιδείξουν ισχύ, και την πρώτη μόνο ημέρα καταρρίφθηκαν δύο ελικόπτερα με το ένα από αυτά να συντρίβεται στο έδαφος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ .
Αεροπορικές επιθέσεις με τη χρήση των μαχητικών αεροσκαφών δεν επιχειρήθηκαν από το Αζερμπαϊτζάν, με δεδομένη την ματαιότητα μιας τέτοιας επιχείρησης.
Πολύ απλά λοιπόν οι Αρμένιοι με ρωσική βοήθεια μετέτρεψαν τον εναέριο χώρο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ σε A2AD «κλειδώνοντας τον» και έχοντας την δυνατότητα να καταρρίπτουν τους πάντες και πάντα μέσα από από ένα «πλέγμα» συστημάτων αεράμυνας .
Οι Αζέροι όμως είναι σίγουρο ότι θα αντιδράσουν με την σειρά τους με την αγορά δυτικών και ισραηλινών συστημάτων, και τότε ο πόλεμος και σε αυτήν την περιοχή θα «φουντώσει» για τα καλά , εμπλέκοντας πολλές και διαφορετικές χώρες και τελικά και την ίδια την Ρωσία που θα χτυπήσει όπως αναμένεται την Τουρκία » από «πίσω».